Το περιοδικό Athens Review of Books

Κύριε διευθυντά

Επιθυμούμε να διαμαρτυρηθούμε με τον πιο σθεναρό τρόπο στην απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να προχωρήσει στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του εκδότη του Athens Review of Books και στην κατάσχεση των εσόδων από τις πωλήσεις της εταιρείας διανομής του περιοδικού. Ο σκοπός αυτής της αδιανόητης, εκδικητικής πράξης του υπουργού Εξωτερικών είναι να προκαλέσει την οικονομική συντριβή του ARB, αναγκάζοντάς το να κλείσει. Πέρα από την απειλούμενη καταστροφή ενός σημαντικού εντύπου, αυτή η εξέλιξη αποτελεί σφοδρό πλήγμα κατά της ελευθερίας του λόγου, της ελεύθερης διακίνησης της γνώσης και της ανταλλαγής ιδεών, που είναι ζωτικές προϋποθέσεις για μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία.

Το ARB είναι ένα από τα πιο ζωντανά φόρουμ πνευματικού διαλόγου στην Ελλάδα, ειδικά στα πεδία της λογοτεχνίας, της ιστορίας και των τεχνών. Στα ελκυστικά μηνιαία του τεύχη, εξέχοντες λόγιοι αναλύουν τα έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, με το εξαιρετικό ύφος και την εμβρίθεια που βρίσκει κανείς σε παλαιότερα και φημισμένα περιοδικά όπως το New York Review of Books, με το οποίο το ARB συνεργάζεται από το 2010. Το ARB έχει έτσι κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αγορά πνευματικού διαλόγου.

Τα δεδομένα της υπόθεσης κατά του ARB είναι γνωστά. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Νίκος Κοτζιάς, προβεβλημένος κομμουνιστής ακτιβιστής και θεωρητικός, εξέδωσε σειρά βιβλίων και άρθρων που υμνούσαν τις αρετές των σοβιετικού τύπου ολοκληρωτικών καθεστώτων, και ειδικά της Ανατολικής Γερμανίας. Πριν από επτά χρόνια, το ARB δημοσίευσε μία επιστολή αναγνώστη που κατηγορούσε τον δρα Κοτζιά ότι υπήρξε προπαγανδιστής του ΚΚΕ και ενθουσιώδης υποστηρικτής του σταλινισμού. Ο δρ Κοτζιάς μήνυσε το ARB για συκοφαντική δυσφήμηση και, παρά τα συντριπτικά και πειστικά στοιχεία που παρουσίασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, τα δικαστήρια έκριναν υπέρ του ενάγοντος και επέβαλαν στον εκδότη του ARB την πληρωμή βαριάς αποζημίωσης. Βάσει αυτής της ετυμηγορίας, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ARB έχουν παγώσει. Η υπόθεση θα φτάσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την ταχεία αποδόμηση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, οι ιδεολογικοί παιάνες υπέρ του ολοκληρωτικού κομμουνισμού, όπως αυτοί που παρήγαγε ο δρ Κοτζιάς, έχουν χάσει την αξιοπιστία τους.

Είτε τους έγραψε εκ πεποιθήσεως είτε για να κερδίσει την εύνοια των ηγετών του κόμματος, δεν μπορεί τώρα να απαρνηθεί το παλαιό του έργο και να επιδιώκει να επιβάλει τη σιωπή στους επικριτές του. Εχοντας ασκήσει το δικαίωμά του να διαδώσει τις αντιλήψεις και τις ιδέες του, δεν μπορεί τώρα να αρνείται το δικαίωμα άλλων να χαρακτηρίζουν τις δημοσιεύσεις του ως σταλινική προπαγάνδα.

Το ARB είναι ένα πολύτιμο πολιτιστικό φόρουμ που πρέπει να προστατευτεί από κάθε είδους πολιτική επιρροή.

ΛΑΡΣ ΜΠΕΡΕΝΤΖΕΝ, Επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Νέων Ελληνικών, Πανεπιστήμιο  της Κοπεγχάγης

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΚΛΟΓΚ, Επίτιμος εταίρος του Κολεγίου St Antony, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

ΚΕΒΙΝ ΦΕΔΕΡΣΤΟΟΥΝ, Καθηγητής στην έδρα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριου Βενιζέλου» και καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, London School of Economics

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ Επίτιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Southern Connecticut State University

ΤΖΕΪΜΣ Ε. ΜΙΛΕΡ, Foreign Service Institute (επίτιμος)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή