Η ισότιμη ψήφος είναι δικαίωμά μας

Η ισότιμη ψήφος είναι δικαίωμά μας

Κύριε διευθυντά

Από τη Νέα Υόρκη όπου διαμένω από το 2003 παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση για το μείζον θέμα της ψήφου των αποδήμων, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για χιλιάδες συμπατριώτες που ζούμε στο εξωτερικό.

Δεν σας κρύβω ότι ως Ελληνας πολίτης, νιώθω παράπονο, οργή και πικρία (για να μην πω αηδία) απέναντι στο ελληνικό κράτος, για το γεγονός ότι έως σήμερα, εν έτει 2019, μας στερεί το θεμελιώδες δικαίωμα της ψήφου από απόσταση, παρά το γεγονός ότι είμαστε εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους, πληρώνουμε φόρους για εισοδήματα και περιουσία στην Ελλάδα όπου διατηρούμε δεσμούς, οικογένεια και φίλους, και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ως Ελληνίδες και Ελληνες της Διασποράς.

Χαιρετίζω λοιπόν την πρόθεση της κυβέρνησης για ψήφο των αποδήμων, με την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα είναι ισότιμη με την ψήφο των εν Ελλάδι ψηφοφόρων, δηλαδή θα υπακούει στην αρχή της αναλογικότητας.

Για παράδειγμα, 300.000 ψήφοι αποδήμων θα πρέπει να έχουν την ίδια ισχύ με 300.000 ψήφους στην Ελλάδα, δηλαδή να μπορούν να εκλέξουν τον ίδιο αριθμό εδρών. Πιστεύω ότι κάθε άλλος σχεδιασμός που παραβαίνει αυτή την αρχή της αναλογικότητας είναι άδικος και αποτελεί εμπαιγμό απέναντι στα νόμιμα δικαιώματά μας. Ελπίζω να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων και να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Πέραν όμως του θέματος επί της αρχής, θα πρέπει να λυθεί και το τεχνικό πρόβλημα της έγκαιρης εκτύπωσης και αποστολής ψηφοδελτίων στους απόδημους ψηφοφόρους, έτσι ώστε να είναι δυνατή η σταυροδοσία, και οι ψήφοι των αποδήμων να μπορούν να καταμετρηθούν ανά εκλογική περιφέρεια και όχι στο σύνολο της επικράτειας, γιατί στην τελευταία περίπτωση θα επηρεάζουν μόνο το ψηφοδέλτιο επικρατείας, δηλ. 12 έδρες και όχι 300. Είμαι σίγουρος ότι μπορούν να βρεθούν τεχνικές λύσεις, είτε αυτές περιλαμβάνουν μετατόπιση των προθεσμιών καταβολής των υποψηφιοτήτων είτε ηλεκτρονική πληροφορία, είτε κάτι άλλο.

Στην Αμερική όπου επίσης ψηφίζω (έχω διπλή υπηκοότητα), η επιστολική ψήφος των απόδημων Αμερικανών έχει την ίδια ισχύ με αυτών που ψηφίζουν αυτοπροσώπως. Επιπλέον, μπορείς να ψηφίσεις μερικές μέρες πριν από την ημερομηνία εκλογών (αναλόγως σε ποια πολιτεία ζεις). Και τέλος, μπορείς να ψηφίσεις επιστολικά ακόμα και αν ζεις στις ΗΠΑ, αλλά την ημέρα των εκλογών λείπεις από τον τόπο μόνιμης κατοικίας σου για σπουδές ή λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Λύσεις λοιπόν υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πραγματική βούληση για αντιπροσώπευση και δικαιοσύνη.

Μανωλης Αντωνογιαννακης, Νέα Υόρκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή