Μείωση 40% των Δημοτικών τελών στο 100% ο Δήμος δίπλα στον πολίτη

Μείωση 40% των Δημοτικών τελών στο 100% ο Δήμος δίπλα στον πολίτη

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αίσθημα ευθύνης, η Δημοτική Αρχή προχωρά στη μεγαλύτερη μείωση των ανταποδοτικών τελών που έγινε ποτέ στο Δήμο Σκιάθου ύψους 40%.

Σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη τόσο λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης των περασμένων ετών όσο και λόγω της πανδημικής κρίσης, η Δημοτική Αρχή εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή μείωση 40% σε όλες τις κατηγορίες των ανταποδοτικών Δημοτικών Τελών του Δήμου για το έτος 2021.

Στόχος η έμπρακτη στήριξη των Δημοτών, των επιχειρήσεων και των ευπαθών ομάδων, με μια πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Οι συντελεστές των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2021 διαμορφώνονται ως εξής:

1. Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας από 7,59 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο τ.μ. σε 4,59 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
2. Ενοικιαζόμενα δωμάτια από 5,72 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε 3,43 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
3. Ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία από 1,52 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε 0,92 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
4. Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικοί χώροι για γραφεία παροχής υπηρεσιών όπως λογιστικά, τεχνικά, δικηγορικά, ασφαλιστικά, ιατρεία, γραφεία γενικού τουρισμού κλπ, από 4,00 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε 2,4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
5. Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες επαγγελματικής χρήσεως όπως αποθήκες διανομής ποτών – τροφίμων κλπ εμβαδού εως χιλίων (1.000) τετραγωνικών μέτρων από 3,79 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
6. Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες επαγγελματικής χρήσεως όπως αποθήκες διανομής ποτών – τροφίμων κλπ εμβαδού άνω των χιλίων (1.000) τετραγωνικών μέτρων και μέχρι έξι χιλιάδων (6.000) τετραγωνικών μέτρων από 1,53 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο 0,92 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

“Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη μείωση που έχει γίνει ποτέ στο Δήμο, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο Δήμος. Για τη Δημοτική Αρχή η πολιτική των μειώσεων στα Δημοτικά τέλη είναι σταθερή επιλογή, καθώς θέλουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία και να καταβάλλουμε προσπάθειες, προκειμένου να βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής τους. Μάλιστα φέτος μειώσαμε το τέλος χρήσης των κοινόχρηστων χωρών κατά 50% επιπλέον της απόφασης της πολιτείας. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι δημότες και οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αποτελεί ηθική μας υποχρέωση να κάνουμε σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις. Με τη συνετή οικονομική διαχείριση καταφέραμε, παρόλα τα μειωμένα έσοδα λόγω της πανδημίας αλλά και τις δαπάνες που αφορούν σε έργα, μελέτες, εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμών, αγορά οχημάτων, τουριστική προβολή, την πρόσληψη προσωπικού (υπηρεσία καθαριότητας/οχτάμηνη σύμβαση, βοήθεια στο σπίτι, έκτακτες ανάγκες), νέα μισθώματα (κτήριο και οικόπεδο καθαριότητας, ΕΠΑΛ,), πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα εισπραχθέντα του Δήμου να είναι 14.420.709,12 ευρώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων του τρίτου τριμήνου 2020 (30 Σεπτεμβρίου 2020), όταν αντίστοιχα για το 2019 ήταν 14.400.106,91 ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν πανηγυρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους δημότες με κάθε δυνατό τρόπο. Τελική επιδίωξή μας είναι μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών μας να απολαμβάνει ο κάθε πολίτης αυτά για τα οποία πληρώνει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου, για την πολύτιμη συμβολή τους με πολλές ώρες δουλειάς, την Ματούλα Παπαδούλια, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους, Νίκο Λιακόπουλο Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Διαφάνειας Οικονομικών, Γιάννη Γιαννίτση Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσανάκα Αντιδήμαρχο Αναπτυξιακών προγραμμάτων, Υποδομών και Τεχνικών έργων,Διαμαντής Μαθηνος Αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, τον Γιώργο Αντωνίτσα Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τον Νικο Πασχάλη Δημοτικό Σύμβουλο υπεύθυνο σε θέματα αθλητισμού, την Ματούλα Χονδρονικολή Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, και τον Μανώλη Πασχάλη Δημοτικό Σύμβουλο. Τέλος ευχαριστώ θερμά τους εργαζόμενους του Τμήματος της Οικονομικής Υπηρεσίας και ιδιαίτερα την Προϊσταμένη του Τμήματος, Μαρία Πεζάτου για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών, να είναι δίπλα στον πολίτη και να τον στηρίζει ουσιαστικά.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε όλοι μας.” δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT