Οπως βλέπετε είμαι ζωντανός

Οπως βλέπετε είμαι ζωντανός

Κύριε διευθυντά

Πολλάκις έχω αναφέρει ότι το κράτος υποφέρει από οργάνωση σε πολλούς τομείς, αλλά ιδιαίτερα στο ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ, ως κάτοικος εξωτερικού ήμουν εγεγραμμένος στο υποκατάστημα Μεσογείων 518, Αγίας Παρασκευής. Μία φορά τον χρόνο πήγαινα να κάνω υπεύθυνη δήλωση ότι είμαι εν ζωή. Θα αναφέρω κάτι απίστευτο για μένα. Μία κυρία «υπεύθυνη» μου είπε: «Κύριε Σκεπαρνιά, θα πρέπει να πάτε σε έναν συμβολαιογράφο, δεν στοιχίζει πολλά, με ένα συγγενικό σας πρόσωπο και να κάνετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι όταν φύγετε από τη ζωή (όταν πεθάνω) το συγγενικό σας πρόσωπο θα μας ενημερώσει». Εμεινα άναυδος. Η σύνταξή μου από την εργασία μου στην Πειραϊκή-Πατραϊκή, επί 9 χρόνια, στην αρχή ήταν 190,50 ευρώ, αργότερα μου την έκοψαν στα 166,92 ευρώ. Μετά τον Μάρτιο εφέτος, μου ανακοίνωσαν ότι θα υπάγομαι στο ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) κατοίκων εξωτερικού, Αγησιλάου 48, κοντά στην Ομόνοια. Εκεί παρουσιάστηκα να κάνω καινούργια υπεύθυνη δήλωση ότι είμαι εν ζωή.

Επειτα από τρεις μήνες, στις 26.6.19, μου εμβάζουν στον λογαριασμό μου της τραπέζης το ποσόν των 434,32 ευρώ, αντί των τριών μηνών 500,76 ευρώ. Επί δύο ημέρες προσπαθούσα να επικοινωνήσω στο τηλέφωνο, χωρίς απάντηση. Ως εκ θαύματος, σε τελευταία μου προσπάθεια μου απάντησε κάποια κυρία, η οποία μου εξήγησε ότι δεν γνωρίζω τον νόμο, ότι άνω των 500 ευρώ έχω φορολόγηση και της λέγω, γιατί δεν μου τα βάλατε μήνα μήνα; «Οχι αυτό δεν γίνεται», ήταν η απάντησή της.

Τα συμπεράσματα δικά σας για το πώς λειτουργεί αυτός ο δημόσιος οργανισμός που ταλαιπωρεί όλους τους συνταξιούχους που περιμένουν και τρία χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή των. Εκτός Ελλάδος είναι πολύ απλό. Στον υποψήφιο συνταξιούχο τού στέλνουν ένα γράμμα να συμπληρώσει όλα τα στοιχεία του και τον λογαριασμό της τραπέζης που θα βάλουν τη σύνταξή του. Θα μου πείτε τώρα ότι συγκρίνω την Ελλάδα με τις άλλες οργανωμένες χώρες της Ευρώπης. Ας ελπίσουν οι συνταξιούχοι ότι η νέα κυβέρνηση θα βάλει κάποια σειρά, όπως και εύχομαι.

Δημητρης Σκεπαρνιας, Γενεύη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή