Προσέλκυση ξένων, φόροι και καινοτομία

Προσέλκυση ξένων, φόροι και καινοτομία

Κύριε διευθυντά

Εκφράζω την απογοήτευσή μου για τον θεσμό των διαμενόντων μη κατοίκων που έχει σκοπό να εισαγάγει η κυβέρνηση. Οπως και πολλοί άλλοι, βρίσκω απαράδεκτο να διευκολύνεται η αποφυγή φόρων από τους πολυεκατομμυριούχους. Αυτό είναι ηθικά απαράδεκτο, όταν ένα από τα δύο κύρια προβλήματα του κόσμου μας είναι η ακραία ανισότητα, που καταστρέφει τόσες ζωές και υπονομεύει άλλες – και φυσικά οδηγεί και στον λαϊκισμό. Επιπλέον είναι και οικονομικά αμφισβητήσιμο, διότι τέτοιου είδους άτομα δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά ούτε στην οικονομία ούτε στην καινοτομία με τον συσσωρευμένο πλούτο τους – αντίθετα, τον εκμεταλλεύονται για να συσσωρεύσουν ακόμα περισσότερο πλούτο, υπονομεύοντας την υπόλοιπη οικονομία. Οι δήθεν επενδύσεις τους ουσιαστικά αποσκοπούν στην παραγωγή ενοικίων («rent seeking»), τα οποία δεν έχουν κερδίσει ούτε με τις ιδέες τους ούτε με την εργασία τους, ούτε με τη συνεισφορά τους.

Εκτός απ’ αυτό, δεν βλέπω κανένα λόγο να προσελκύσουμε στη χώρα μας με αυτόν τον τρόπο κάποια από τα χειρότερα άτομα που υπάρχουν στον κόσμο, ακόμα και όταν δεν ευθύνονται για παράνομες ενέργειες (παρεμπιπτόντως πολύ αμφιβάλλω για το πόσο αποτελεσματικοί είναι οι όποιοι έλεγχοι για το βρώμικο χρήμα). Αυτοί που πρέπει να προσελκύσουμε είναι άνθρωποι με ταλέντο, είτε Ελληνες είτε άλλοι Ευρωπαίοι είτε ξένοι, που θα προωθήσουν την καινοτομία και θα βελτιώσουν τον τόπο.  Αν και είμαι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι απόψεις μου αυτές είναι βέβαια προσωπικές. Θα επαναλάβω όμως μία από τις έξι προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μάλιστα προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο με την κυβέρνηση – να δημιουργήσει μία ευρωπαϊκή οικονομία που λειτουργεί για όλους. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι συμβατό με τη νομιμοποιημένη φοροδιαφυγή για πολυεκατομμυριούχους.

Δρ Νικόλας Δεληγιαννάκης, Βρυξέλλες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή