ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ο Απόστολος Παύλος, ο Πάπας και τα Σκόπια

Ο Απόστολος Παύλος, ο Πάπας και τα Σκόπια

Κύριε  διευθυντά
Ο Απόστολος Λουκάς, αφοσιωμένος και πολύτιμος φίλος του Αποστόλου Παύλου, αναφέρει ότι στη δεύτερη ιεραποστολική περιοδεία καταλήγουν στην Τρωάδα. Εκεί ο Απόστολος Παύλος είχε δίλημμα για την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει. Ενα όραμα έδωσε απάντηση στο δίλημμα: ένας Μακεδόνας παρουσιάζεται μπροστά του και του λέγει: «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν».

Το όραμα αυτό είναι η πρόσκληση της νέας θρησκείας στην Ελλάδα, η πρόσκληση της νέας θρησκείας στην Ευρώπη. Η σημασία του οράματος και της αφίξεως του Παύλου στην Ελλάδα είναι τεράστια διότι ο χριστιανισμός σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και σφράγισε την ευρωπαϊκή ιστορία.

Είναι αδύνατον να συλλάβει κανείς πώς ο Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όταν πρόσφατα επισκέφθηκε τα Σκόπια, είπε στους Σκοπιανούς ότι χάρη σε αυτούς η Ευρώπη έγινε χριστιανική. Πώς είναι δυνατόν ο Πάπας να συνδέει τους Σκοπιανούς με τους Μακεδόνες του 1ου μ.Χ. αιώνα; Μήπως είναι κι αυτό ένα από τα απόνερα της συμφωνίας των Πρεσπών;

Ας μου επιτραπεί μια προσωπική ερώτηση στον Ποντίφικα: έχει αναρωτηθεί εάν ήταν έργο της Πρόνοιας του Θεού η χριστιανική θρησκεία να εμφανιστεί στο προσκήνιο της Ιστορίας και να εξαπλωθεί την εποχή που η ελληνική γλώσσα ήταν η παγκόσμια γλώσσα; Ο Λόγος του Θεού καταγράφεται με τον λόγο των Ελλήνων.

Στελλα Αγγελακη-Κατσιαρη, Αρχαιολόγος – ξεναγός