Εκκλησία, αφορισμοί, ΚΚΕ και δογματισμός

Εκκλησία, αφορισμοί, ΚΚΕ και δογματισμός

Κύριε διευθυντά

Αφορμή για να ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου  στάθηκε η αναφορά του  κ.  Χρήστου Γιανναρά στο κυριακάτικο φύλλο της 29.3.2020. Αναφέρει μεταξύ άλλων  πως η Εκκλησία και το ΚΚΕ είναι δυο πανομοιότυποι θεσμοί με την ίδια εμπιστοσύνη στην ιδεολογική πειθαρχία και απόλυτη προτεραιότητα της διάνοιας και της χρηστικής ωφελιμότητας των δογμάτων. Δυστυχώς τίποτα πιο αληθές! Δυστυχώς!

Πάντα «φώναζα» πως ΚΚΕ και ελληνική ορθόδοξη εκκλησία είναι ένα και το αυτό, και ας «παριστάνουν» τους άθεους οι  Ελληνες κομμουνιστές, «παράσταση» που μετά την είσοδο της κ. Κανέλλη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ το 2000 έλαβε και τυπικά τέλος! Είναι δύο οργανισμοί «γάγγραινες» για το ελληνικό κράτος. Ο καταστροφικός συνδυασμός και των δύο δεν συναντάται σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος, μα σε κανένα, ούτε της Δύσεως ούτε της Ανατολής, καθόσον στις ορθόδοξες πρώην δήθεν σοσιαλιστικές χώρες τα κομμουνιστικά κόμματα είναι πλέον ανύπαρκτα. Αυτός είναι και ένας λόγος που απέτυχαν και τα μνημόνια με τόσες εκατοντάδες δισ. ευρώ βοήθεια, αλλά πού να ήξερε η δύστυχη η τρόικα τι σημαίνει το σαράκι του χριστιανομαρξισμού στη χώρα του Αριστοτέλη και του Σωκράτη.

Ιερά Σύνοδος – Κεντρική Επιτροπή, γενικός γραμματέας – Αρχιεπίσκοπος, Θεία Λειτουργία – Συνέλευση Κομματικής Οργάνωσης Βάσης, Αφορισμοί – Διαγραφές, Ερανος – Οικονομική Εξόρμηση, Θεός – Μαρξ, Αγιοι – Αγωνιστές και εκατοντάδες άλλες ταυτοποιήσεις, όπως τα αδιαφανή και κρυφά οικονομικά, συνιστούν το  συνδυαστικό παράλογο που βιώνει η ελληνική κοινωνία από το 1918 έως σήμερα.

Και μόνο η ταυτόχρονη απουσία αυτών των δογμάτων σε χώρες όπως, π.χ., η Δανία, με την οποία συνεργάστηκα  επαγγελματικά για πολλά χρόνια, αποτελούν  παράγοντα οικονομικής  εκτίναξης  και  πολυεπίπεδης κοινωνικής προόδου. Οσο θα περιμένουμε ένα «θαύμα» του Παΐσιου ή  την επαναστατική ωρίμανση των μαζών, ως αναπτυξιακή προοπτική, θα κατρακυλάμε καθημερινά, ειδικά τώρα στην επερχόμενη βαθιά ύφεση λόγω του κορωνοϊού.

Ανδρέας Τσολοδημος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc King’s College  London

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή