Από την αντιπαροχή έως την ανάπτυξη

Από την αντιπαροχή έως την ανάπτυξη

Κύριε διευθυντά

Μέσω της «Καθημερινής» θέλω να απευθύνω τα εξής στον πρωθυπουργό: «Κύριε Μητσοτάκη, η έλλειψη σεβασμού προς τα μνημεία και την Ιστορία μας καταδεικνύουν τον σταδιακό ξεπεσμό και αφανισμό μας. Τη δεκαετία του 1950 ήρθε ο νόμος της αντιπαροχής να αφανίσει όλα τα νεοκλασικά, ενώ αλλοίωσε ανεπανόρθωτα τη φυσιογνωμία των πόλεων της χώρας.

Θέλω να πιστεύω ότι μετά τη Μεταπολίτευση και τον νόμο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής, που επί υπουργίας του ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις, θα είχε αντιληφθεί το λάθος. Αλλά ήταν βλέπετε πλέον αργά.  Τώρα με πρόσχημα πάλι την ανάπτυξη γκρεμίζουμε κι αποδομούμε ανάλγητα και απερίσκεπτα ό,τι απέμεινε από την Ιστορία μας.

Οπως π.χ. την αρχαία πόλη, στον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης.  Στη θέση τους φυτεύουμε σιδηροπασσάλους αγνοώντας την αντίστοιχη πολιτική σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία ή σε γειτονικές όπως η Βουλγαρία. Το αποτέλεσμα είναι να ερημώνουμε την ουσία μας και τον πλούτο μας, να στερούμε τις μελλοντικές γενιές από την υπερήφανη ιστορία των προγόνων τους και  να γινόμαστε όλο και πιο μικροί.

Μήπως ήρθε η ώρα να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος για να πάμε μπροστά;».

Νικόλαος Γ.Κ. Λιναρδάτος, Αρχαιολόγος-Ξεναγός, τ. Μόνιμος Αρχαιολόγος ΥΠΠΟ, Απόφοιτος Universite de Paris 1 Universite de Geneve

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή