Κύριε διευθυντά
Μόλις η Α.Μ. αποφοίτησε ως αριστούχος από την Ιατρική Σχολή των Αθηνών, έτρεξε με ταξί και υπέβαλε στο ελληνικό υπουργείο Υγείας αίτηση για εκπαίδευση στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας. Στο υπουργείο τής είπαν ότι η έναρξη της εκπαίδευσής της θα αργήσει, επειδή έχουν σειρά άλλοι, που υπέβαλαν αίτηση πριν από αυτήν. Γι’ αυτό, με πόνο ψυχής, ξενιτεύτηκε. Στη Γερμανία επιλέχτηκε με αξιοκρατικά κριτήρια μεταξύ πολλών συνυποψηφίων της για να εκπαιδευθεί στην αγαπημένη της ειδικότητα και έπειτα από μερικά χρόνια εξελίχθηκε σε αναπληρώτρια καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια αυτής της χώρας. Δεκατρία χρόνια μετά την αποφοίτησή της, έφτασε στο πατρικό της σπίτι επιστολή από το ελληνικό υπουργείο Υγείας, που την ενημέρωνε ότι ήρθε η σειρά της να αρχίσει την εκπαίδευση στην ειδικότητα. Φυσικά αποποιήθηκε την προσφορά. Και δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα της ακόμα και αν εφαρμοστεί το Rebrain Greece, που εξαγγέλθηκε πρόσφατα.
Ο λόγος που η Α.Μ. έφυγε από την Ελλάδα δεν ήταν η ανεργία ούτε η ουσιαστική πτώχευσή μας του 2009. Ηταν η αναξιοκρατία. Η νέα γιατρός έφυγε, διότι η ελληνική κυβέρνηση την υποβάθμιζε εμποδίζοντάς την να εξελιχθεί όπως η ίδια επιθυμούσε και όπως μπορούσε. Εφυγε, διότι σύμφωνα με το αξίωμα του «είμαστε όλοι ίσοι», όφειλε να καθυστερήσει τη μεταπτυχιακή της εκπαίδευση και να στραπατσάρει τη σταδιοδρομία της περιμένοντας αδρανής και αναξιοποίητη επί πολλά χρόνια σε μία αναξιοκρατική σειρά πίσω από τον τελευταίο απαίδευτο και φυγόπονο απόφοιτο της τελευταίας ιατρικής σχολής των Bαλκανίων, ο οποίος απλώς έτυχε να υποβάλει αίτηση πριν από αυτήν. Και ένιωθε να την πνίγει η αδικία καθώς σκεφτόταν ότι το «είμαστε όλοι ίσοι» δεν ισχύει για όλους. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται κάποιος να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, δεξιός ή αριστερός, μαρξιστής ή φιλελεύθερος, δεν δέχεται να χειρουργηθεί από τον τυχαίο, αδέξιο και ακατάρτιστο χειρουργό τής σειράς. Επιλέγει τον καλύτερο μεταξύ εκείνων που διαθέτουν επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια.
Την πορεία που διάλεξε η Α.Μ. ακολουθούν κατά δεκάδες κάθε χρόνο οι αριστείς από τους νέους γιατρούς μας. Για να σταματήσουμε αυτήν τη συνεχή απώλεια της αφρόκρεμας από το ιατρικό μας δυναμικό πρέπει να εξαλείψουμε τα αίτια που την προκαλούν. Νομίζω ότι το κυριότερο αίτιο είναι η αναξιοκρατία, η οποία πρέπει να αντικατασταθεί από αξιοκρατία, όπως επιβάλλει η κοινή λογική και όπως επιτάσσουν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και συστάσεις. Η εφαρμογή τής αξιοκρατίας δεν θα κοστίσει στο Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Απεναντίας, θα ωφελήσει την εθνική οικονομία, θα συμβάλει σημαντικότατα στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας και κυρίως θα βελτιώσει την ιατρική φροντίδα που παρέχεται στον μη προνομιούχο Ελληνα ασθενή. Θα το επιχειρήσει η νέα, μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη κυβέρνησή μας; Γένοιτο!
Θεοδoσιος Δoσιος, Θωρακοχειρουργός, πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στη Συμβουλευτική Επιτροπή τής Ε.Ε. για την ιατρική εκπαίδευση.