Ο Καμύ και το Κίνημα Αλλαγής

Ο Καμύ και το Κίνημα Αλλαγής

Kύριε διευθυντά

Ξεσκονίζοντας Καμύ αυτές τις μέρες, κατάλαβα γιατί οι κατ’ όνομα ευρωπαϊκές δυνάμεις αποτυγχάνουν παντού. Στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο μεγάλος Γάλλος μιλάει για την Ενωμένη Ευρώπη στα «Γράμματα σε ένα Γερμανό φίλο».

Αναφέρει τη Γηραιά Ηπειρο ως την παράδοση μερικών ξεχωριστών ανθρώπων και ενός ανεξάντλητου λαού. Συμμετείχα μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. Οι άνθρωποι που μιλάνε για την Ευρώπη λες και είναι τα ανίψια του Σουμάν όχι μόνο δεν μας άφησαν να συμμετάσχουμε στην εκλογή συνέδρων, αλλά μάλιστα διόρισαν και την Κεντρική Επιτροπή. Με την απίθανη δικαιολογία να ακουστούν όλες οι τάσεις και όχι οι πολίτες. Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι εθνικολαϊκισμός, όπως λένε δέκα φορές σε κάθε ανακοίνωσή τους, αλλά αυτοί σίγουρα δεν εκφράζουν την ευρωπαϊκή παράδοση. Αυτή που συνδυάζει τη μεγαλοφυΐα μερικών ανθρώπων και τη βαθιά καρδιά όλων των λαών της.

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως η πάλη που διεξάγουμε έχει τη βεβαιότητα της νίκης. Αφού δεν έχει την επιμονή των ανοίξεων, όπως θα έλεγε ο μεγάλος συγγραφέας, αλλά την παράταση ενός διαρκούς χειμώνα.

Δημητρης Μακριδης, Ιστορικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή