ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Το μουσείο, ο κήπος και ο ξένος φίλος

to-moyseio-o-kipos-kai-o-xenos-filos-2228361

Κύριε διευθυντά
Αλλοδαπός φίλος, αρχαιοελληνολάτρης αλλά και ακλόνητος υποστηρικτής της θεωρίας του Φαλμεράιερ, μου είπε προ ημερών και αφού είχε επισκεφθεί για πολλοστή φορά το Αρχαιολογικό Μουσείο: «Σου επαναλαμβάνω, δεν έχετε καμία σχέση με αυτούς που δημιούργησαν αυτά που θαυμάζω εκεί μέσα». Στην ερώτησή μου «γιατί;», η απάντησή του ήταν απλή και αποστομωτική: «Οταν βρεθείς προς τα εκεί, ρίξε μια ματιά στον κήπο…».

Ετσι και έκανα. Mε βαθιά θιγμένη την πατριωτική μου αξιοπρέπεια αλλά και την πεποίθησή μου ότι είμαστε κατ’ ευθείαν απόγονοι των αρχαίων ημών προγόνων, βρέθηκα προχθές εμπρός από τον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εφυγα ντροπιασμένος.

Η σπουδαία τραγωδός μας και υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, της οποίας μάλιστα το γραφείο γειτονεύει με το μουσείο, ή η υπουργός των τριάντα εκατομμυρίων τουριστών Ελ. Κουντουρά ή ακόμη και αυτός ο αναμορφωτής της Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και, τέλος, ο πρωθυπουργός, ο οποίος περνάει καθημερινά εμπρός από αυτή την ντροπή, κανείς, μα κανείς τους, δεν έχει το ρωμαίικο φιλότιμο ή την ικανότητα να κινήσει ένα στοιχειώδη μηχανισμό δύο κηπουρών που θα συμμαζέψουν αυτό το χάλι;

Μη έχοντας αντεπιχείρημα για τον φίλο μου, θα παρακαλούσα τους παραπάνω να με βοηθήσουν.

Πανος Δοβας, Αθήνα