Η Rest in PC’s διακρίνεται στην ρομποτική

Η Rest in PC’s διακρίνεται στην ρομποτική

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους σύγχρονους «έξυπνους βοηθούς» και τις πλατφόρμες ψυχαγωγίας, μέχρι τις πιο σύνθετες λύσεις στα πιο επίμονα προβλήματα του κόσμου, η ρομποτική έχει πλέον ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Παρ’ όλα αυτά, υπό τη σκιά παγκόσμιων τιτάνων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία καθώς και τη σημαντική έλλειψη υποδομών στην χώρα μας, σπάνια θεωρεί κανείς πως υπάρχει μέλλον για το οικοσύστημα ρομποτικής στην Ελλάδα. Κατ’ επέκταση, ή έλλειψη ετοιμότητας της χώρας μας συχνά δίνει την θέση της στην τεχνοφοβία. 

Την απάντηση, ωστόσο, φέρνει για μία ακόμη φορά η εκπαίδευση και ο δημιουργικός νους των παιδιών. Την τελευταία δεκαετία, η χώρα μας έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της σε μαθητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής όπου η εφηβική ευρηματικότητα συναντά την καινοτομία και τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας. Ενάντια στο παιχνίδι των πιθανοτήτων, οι επιτυχίες των Ελλήνων μαθητών είναι ήδη εντυπωσιακές και συνεπείς.

Στον περσινό τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad), στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης, οι δώδεκα ομάδες της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής διέπρεψαν για μία ακόμη φορά, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια και μια σειρά από σημαντικές διακρίσεις. Δύο ελληνικές ομάδες ξεχώρισαν με τις προτάσεις τους: η ομάδα Rest in PC’s του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή ρομποτικής στο σχολείο Φώτη Κατσοχρήστου, και η ομάδα Autonomous robotic aquaponics με υπεύθυνους τον καθηγητή Γιώργο Μαρκόπουλο του Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου κατέκτησαν την τέταρτη θέση στους διαγωνισμούς Open Λυκείου και Open Γυμνασίου αντίστοιχα, συνεχίζοντας επάξια τη δυνατή παράδοση που έχει η χώρα μας στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η κατηγορία Open παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παγκόσμια ολυμπιάδα της ρομποτικής: έχει εκθεσιακό χαρακτήρα και ζητά από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση. Φετινή πρόκληση ήταν η βιωσιμότητα του φαγητού και της αγροτικής παραγωγής, και οι μαθητές του Pierce κλήθηκαν να επιδείξουν υλοποιήσιμα project με επίκεντρο τις έξυπνες καλλιέργειες. Η πρόταση της ομάδας Rest in PC’s επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της ρομποτικής στην υδροπονία, με γνώμονα να αλλάξει τα δεδομένα των καλλιεργειών στη χώρα μας, εντυπωσιάζοντας τους κριτές και χαρίζοντας την τέταρτη θέση στους μαθητές.

Έναν χρόνο έπειτα από την «ασύλληπτη εμπειρία της Ολυμπιάδας», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, οι τρεις μαθητές της Rest in PC’s συνεχίζουν στο μονοπάτι της ακαδημαϊκής τους επιτυχίας, ο καθένας τους ξεχωριστά. Ο Κυριάκος Στρατάκος είναι πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στην Πάτρα, ο Γεώργιος Σαζακλής φοιτά στο Μαθηματικό Αθηνών και ο Μιχαήλ-Άγγελος Γκουβέλης βρίσκεται στο Τμήμα Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τα ενδιαφέροντά τους είναι συνδυαστικά αλλά διαφορετικά, ωστόσο σαν κοινή ανάμνηση οι τρεις τους μοιράζονται την αλληλεγγύη που συνάντησαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό. «Οι γειτονικές ομάδες  μαζευόμασταν σε έναν κύκλο και τρώγαμε μαζί. Εκεί νιώσαμε κάτι που δεν το περιμέναμε: αντί να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων, το κλίμα ήταν φιλικό» εξιστορούν τα μέλη της Rest in PC’s. Η επιτυχία, άλλωστε –ειδικά στους τομείς του μέλλοντος όπως η ρομποτική– έγκειται στη συνεργατικότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή