Ορθρος, η άφατη αγαλλίαση

Κύριε διευθυντά

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Τσαπαρλής με επιστολή του στην «Καθημερινή» της 16-12-2017, παρακαλεί την ΕΡΤ να μεταδίδει, κάθε Κυριακή, όχι μόνο τη θεία λειτουργία αλλά και τον όρθρο που προηγείται.

Ο όρθρος, όπως αναφέρει ο ίδιος, βασίζεται στο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Κατά την ακολουθία του, η ποικιλία και ο πλούτος των θεσπεσίων ήχων που ακούγονται προκαλούν αισθητική απόλαυση και πνευματική ανάταση στους πιστούς.

Σε επίρρωση των απόψεων του καθηγητού κ. Τσαπαρλή, με τη σειρά μου παρακαλώ και εγώ την ΕΡΤ, αν αδυνατεί να μεταδίδει τον όρθρο κάθε Κυριακή, ας κατορθώσει να μεταδώσει τον όρθρο της ημέρας των Χριστουγέννων. Θα την ευγνωμονούν όλοι οι χριστιανοί που θα τον παρακολουθήσουν. Θαύματα είναι γεγονότα που δεν εξηγούνται με την ανθρώπινη λογική.

Για τους χριστιανούς, δύο τέτοια θαύματα είναι η γέννηση και η ανάσταση του Χριστού. Η γέννηση του Χριστού, όπως υμνείται στον όρθρο της ημέρας των Χριστουγέννων, ιδίως όταν ψάλλονται τα Καθίσματα, προκαλεί άφατη αγαλλίαση στην ψυχή των πιστών. Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος όταν ακούει από καλλίφωνους ιεροψάλτες τα: «Δεύτε ίδωμεν, πιστοί, πού εγεννήθη ο Χριστός …», «Ο αχώρητος παντί, πως εχωρήθη εν γαστρί …», «Τι θαυμάζεις, Μαριάμ, τι εκθαμβείσαι τω εν σοι …». Επί πλέον, οι ύμνοι αυτοί είναι αριστουργήματα της γλώσσας μας.

Γεώργιος Τόλης, Καρδιοχειρουργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή