Επειγόντως τσεκάπ σε δρόμους της Αθήνας

Επειγόντως τσεκάπ σε δρόμους της Αθήνας

Kύριε διευθυντά

Μέσα από τις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας εύχομαι στον δήμαρχο Αθηναίων καλή χρονιά και καλή και δημιουργική θητεία.

Θέλω, χωρίς πολλά λόγια, να επισημάνω τα εξής χρονίζοντα ζητήματα, στα οποία οφείλει να δώσει άμεσα λύσεις:

1) Βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων: Είτε δεν υπάρχουν εκεί όπου είναι απολύτως αναγκαίοι (π.χ. πλατεία Κάνιγγος, που θυμίζει τους τελευταίους μήνες πόλη της υποσαχάριας Αφρικής και όχι ευρωπαϊκή πόλη, από τους σωρούς των σκουπιδιών που αποθέτουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πέριξ της πλατείας στους  έναν ή δύο το πολύ κάδους που έχει τοποθετήσει ο δήμος επί της οδού Ακαδημίας, δίπλα στην πολυπληθή στάση των λεωφορείων και τρόλεϊ, ώστε όλοι οι αναμένοντες επιβάτες να «θαυμάζουν» το έργο της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου) είτε, όπου έχουν κατασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. Υμηττού και Φρύνης στο Παγκράτι ή επί της Μιχαλακοπούλου, κοντά στη διασταύρωσή της με την Παπαδιαμαντοπούλου), δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ (γιατί άραγε;).

2) Στην Πατησίων (από τη γωνία της με την Πανεπιστημίου έως τουλάχιστον το Αρχαιολογικό Μουσείο) δεν υπάρχουν ούτε καλαθάκια απορριμμάτων στις κολόνες ούτε και πακτωμένοι κάδοι απορριμμάτων (τύπου σωλήνα) στα πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές του δρόμου. Σκεφθείτε ότι στο πιο πάνω κομμάτι της Πατησίων βαδίζουν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αναρωτιέμαι: Δεν περπατάει κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους στους κεντρικούς  αυτούς δρόμους της πόλης; (Το ίδιο συμβαίνει και στη νησίδα της οδού Ακαδημίας, όπου και οι  πολυσύχναστες στάσεις των λεωφορείων, αλλά και σε όλο το μήκος της Ακαδημίας. Φυσικά, καλαθάκια και πακτωμένοι στα πεζοδρόμια κάδοι απουσιάζουν απ’ όλους τους κεντρικούς –και όχι μόνον– δρόμους της πρωτεύουσας.)

3) Σε πολλά σημεία της πόλης μας, οι ορειχάλκινες πράσινες κολόνες με τα δίδυμα φωτιστικά σώματα έχουν καταστραφεί. Ομως, παρά την καταγραφή του ζητήματος από τους δημότες στο 1595 (πολύ θα βοηθήσει το έργο του ο κ. δήμαρχος αν παρακολουθεί στενά τις αναφορές των δημοτών στην αποτελεσματική αυτή υπηρεσία), εδώ και πολλά χρόνια ουδέν έγινε. Αναφέρω ενδεικτικά:

Στην Πανεπιστημίου, μπροστά στο Ρεξ, στη γωνία Ακαδημίας και Εμμ. Μπενάκη, στην Ακαδημίας και Κανάρη κ.λπ.

4) Ασφαλτόστρωση οδών: Χωρίς πολλά λόγια, μια επίσκεψη στην οδό Δοξαπατρή στον Λυκαβηττό (δρόμος μήκους μόνο 250-300 μέτρων) αρκεί για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος.

5) Eίναι επιτακτική η τοποθέτηση καινούργιων πινακίδων ονοματοδοσίας και αρίθμησης όλων των δρόμων του Δήμου Αθηναίων. Ταυτοχρόνως, όμως, πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να προβλέπονται –και να επιβάλλονται– πρόστιμα σε όσους καταστηματάρχες (κυρίως) ανακαινίζουν τα  καταστήματά τους και δεν αποκαθιστούν τις πινακίδες ονοματοδοσίας των οδών στις προσόψεις του καταστήματός τους.

6) Από τα πεζοδρόμια δεκάδων δρόμων της Αθήνας έχουν αφαιρεθεί τα μεταλλικά καπάκια των φρεατίων των απορροών των νερών (βρόχινων και ποτίσματος) εκατοντάδων πολυκατοικιών – κυρίως του κέντρου της πόλης. Ετσι, πάνω στα πεζοδρόμια έχουν δημιουργηθεί παγίδες για τους πεζούς. Χρειάζεται ο Δήμος Αθηναίων να αντικαταστήσει τα κλεμμένα μεταλλικά καπάκια με πλαστικά, ώστε οι πεζοί να κυκλοφορούμε ασφαλείς στα πεζοδρόμια.

Πανος Δημοπουλος, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή