Το ανοσοποιητικό ανδρών – γυναικών

Το ανοσοποιητικό ανδρών – γυναικών

Κύριε διευθυντά

Στο ερώτημα γιατί προσβάλλονται και πεθαίνουν περισσότεροι άντρες από τον κορωνοϊό, θα ήθελα να καταθέσω τις δικές μου γνώσεις παρότι δεν είμαι ειδικός επί του θέματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι προικισμένο να αντέχει περισσότερο στις λοιμώδεις προσβολές ώστε να αντιμετωπίζει το βάρος στη θαυμαστή βάσανο της κυήσεως και του τοκετού και επιπλέον στη θρέψη του βρέφους. Ο αντρικός οργανισμός δεν θα μπορούσε να αντέξει τις δοκιμασίες αυτές, συν τη μηνιαία απώλεια αίματος με την έμμηνο ρύση. Ετσι ο άντρας έχει το δυσμενές προνόμιο του μεγαλύτερου δείκτη νοσηρότητας και θνητότητας σε όλα τα λοιμώδη νοσήματα, εκτός του κοκίτη, έναντι των γυναικών. 

Κατά θαυμάσιο τρόπο η φύση έχει προβλέψει να γεννιούνται 106-107 αγόρια έναντι 100 κοριτσιών (παγκόσμιος δείκτης). Μετά δώδεκα χρόνια ο δείκτης έχει εξισωθεί και μετέπειτα αρχίζει να υπερέχει ο θηλυκός πληθυσμός. Σημειωτέον ότι αυτός ο δείκτης αυξανόταν υπέρ της γεννήσεως αγοριών έπειτα από αιματηρούς πολέμους.

Αυτές τις γνώσεις τις έχω από τη στατιστική του μαθήματος της υγιεινής που διδάχθηκα ακόμη και από τα φοιτητικά χρόνια (καθηγητής υγιεινής ο Γεράσιμος Αλιβιζάτος).

Εκτοτε ως χειρουργός δεν είχα σχέση με τα στατιστικά στοιχεία της υγείας. Ισως οι επιδημιολόγοι να μπορούν να πουν τη γνώμη τους.

Χαραλαμπος Μπαλαρουτσος, Πρώην επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρώην διευθυντής Χειρουργικής Τζανείου Νοσοκομείου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή