Δείκτης αισιοδοξίας (και) ενόψει του 2021

Δείκτης αισιοδοξίας (και) ενόψει του 2021

Kύριε διευθυντά

Αν κάποιος θελήσει να εξετάσει με αντικειμενικότητα την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα στις παραμονές του 2021 θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι, παρά τη μακροχρόνια κρίση, την ανεργία, την κόπωση, την απάθεια της κοινωνίας και την αβουλία της πνευματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, η κατάσταση της χώρας μπορεί να χαρακτηριστεί ότι είναι καλή και, αν ληφθούν υπόψη τα ανεκμετάλλευτα προσόντα που διαθέτει, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι εξαιρετική.

Η Ελλάδα ως κράτος έχει την πιο συμπαγή μορφή από όλα τα κράτη των Βαλκανίων και από τα περισσότερα της Ευρώπης. Διαθέτει μόνο μικρή μειονότητα, περίπου 100.000, δηλαδή το 1/100 του πληθυσμού, μουσουλμάνων στη Θράκη, οι οποίοι είναι ήσυχοι και τυχεροί διότι απολαμβάνουν τις υπηρεσίες σύγχρονου νοσοκομείου και πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, έχουν πρόσβαση στην Ευρώπη ως Ελληνες Ευρωπαίοι και επιπλέον δέχονται και τα χάδια της Τουρκίας. Προς σύγκριση, η Γαλλία έχει 7.000.000 μουσουλμάνους  και η Γερμανία περί τα 2,5 εκατομμύρια. Το πρόβλημα των σλαβόφωνων της Βόρειας Ελλάδας έχει από μόνο του λυθεί. Οι περισσότεροι σλαβόφωνοι οργανωμένοι στο SNOF, κατά τον Εμφύλιο, πέρασαν και έμειναν στη Γιουγκοσλαβία και στην Αλβανία. Σήμερα, με την εισβολή του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης σε κάθε χωριό, μόνο οι γιαγιάδες μιλούν την τυπική γλώσσα, οι νέοι την αποφεύγουν. Από θρησκευτικής πλευράς, η Ελλάδα είναι λίαν ομοιογενής. Οι Ελληνες, θρησκευόμενοι και μη, είναι κατά 90% χριστιανοί ορθόδοξοι. Η Ελλάδα επίσης μπορεί να θεωρηθεί συγκριτικά ασφαλής χώρα. Ξενόφερτη τρομοκρατία δεν υπάρχει και δεν έχει αιτίες για να υπάρξει. Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, 81,1 έτη.

Η Ελλάδα, λοιπόν, με αυτές τις προϋποθέσεις ως κράτος και κοινωνία και με την πλεονεκτική γεωπολιτική θέση της πιο κοντινής ευρωπαϊκής χώρας προς τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου, και ως μοναδική πύλη εισόδου στην Ευρώπη του οικονομικού κολοσσού της Κίνας, πρέπει να εκμεταλλευθεί ποικιλοτρόπως αυτά τα προσόντα, βλέποντας το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα.

Μενελαος Μπατρινος, Ομ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή