Ελληνικό αλφάβητο και γενετική…

Ελληνικό αλφάβητο και γενετική…

Κύριε διευθυντά

Eχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας διάφορες μελέτες για την καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου. Η σχετική ανακοίνωση, πρόσφατα, του τέως προέδρου της Ακαδημίας κ. Α. Ν. Κουνάδη στις 15/1/2019 στην Ακαδημία Αθηνών, που αναδημοσίευσε σε πρωτοσέλιδο η «Εστία» στις 22/1/2019 με τίτλο «Ελληνικό το πρώτο αλφάβητο στον κόσμο», ξεχωρίζει για την παρουσίαση θέσεων βασισμένων στη διεπιστημονικότητα του θέματος και στις απόψεις διακεκριμένων γλωσσολόγων, αρχαιολόγων, ιστορικών, ανθρωπολόγων, παλαιοντολόγων, και στα νεότερα ευρήματα στην αρχαιογενετική και την πληθυσμιακή γενετική. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο κ. Κουνάδης στηρίζονται σε απόψεις κορυφαίων διεθνώς επιστημόνων: Gilbert Murray, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, F.R. Adrados, κορυφαίο ελληνιστή και γλωσσολόγο, Μιχαήλ Κοσμόπουλο, αρχαιολόγο που ανακάλυψε στην Ικλαινα της Μεσσηνίας την αρχαιότερη μέχρι σήμερα πήλινη πινακίδα γραμμικής Β΄, Γ. Καναράκη, γλωσσολόγο – καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας, Γ. Σταματογιαννόπουλο, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο G. Washington, Jim Mallory, Ιρλανδό γλωσσολόγο, Κων. Τριανταφυλλίδη, καθηγητή Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας, Ι. Λαζαρίδη, γενετιστή στο Πανεπιστήμιο Harvard κ.ά.

Παρατίθενται επιγραμματικά τα συμπεράσματα της ανακοινώσεως του κ. Κουνάδη:

Ο Πλάτων έθεσε τις βάσεις της ετυμολογίας της ελληνικής γλώσσας.

Eρευνες μέσω του DNA έδειξαν επεκτάσεις πληθυσμιακών ομάδων από τις ρωσικές στέπες, δυτικά και ανατολικά της Ευρώπης, μέσω των ασιατικών στεπών. Μεταναστεύσεις προς την Ελλάδα δεν επιβεβαιώνονται μέχρι σήμερα, αν όμως υπάρξει γενετική υπογραφή, κατά τον γλωσσολόγο J. Mallory, θα είναι πολύ μικρή συγκρινόμενη με τους αυτόχθονες του ελλαδικού χώρου.

O όρος Ινδοευρωπαίοι είναι καθαρά γλωσσικός και δεν υποδηλοί φυλετικό τύπο ανθρώπου. Η ένταξη της πρωτο-ελληνικής στην ινδοευρωπαϊκή ομογλωσσία δεν αμφισβητείται, παραμένει, όμως, άγνωστη η μητέρα-γλώσσα της ομογλωσσίας αυτής. Στον ελλαδικό χώρο εμφανίζεται πριν από 5.000 χρόνια στην Κρήτη το πρώτο σύστημα γραφής, ακολουθεί πριν από 4.000 χρόνια η γραμμική γραφή Α΄, πριν από 3.500 χρόνια η γραμμική γραφή Β΄, περί το 1300 π.Χ. οι πινακίδες Κνωσού και Μυκηνών, της δε Πύλου περί το 1200 π.Χ.

Στη Μέση Ανατολή, στην πρώην Φοινίκη, εμφανίζεται περί το 1150 π.Χ. το καλούμενο φοινικικοσημιτικό σύστημα γραφής.

Αν υπήρχε γραφή πριν από το 1200 π.Χ., κατά τους χρόνους δηλ. του τρωικού πολέμου, τότε κλονίζεται η υπόθεση ότι οι Ελληνες πήραν το σύστημα γραφής (συλλαβάριο) από τους Φοίνικες και ενισχύεται η άποψη ότι το πρώτο αλφάβητο στον κόσμο είναι το ελληνικό του 8ου π.Χ. αι.

Αριστεα Τολια, Ομ. καθηγήτρια Παν/μίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Οργανισμού για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, Μέλος του International Hellenic Association

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή