ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Περί κινητικότητας Ευρωπαίων βουλευτών

peri-kinitikotitas-amp-nbsp-eyropaion-voyleyton-2316628

Κύριε διευθυντά
Αναρωτιέμαι τώρα που πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τι προσφέρει το Ευρωκοινοβούλιο στους πολίτες των κρατών-μελών της Ενωμένης Ευρώπης. Ουδέν. Γίνεται σπατάλη τεράστιων ποσών με τους «ιπτάμενους» ευρωβουλευτές να ταξιδεύουν συχνά για να βλέπουν τους δικούς τους στις πατρίδες. Μου μοιάζει το Ε.Κ. σαν απολίθωμα του καιρού μας για να χρησιμοποιήσω το οξύμωρον σχήμα κατά το «σπεύδε βραδέως».

Θα επαναλάβω την άποψη που είχα προτείνει το 1996 στον τότε πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Jose Gill-Robles: Μεικτές ομάδες βουλευτών από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε. να μετακινούνται από κοινοβούλιο σε κοινοβούλιο και κάθε 2-3 μήνες νέα ομάδα βουλευτών θα διαδέχεται την προηγούμενη. Μίλησα για τη μείξη των κοινοβουλίων. Ετσι, οι βουλευτές θα δουν πώς λειτουργούν τα κοινοβούλια των χώρων της Ε.Ε.

Σε μια δεύτερη φάση, ύστερα από συνεννόηση των κομμάτων της ίδιας πολιτικής ιδεολογίας, πολίτες μιας χώρας-μέλους να εκλέγονται από πολίτες μιας άλλης χώρας-μέλους της Ε.Ε. Π.χ. Ισπανοί σοσιαλιστές να μετέχουν στις εθνικές εκλογές της Σουηδίας με το ψηφοδέλτιο του σουηδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ιρλανδοί συντηρητικοί να κατέρχονται στις εκλογές με το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Γάλλοι αριστεροί να μετέχουν στα ψηφοδέλτια αριστερών κομμάτων άλλης χώρας της Ε.Ε. Θα επαναφέρω την πρότασή μου στον πρόεδρο του Ε.Κ., ίσως τύχω κάποιας απαντήσεως αντί της σιωπής.

Κωστας Σαρινας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος