Ψηφίζουν αδιάβαστοι

Κύριε διευθυντά

Τα τελευταία δύο χρόνια ένας μεγάλος αριθμός νομοθετημάτων που ψηφίζονται από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ο νόμος Μπαλτά για την επιλογή διευθυντών σχολείων, ο πρόσφατος νόμος για τους ελέγχους σε φορολογικές υποθέσεις πέραν της πενταετίας, αλλά και πλήθος άλλων νομοθετημάτων, τελικά κρίνονται αντισυνταγματικά από το Συμβούλιο της  Επικρατείας, με αποτέλεσμα είτε να παρακάμπτονται ή να αποσύρονται.

Θα έλεγα μήπως με την ευκαιρία της προτεινομένης αναθεώρησης του Συντάγματος θα έπρεπε να προβλεφθεί κάποια σοβαρή υπευθυνότητα του συντάκτη του νομοθετήματος ώστε να υποχρεούται σε σχετική έρευνα για τη συμφωνία του με τις διατάξεις του Συντάγματος προ της κατάθεσής του προς ψήφιση.

Πιστεύω ότι, αν δεν υπάρχει πρόθεση ή ασύγγνωστη αμέλεια, και δεδομένου ότι μερικοί από τους σημερινούς κυβερνώντες είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ή και νομικοί, είναι, κατά τεκμήριο, ικανοί να διαβάζουν σωστά το Σύνταγμα. Σήμερα, βέβαια, οι υπόλοιποι 152 (153 εκτός του εισηγητή) απαλλάσσονται για ευνόητους λόγους, πέραν φυσικά και του γεγονότος ότι όχι μόνο δεν έχουν μελετήσει το προτεινόμενο προς ψήφιση νομοθέτημα, αλλά ενίοτε δεν γνωρίζουν και το περιεχόμενο!

Στα δημοκρατικά κοινοβούλια τα εισαγόμενα προς ψήφιση νομοθετήματα κατατίθενται σε όλους τους βουλευτές, αρκετές ημέρες νωρίτερα από την ψηφοφορία, για να ενημερώνονται πλήρως προ της ψηφοφορίας. Δεν γνωρίζω αν αυτό ισχύει και στη δική μας Βουλή, αν και, μάλλον, για ανέκδοτο μοιάζει. Τελικά κάτω από τις σημερινές συνθήκες, θα λέγαμε ότι η όλη διαδικασία σύνταξης και ψήφισης ορισμένων νομοθετημάτων θυμίζει τη γνωστή παροιμία της μυλωνούς!

Γεωργιος Καραβασιλης, Βύρωνας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή