Eιρήνη, φιλία αλλά όχι αμνησία

Eιρήνη, φιλία αλλά όχι αμνησία

Κύριε διευθυντά

Το μακεδονικό ζήτημα έκλεισε. Το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ψηφίστηκε, όπως ψηφίστηκε. Πρέπει τα ΜΜΕ και ο καθένας μας  να συμβάλουμε  ώστε να σταματήσει  αυτός ο διχασμός, η πόλωση. Να ασχοληθούμε και με τα άλλα προβλήματα και παράλληλα να φροντίσουμε όλοι για την εφαρμογή αυτών που προβλέπει η συμφωνία­­­ των Πρεσπών.

Εχουμε σίγουρα ευρωπαϊκές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μπροστά μας, για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Ας σταματήσουν οι εθνικιστικές κορώνες και η υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίως στη Β. Ελλάδα, επιμένοντας ότι σύντομα θα καταργηθεί το «Βόρεια» και θα μείνει σκέτο Μακεδονία.

Οσοι παρακολουθήσαμε όλες τις σχετικές συζητήσεις στη Βουλή απογοητευτήκαμε! Τα ίδια και τα ίδια, ανούσια πράγματα. Τα κόμματα εξουσίας πρόβαλαν απόψεις για εντυπωσιασμό και ψηφοθηρία. Ελάχιστες οι  εξαιρέσεις όπου ακούστηκε η αλήθεια.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης ίσως  να ήταν  ένα δημοκρατικό ξέσπασμα. Τα κόμματα εξουσίας ψήφισαν ανορθόδοξα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιΝΑΤΟικός, υποστηρίζει το ΝΑΤΟ. Η Νέα Δημοκρατία, που εκλιπαρούσε το ‘80 να επανέλθει στο ΝΑΤΟ, μετά την αποχώρηση λόγω της κυπριακής τραγωδίας, κάνει τώρα τάχα ότι είναι ενάντια στη διεύρυνση του  ΝΑΤΟ. Και οι δύο χάνουν την αξιοπιστία τους. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έδωσαν το όνομα «Μακεδονία», που είναι η πεμπτουσία του όλου θέματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα καρυκεύματα. Γλώσσα, υπηκοότητα – εθνικότητα. Ετσι θριάμβευσε η υποκρισία, με τις εκατέρωθεν καταγγελίες.

Κύριε διευθυντά, υπάρχει και η διαφορετική άποψη, από Σλάβους Σκοπιανούς. Είναι και αυτοί που δεν θέλουν καν το όνομα Μακεδονία. Προτιμούν το προηγούμενο όνομα, Βαρντάρσκα.

Οσοι από εμάς θα δεχθούμε τουρίστες από τη Β. Μακεδονία  στις παραλίες της Πιερίας, το καλοκαίρι, προφορικά  θα τους υποδεχθούμε ως Βορειομακεδόνες, Σκοπιανούς, Σλαβομακεδόνες και συμμάχους. Μακεδόνες, Θεσσαλούς κ.λπ. θα αποκαλούμε τους Ελληνες.

Θα δείχνουμε κατανόηση στο πώς θα αποκαλούν αυτοί τον εαυτό τους, γιατί είναι γνωστό πόσο βαθιά έχει ριζώσει μέσα τους, ύστερα από τόσα χρόνια προπαγάνδα, το «Μακεδονία». Αν τα κέντρα ξένων γλωσσών στη Β. Ελλάδα,  για επαγγελματικούς λόγους, εντάξουν στη διδασκαλία και τη σερβική-σλαβομακεδονική, δεν θα είναι προδοσία.

Στην επταετία, όσους τολμούσαμε να διδάξουμε τη ρωσική γλώσσα μάς απειλούσαν με φυλάκιση. Αν κάποιος διδάσκει τη «μακεδονική» με 10 ευρώ την ώρα, ας πλουτίσει! Αυτοί οι λίγοι, στα βόρεια σύνορά μας, που τους απαγορεύεται να μιλούν τη «μακεδονική», τώρα θα μπορούν. Ε, και λοιπόν, τι  έγινε;

Με τους νέους συμμάχους μας, θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε την ειρήνη, τη φιλία, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία για το καλό και των δύο λαών. Θα τους υπενθυμίζουμε όμως ότι η «μακεδονική» τους είναι κλοπή. Δεν έχει καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες, γιατί αυτοί μιλούσαν ελληνικά. Και, επιπλέον, ότι η δική τους μακεδονική είναι «γενόσημο» ή «μεταλλαγμένη» βουλγαρικής  διαλέκτου!

Νικος Ματος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τέως διευθυντής  κέντρων ξένων γλωσσών, Γλυφάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή