Η χούντα Ιωαννίδη, η δίκη του Πολυτεχνείου

Η χούντα Ιωαννίδη, η δίκη του Πολυτεχνείου

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 15/9/19 δημοσιεύθηκε εξαιρετικό αφιέρωμα του κ. Σωτήρη Ριζά για το πραξικόπημα του Δ. Ιωαννίδη κατά του Παπαδόπουλου στις 25 Νοεμβρίου 1973. Λέει όμως ο αρθρογράφος ότι, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973 δεν φαίνεται να διευκόλυνε το πραξικόπημα του Ιωαννίδη. Η άποψη αυτή νομίζω ότι πρέπει να εξετασθεί αν είναι σωστή για τους εξής λόγους:

Οταν έγινε η δίκη του Πολυτεχνείου ύστερα από πολύ καιρό, ακούσθηκε ότι μάρτυρες (φοιτητές κυρίως) που μπήκαν πρώτοι στο Πολυτεχνείο κατέθεσαν ότι είδαν εκεί στρατιώτες της Στρατιωτικής Αστυνομίας, της ΕΣΑ, της οποίας προΐστατο ως γνωστόν ο Ιωαννίδης, να φωνάζουν συνθήματα κατά της χούντας και να καλούν κόσμο να προσέλθει και οι οποίοι αποχώρησαν αργότερα διακριτικά ο ένας λίγο μετά τον άλλον όταν είδαν ότι συγκεντρώθηκε αρκετά μεγάλος αριθμός διαδηλωτών που φώναζαν κατά της δικτατορίας.

Τα πρακτικά της δίκης αυτής με τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν ξέρω αν έχουν δημοσιοποιηθεί και συνεπώς δεν μπορώ να ξέρω αν αυτά που ακούστηκαν τότε για τις καταθέσεις μαρτύρων είναι αληθή ή όχι. Θα έλεγα όμως ότι οι ιστορικοί που ασχολούνται με το θέμα αυτό, θα πρέπει  να αναζητήσουν τα πρακτικά αυτά για να δουν πού είναι η αλήθεια. Διότι αν όντως μάρτυρες έχουν καταθέσει τα παραπάνω, θα αποδειχθεί ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου όχι απλώς διευκόλυνε το πραξικόπημα του Ιωαννίδη, αλλά και είχε σχεδιασθεί από αυτόν ακριβώς για τον σκοπό αυτόν. Επιπλέον, αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι όπως παραπάνω, θα φανεί ότι δυστυχώς κάνουμε οδυνηρό λάθος να εορτάζουμε τη 17η Νοεμβρίου ως ημέρα νίκης κατά της δικτατορίας, ενώ στην πραγματικότητα θα είναι νίκη του Ιωαννίδη κατά του Παπαδόπουλου για να αναλάβει αυτός τα ηνία της χούντας. Η χούντα του Ιωαννίδη έπεσε ως γνωστόν τον Ιούλιο του 1974, οκτώ μήνες από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εξαιτίας της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο.

Γεωργιος Κουλουκης, Συντ/χος Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή