ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Στα 92 μου απαιτώ εθνική ομοψυχία

grammata-anagnwstwn--9

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να απευθυνθώ προς όλους τους συμπατριώτες υπό την ιδιότητα του υπερηλίκου, ο οποίος έχει ζήσει πολλά. Στα 92 μου χρόνια κουβαλάω μνήμες και βιώματα από συνταρακτικές και τραγικές καταστάσεις: πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος.

Ολοι γνωρίζουμε ότι η εμπλοκή της χώρας μας σε μια ένοπλη σύγκρουση με τον άπληστο γείτονα είναι πολύ πιθανή. Εδώ και πολύ καιρό απειλεί φανερά την εθνική μας κυριαρχία. Παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μας αγνοώντας συνθήκες και διεθνές δίκαιο. Εκείνο δε που θίγει ιδιαίτερα την υπερηφάνεια του Ελληνα είναι ότι, επικαλούμενος τη μεγάλη στρατιωτική του δύναμη, απειλεί με χυδαίο τρόπο ως νταής του λιμανιού: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»

Εχω ζήσει παρόμοιες καταστάσεις πριν από το 1940, όταν η φασιστική Ιταλία με τον, ανάλογο του Ερντογάν, Μουσολίνι, προκαλούσε ποικιλοτρόπως, με αποκορύφωμα τον ύπουλο και άνανδρο τορπιλισμό του πολεμικού μας πλοίου «Ελλη» στην Τήνο, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940. Και ο Μουσολίνι κομπορρημονούσε για τη μεγάλη στρατιωτική του δύναμη και, λεκτικά, προσέβαλε την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Ετσι, κατάφερε να θυμώσει τους Ελληνες, να τους κάνει να ξεχάσουν τις μεγάλες διαφορές τους και να τον αντιμετωπίσουν ενωμένοι σαν μια γροθιά. Τον θυμό των Ελλήνων τον πλήρωσε ακριβά ο Μουσολίνι στην Αλβανία. Το φαινόμενο είναι διαχρονικό στην πορεία του ελληνισμού. Και ο Ξέρξης έλεγε στον καταφυγόντα στην αυλή του Δημάρατο ότι, με την τεράστια στρατιωτική του δύναμη και το γεγονός ότι οι ελληνικές πόλεις πολεμούσαν συνεχώς μεταξύ τους, η υποταγή της Ελλάδας θα ήταν παιχνιδάκι. Ο Δημάρατος, όμως, του συνέστησε να είναι προσεκτικός επειδή οι Ελληνες, όταν αντιμετωπίζουν εξωτερικό εχθρό, θυμώνουν πολύ, ξεχνούν τις εσωτερικές διενέξεις, ενωμένοι δε («διά το ομόαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον») γίνονται επικίνδυνοι. Τον θυμό των Ελλήνων τον πλήρωσε ακριβά ο Ξέρξης στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές.

Ας ξεχάσουμε, λοιπόν, όσο διαρκεί αυτή η απειλή, τις μεταξύ μας πολιτικές διενέξεις και διαφωνίες που διαβάζω και ακούω κάθε μέρα στην τηλεόραση, στον Τύπο και προπαντός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα τις βρούμε πάλι όταν ξαναβρεθούμε σε σταθερή ειρηνική περίοδο. Εκείνο που προέχει σήμερα είναι η εξασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας. Οταν αυτή πρυτανεύει, οι Ελληνες γίνονται ανίκητοι.

Αγγελος Ζαχαροπουλος, Επίτιμος Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρ. Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας – μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (ο τελευταίος επιζών)