Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις All-in-One PC

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις All-in-One PC

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα All-in-One PC ή AiO όπως θα τα δεις να αναγράφονται εν συντομία, είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία υπολογιστών. Με έμφαση στον μίνιμαλ σχεδιασμό και τις καινοτόμες λειτουργίες όπως π.χ. την οθόνη αφής, αποτελούν εξαιρετικές λύσεις τόσο για οικιακή, όσο και για επαγγελματική χρήση. Τι θα πρέπει να προσέξεις όμως πριν αγοράσεις All-in-One PC και σε ποια χαρακτηριστικά οφείλεις να εστιάσεις;

Γιατί να πάρεις All-in-One PC;

Ας αρχίσουμε από τα βασικά και ας απαντήσουμε στην ερώτηση του… εκατομμυρίου: γιατί να επενδύσει κανείς σε ένα All-in-One PC αντί ενός τυπικού desktop; Τα πάντα ξεκινούν από τον χώρο και την αισθητική: τα AiO έχουν γίνει πλέον τόσο λεπτά που εύκολα μπορεί να τα μπερδέψει κανείς με απλές οθόνες -μόνο που μέσα τους κρύβουν ό,τι και ένα αντιαισθητικό tower. Αποτελούν δε την ιδανική λύση για όσους θέλουν κάτι λιτό, κομψό και διακριτικό, αφού στην ουσία πρόκειται για μια οθόνη όλη κι όλη από την οποία φεύγει -υπό προϋποθέσεις- ένα και μόνο καλώδιο: αυτό που καταλήγει στην πρίζα.

Είτε λοιπόν δουλεύεις από το σαλόνι, είτε απλά θες στο γραφείο σου να υπάρχει μία τάξη, το AiO φαντάζει η τέλεια επιλογή. Το ακόμα καλύτερο είναι πως θα το μεταφέρεις πανεύκολα: απλά το βγάζεις από την πρίζα και το παίρνεις μαζί σου. Εντάξει, προφανώς δεν έχει τη φορητότητα ενός laptop, όμως θα σε διευκολύνει σημαντικά αν μοιράζεις π.χ. τον χρόνο σου μεταξύ δύο τοποθεσιών, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται στο ίδιο σπίτι: σκέψου ότι μπορείς να «στήνεις» με μία κίνηση κάθε πρωί το γραφείο σου στο τραπέζι του σαλονιού ή της κουζίνας και εξίσου εύκολα να το ξεστήνεις το απόγευμα.

Σε ποια χαρακτηριστικά του All-in-One PC σου να δώσεις βάση;

Πήρες λοιπόν τη μεγάλη απόφαση και ετοιμάζεσαι να κάνεις δικό σου ένα AiO PC. Συγχαρητήρια! Τι πρέπει να προσέξεις όμως πριν καταλήξεις στο σύστημα που θα αγοράσεις, έτσι ώστε η επένδυσή σου να σε καλύψει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό; Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα.

Οθόνη: Αφής ή όχι;

Πρώτη και βασική ερώτηση: προτιμάς σύστημα με οθόνη αφής ή όχι; Το καλό με τα AiO είναι ότι έχουν τον τρόπο να εκμεταλλευτούν μία οθόνη αφής, υποκαθιστώντας έτσι σε έναν βαθμό τα tablets. Σε συνδυασμό με τα Windows 10 μάλιστα μπορούν να προσφέρουν μία εξαιρετικά άνετη και βολική εμπειρία χρήσης, ιδίως κατά την προβολή εικόνων, το browsing, το σχέδιο (το Microsoft Surface Studio ας πούμε εκμεταλλεύεται τέλεια τις γραφίδες) ακόμα και το gaming.

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις All-in-One PC-1

Σκέψου ότι μέσω της οθόνης αφής θα είναι σε θέση να αλληλεπιδράσουν με το AiO όλα τα μέλη της οικογένειάς σου, ακόμα και τα μικρότερα! Σαφέστατα το κόστος αυξάνεται αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την ευελιξία του συστήματος σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του.

Επεξεργαστής: Οι πυρήνες κάνουν (;) τη διαφορά

Ξεκινώντας με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του AiO, να έχεις υπ’ όψιν σου ότι η αναβάθμισή του δεν είναι εύκολη υπόθεση -τουλάχιστον όχι τόσο εύκολη όσο σε ένα οποιοδήποτε άλλο desktop. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφύγεις να σκεφτείς κοντόφθαλμα και να προσπαθήσεις να προσδιορίσεις τις ανάγκες σου σε βάθος χρόνου.

Αναφορικά με τον επεξεργαστή, καλό θα ήταν να επενδύσεις σε κάποιον τελευταίας γενιάς που θα σε καλύψει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένας 10ης γενιάς Intel Core i7 ή και Core i9 αν διαθέτεις το σχετικό budget θα σου επιτρέψει να τρέξεις ακόμα και τα πλέον απαιτητικά επαγγελματικά προγράμματα, ανοίγοντάς σου διάπλατα νέους δρόμους για να εκμεταλλευτείς το AiO σου. Σε AMD μπορείς να επιλέξεις έναν Ryzen 7 ή και Ryzen 9. Αν δε θες να πας σε high-end, ρίξε μια ματιά στους Intel Core i5 και AMD Ryzen 5.

Μνήμη RAM: Πόσα GB είναι αρκετά;

Είτε χρησιμοποιείς το AiO PC σου για δουλειά, είτε για ψυχαγωγία στο σπίτι, το σίγουρο είναι ότι θα εναλλάσσεσαι μεταξύ κάμποσων εφαρμογών. Browsers με πολλαπλά tabs ανοιχτά, εφαρμογές streaming τύπου Spotify και Netflix και κάθε λογής προγράμματα, από Office και WhatsApp μέχρι Photoshop και AutoCAD ή το περιστασιακό video game, θα απαιτούν κι από ένα κομμάτι της RAM σου. Γι’ αυτό μην την τσιγκουνευτείς. Προσπάθησε το σύστημά σου να έχει τουλάχιστον 8 GB και ανέβα στα 16 GB αν πρόκειται να το «ζορίσεις». Στην αγορά θα βρεις και προτάσεις με 32 GB RAM που είναι κατάλληλη για τους power users -αν κρίνεις ότι είσαι τέτοιος, θα πρέπει να πας προς τα εκεί.

Δίσκος: HDD ή SSD

Το αιώνιο (καλά, όχι ακριβώς «αιώνιο» αλλά καταλαβαίνεις) δίλημμα: SSD ή HDD; Οι πρώτοι έχουν την ταχύτητα, οι δεύτεροι τη χωρητικότητα. Οι μεν SSD ανεβάζουν την τιμή ενός συστήματος κατακόρυφα, οι δε HDD αποτελούν τις πλέον οικονομικές επιλογές. Πρότασή μας; Το σύστημά σου θα πρέπει να έχει και τους δύο. Ναι, καλά διάβασες: και τους δύο!

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις All-in-One PC-2

Ο SSD δε χρειάζεται να είναι μεγάλης χωρητικότητας -256 GB είναι αρκετά. Εκεί θα εγκαταστήσεις το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα που χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση. Αν δε χωρούν όλα, τότε επίλεξε τα πιο «βαριά» και απαιτητικά. Στον HDD θα αποθηκεύσεις όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς πιο σπάνια και όλα σου τα backups και τα αρχεία. Ναι, το κόστος θα είναι κομματάκι υψηλότερο σε σχέση με ένα AiO PC με έναν μόνο δίσκο, αλλά έτσι αφ’ ενός δε θα χρειαστεί να καταφύγεις σε λύση εξωτερικού σκληρού και αφ’ ετέρου θα είσαι καλυμμένος για μια ζωή.

Αν το budget σου δε σηκώνει δύο δίσκους, τότε προτίμησε έναν SSD: μπορείς να αυξήσεις τη χωρητικότητα ανά πάσα στιγμή με έναν εξωτερικό σκληρό.

Αξεσουάρ: Πες «όχι» στα καλώδια!

Καλό το AiO αλλά θα χρειαστείς και αξεσουάρ: ό,τι και να κάνεις, ποντίκι-πληκτρολόγιο δεν τα γλιτώνεις. Εδώ θέλουμε την προσοχή σου: δώσε κάτι παραπάνω και προτίμησε ασύρματα προϊόντα. Είναι κρίμα να έχεις πάρει την απόφαση να επενδύσεις σε ένα μηχάνημα που υμνεί το στυλ και την αισθητική από άκρη σε άκρη και την ίδια στιγμή να γεμίζεις την επιφάνεια του γραφείου σου με αχρείαστα καλώδια. Ένα ασύρματο σετ πληκτρολογίου-ποντικιού αποθηκεύεται, καθαρίζεται και μεταφέρεται ευκολότερα. Εννοείται φυσικά πως θα σου επιτρέψει να δουλέψεις ακόμα πιο άνετα, στη στάση που σε βολεύει περισσότερο.

Λειτουργικό: Windows ή MacOS;

Ξεκάθαρα πράγματα: επιλέγοντας MacOS πας σε iMac. Όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές (Dell, HP, Lenovo κ.α.) βασίζονται στα Windows. Οι iMac της Apple είναι σημαντικά ακριβότεροι από τα περισσότερα AiO της αγοράς όμως αποτελούν τη Νο1 επιλογή όσων ασχολούνται με το σχέδιο και το design, πρωτίστως λόγω οθόνης και απόδοσης.

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις All-in-One PC-3

Αν δεν σε απασχολεί κάτι τέτοιο ή δεν έχεις δουλέψει ποτέ ξανά με MacOS, τότε ίσως θα πρέπει να προτιμήσεις κάτι με Windows, διαφορετικά ένας iMac θα σου προσφέρει μία εξαιρετικά ομαλή και υψηλών προδιαγραφών εμπειρία χρήσης.

Έτοιμος!

Ελπίζουμε ότι με τις συμβουλές μας, η αγορά All-in-One PC δεν κρύβει πλέον κανένα μυστικό. Σε τελική ανάλυση, έχεις αποφασίσει να επενδύσεις σε ένα σύστημα που συνδυάζει την ισχύ με την κομψότητα! Προσδιόρισε τις ανάγκες σου, οριοθέτησε το budget σου και κάνε την έρευνα αγοράς σου λαμβάνοντας υπ’ όψιν σου όλες τις παραμέτρους. Καλορίζικο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή