Εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

Εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

Κύριε διευθυντά

Αναλυτές κατά καιρούς έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας πάνω από 20% έως το 2050.

Αυτό βασίζεται κυρίως στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων που έχει παρατηρηθεί κυρίως τα δέκα τελευταία χρόνια, αλλά και στη μαζική μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες, με αποκορύφωμα την περίοδο της μνημονιακής κρίσης.

Προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς, αλλά δυστυχώς δεν απέδωσαν καρπούς και δεν απέφεραν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Με βάση την πολύ δύσκολη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και τα συνεχή προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους γείτονές της εξ Ανατολών, εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα το μέλλον προδιαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο.

Η χάραξη εθνικής στρατηγικής με συναίνεση, κοινή δράση και συλλογική προσπάθεια από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα, είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η εθνική στρατηγική θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή κινήτρων υψηλών προδιαγραφών που θα καταπολεμήσουν την υπογεννητικότητα και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών.

Μια ιδέα που θα μπορούσε να αξιολογηθεί για περαιτέρω έρευνα και μελέτη είναι η δωρεάν διάθεση κρατικής γης σε πολύτεκνες οικογένειες αλλά και σε Ελληνες του εξωτερικού – μεγάλες εκτάσεις αναξιοποίητης γης θα μπορούσαν να δοθούν για τη δημιουργία πρώτης κατοικίας ή για εμπορική εκμετάλλευση. Εμφαση θα μπορούσε να δοθεί στην επαρχία, ως μια βαθιά τομή στην προσπάθειά μας για αποκέντρωση και καταπολέμηση του φαινομένου της αστικοποίησης.

Η συγκεκριμένη πρακτική θα είχε μηδενικό κόστος για την ελληνική πολιτεία και θα δημιουργούσε πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα. Η ισχυρή τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου, η αναζωογόνηση της οικοδομής, η σημαντική εισροή καταθέσεων από το εξωτερικό ως συνέπεια του επαναπατρισμού, η ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας αλλά και η γενικότερη αναθέρμανση της οικονομίας είναι μερικά από τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Το δημογραφικό αναφέρεται παντού ως μια βραδυφλεγής βόμβα που μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς πρέπει να ενεργοποιηθούν συλλογικά και αποτελεσματικά, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Σακης Πιταριδης, Τραπεζικός, Καναδάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή