Μια υπερατλαντική οικογένεια μέσω του Heritage Greece

Μια υπερατλαντική οικογένεια μέσω του Heritage Greece

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το πρόγραμμα εκπαιδευτικής ανταλλαγής Heritage Greece χαρακτηρίζεται αξέχαστο από την απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων του. Το διάρκειας τριών εβδομάδων εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβύθισης στον ελληνικό πολιτισμό απευθύνεται σε Αμερικανούς και Καναδούς σπουδαστές ελληνικής καταγωγής, γεφυρώνοντάς τους με φοιτητές του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας στην Αθήνα.

Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε από τον Εθνικό Ελληνικό Σύνδεσμο (NHS) στο πλαίσιο της αποστολής του για τον εορτασμό, τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής κληρονομιάς στις ΗΠΑ. Στην πρώτη του μόλις δεκαετία, ο αντίκτυπος του προγράμματος έχει αρχίσει να είναι ορατός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας του προγράμματος είναι να προσφέρει μια πολυεπίπεδη ακαδημαϊκή εμπειρία. Οι ξένοι φοιτητές συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων – από επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μέχρι μαθήματα ελληνικής γλώσσας, χορού, μαγειρικής, καθώς και δεκάδες βιωματικές δραστηριότητες στην Αθήνα. Στη φετινή τους επίσκεψη, για παράδειγμα, τα παιδιά οδηγήθηκαν στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς όπου τους περίμενε ένα βιωματικό αρχαιολογικό σεμινάριο από τον κορυφαίο καθηγητή Αρχαιολογίας δρα Τζον Καμπ. «Ήταν σίγουρα μια στιγμή μοναδική, γιατί αποκτήσαμε μια σπάνια προοπτική στο εσωτερικό των ανασκαφών και του αρχαιολογικού χώρου» αναφέρει η νεαρή συμμετέχουσα Γιάνα Τζότζος, η οποία προσθέτει πως ένιωσε το κομμάτι της ελληνικής της ταυτότητας να ενεργοποιείται και να νιώθει υπερηφάνεια.

Την πρωτοβουλία στήριξαν διάφορα μουσεία της Σπάρτης, καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πέρα από την έμφαση στην αρχαιολογία και στον πολιτισμό, το Heritage Greece προσπαθεί να εστιάσει και στη σύγχρονη ελληνική ζωή, η οποία πολλές φορές παραμένει μυστήριο για την κοινότητα της διασποράς. Για να εξασκήσουν τα ελληνικά τους, οι Βορειοαμερικανοί φοιτητές πλαισιώθηκαν από έναν Έλληνα σπουδαστή και επισκέφθηκαν τα street markets του Μοναστηρακίου, όπου αναζήτησαν δώρα για τις οικογένειές τους. «Ήταν ένα υπέροχο απόγευμα, γιατί ήρθαμε σε επαφή με την ελληνική αγορά και καταλαβαίνω πόσο παθιασμένοι ήταν οι ιδιοκτήτες των μικρών γραφικών καταστημάτων» αναφέρει η συμμετέχουσα Νικόλ Γκοντέλας.

Συμμετέχοντες του «Heritage Greece» χορεύουν μαζί με το Λύκειο Ελληνίδων.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το Heritage Greece έχει ήδη προσφέρει μοναδικές ακαδημαϊκές εμπειρίες σε δεκάδες ξένους και Έλληνες σπουδαστές – ωστόσο το πιο ανέλπιστο όφελός του σχετίζεται με την οικοδόμηση μιας στενά δεμένης κοινότητας που ξεπερνά τις γεωγραφικές αποστάσεις και τις πολιτιστικές διαφορές. «Ένα συχνό παράπονο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας είναι πως αισθάνονται ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα και αποκομμένοι από αυτή» αναφέρει νεαρή συμμετέχουσα του Heritage Greece, η οποία πλέον επιστρέφει για τρίτη φορά στο πρόγραμμα. «Οι τρεις αυτές εβδομάδες μάς έμειναν αξέχαστες, και πλέον δεκάδες άτομα αναθεώρησαν τη σχέση τους με τη χώρα και επιστρέφουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα» προσθέτει, ενώ μερικοί Ελληνες φοιτητές του Deree κουνούν του κεφάλι τους συγκαταβατικά και εξιστορούν κοινά βιώματα και εμπειρίες. Δέκα χρόνια μετά την έναρξή του, το Heritage Greece είναι ήδη μια υπερατλαντική οικογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή