Παιονία, θα ήταν ίσως μια κάποια λύση

Παιονία, θα ήταν ίσως μια κάποια λύση

Κύριε διευθυντά

Ενόψει της δύστοκης ψηφοφορίας για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, θα ήθελα να σας θυμίσω τι είχε προτείνει προ ετών, σχετικά με το όνομα του γειτονικού μας κρατιδίου, ο αναστηλωτής και αναβιωτής των αρχαίων αγώνων της Νεμέας, Αμερικανός αρχαιολόγος δρ Στίβεν Μίλερ.

Βαθύς γνώστης της αρχαίας μας Ιστορίας, γνώριζε ότι πάνω από την περιοχή  της σημερινής Κεντρικής Μακεδονίας που είχαν οικήσει οι Μακεδόνες (Μακεδνοί),  υπήρχε περιοχή με το όνομα «Παιονία». Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο βασιλιάς των, Φίλιππος Β΄, την κατέλαβε.

Ο Μίλερ, όταν ανέκυψε το θέμα της μετονομασίας της ΠΓΔΜ, είχε προτείνει να της δοθεί το όνομα «Paionia» (Παïόνια) με τα παράγωγά του: «Paionians» «Paionian language» κ.λπ. Και εύηχο ήταν και δεν θα ενοχλούσε τους διαφορετικών εθνοτήτων σημερινούς κατοίκους της. Θα αποκτούσαν και αυτοί αρχαίους προγόνους αντί να σφετερίζονται δικούς μας, που θα συνεχισθεί και με το «Βόρεια Μακεδονία». Η πρόταση ή αγνοήθηκε ή είχε απορριφθεί στις από τότε διαπραγματεύσεις λόγω ανιστόρητων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Νίμιτς, διαπραγματευτών.

Αν καταψηφισθεί η συμφωνία των Πρεσπών σε μας, θα αρκούσε η επόμενη κυβέρνησή μας, μαζί με τη γειτονική, πάλι στις Πρέσπες, για να μην ξεχασθεί το «επίτευγμα» του κ. Τσίπρα, να συμφωνήσουν σε ένα πρόσθετο πρωτόκολλο να αντικατασταθεί το όπου «Βόρεια Μακεδονία» με το «Παιονία» και τα παράγωγά του.

Συγχωρήστε μου, πλην της σοβαρότητος της αγνόησης της προτάσεως Μίλερ όταν έγινε, τη φαιδρά μου διάθεση, αλλά ζούμε στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας».

Στρατης Στρατηγης, Επ. δικηγόρος ΔΝ, τ. βουλευτής Επικρατείας, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή