Όλα τα συστήματα ήχου… Ποιο να διαλέξω;

Όλα τα συστήματα ήχου… Ποιο να διαλέξω;

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα καλό ηχοσύστημα, η ακουστική σου εμπειρία αλλάζει επίπεδο. Είτε μονάχα ακούς μουσική είτε το συνδέεις και στην τηλεόρασή σου, είναι βέβαιο πως η διαφορά ποιότητας θα γίνει αντιληπτή από την πρώτη στιγμή. Καθαρότητα, αυξημένη ένταση, λεπτομέρειες που μέχρι πρότινος δεν είχες παρατηρήσει σε διάφορα κομμάτια είναι μερικά από τα πρώτα πράγματα που θα διαπιστώσεις όταν αλλάξεις το ηχοσύστημά σου ή αποφασίσεις να εγκαταστήσεις κάποιο για πρώτη φορά. Τα συστήματα ήχου έχουν ποικίλες μορφές και φυσικά, μπορείς να επιλέξεις το κατάλληλο για τον χώρο και τη χρήση που σκοπεύεις να κάνεις.

Δεν αλλάζει μονάχα η μορφή από είδος σε είδος, αλλά και οι δυνατότητες. Ένα σύστημα που αφιερώνεται στη μουσική, ενδεχομένως δε θα σου προσφέρει το τρανταχτό μπάσο που επιβάλλει μια ταινία δράσης ενώ αντίστοιχα ένα σύστημα πολλαπλών ηχείων για gaming ίσως δε διαθέτει την ευελιξία ενός Hi-Fi. Για να αποκτήσεις πληρέστερη εικόνα του τι θα σε εξυπηρετούσε, ας δούμε τα είδη ηχοσυστημάτων και τι τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Κλασικά κι αγαπημένα, Hi-Fi

Μια σταθερή αξία στον χώρο του ήχου για κάθε σπίτι, τα Hi-Fi προσφέρουν μια εύκολη και ολοκληρωμένη λύση για κάθε περίπτωση. Είναι αυτόνομα και την κεντρική μονάδα συνοδεύουν τουλάχιστον δύο ηχεία, επομένως μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στον χώρο δίχως να χρειάζονται απαραίτητα κάποια άλλη συσκευή κοντά τους. Διαθέτουν αναγνώστη CD πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, μαζί με όποιες επιπλέον λειτουργίες, όπως η δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής από μονάδες USB, ραδιόφωνο ή σύνδεση στο διαδίκτυο για χρήση με υπηρεσίες όπως το Spotify. Πέραν αυτών, ορισμένα μοντέλα υποστηρίζουν λειτουργία καραόκε ενώ άλλα διαθέτουν συνδεσιμότητα Bluetooth για εύκολη, ασύρματη σύνδεση με το κινητό σου από το οποίο μπορείς να παίξεις μουσική.

Όλα τα συστήματα ήχου… Ποιο να διαλέξω;-1

Με το μικρό μέγεθος της μονάδας και των ηχείων, τα μοντέρνα Hi-Fi είναι μια άριστη επιλογή για κάθε χώρο, καθώς μπορούν να παράγουν ένταση και ποιότητα που δε θα περίμενε κανείς να βγάζει με τόση ευκολία ένα τόσο μικρό (σε όγκο) σύστημα. Διόλου ασήμαντο είναι και το χαμηλό κόστος εκκίνησης, πράγμα που σημαίνει ότι για απλές ανάγκες υπάρχουν αρκετά προσιτά συστήματα ενώ για μουσικόφιλους υπάρχουν προηγμένα μηχανήματα που εξυπηρετούν και με το παραπάνω.

Για σύνδεση με τηλεόραση ή υπολογιστή, τα πράγματα είναι επίσης αρκετά απλά. Μέσω καλωδίου, συνήθως jack 3.5mm (βύσμα ακουστικών) ή HDMI, αλλά και μέσω ασύρματης συνδεσιμότητας (Bluetooth, Wi-Fi) μπορείς να ενώσεις το Hi-Fi σου και να ακούς πλέον από τα δικά του ηχεία κι όχι της τηλεόρασης ή του laptop. Έτσι, όχι απλώς εξαλείφεις την ανάγκη για επιπλέον ηχεία, αλλά ο ήχος που βγαίνει από τις εν λόγω συσκευές πλέον θα είναι δυνατότερος και καθαρότερος χάρη στα ηχεία του ηχοσυστήματός σου. 

Ευέλικτες ηχομπάρες με εκπληκτικές επιδόσεις

Αρκετά δημοφιλή για πολλούς λόγους, τα soundbars είναι μια κομψή λύση για όποιον έχει λίγο πιο εξεζητημένες απαιτήσεις ή/και έλλειψη χώρου. Παρότι το όνομα παραπέμπει σε μια μπάρα με ενσωματωμένα ηχεία -το οποίο είναι πέρα για πέρα αληθινό- τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο πολύπλοκα και συναρπαστικά, αναλόγως με το τι αναζητάς. Δηλαδή, μια τυπική ηχομπάρα είναι κυριολεκτικά μια μπάρα με δύο ηχεία, την οποία μπορείς να συνδέσεις ενσύρματα ή ασύρματα με κάποια πηγή και να απολαμβάνεις δυνατό, στερεοφωνικό ήχο. Από εκεί κι έπειτα, αν προτιμάς κάτι πιο σύνθετο, τότε ένα soundbar 2.1 πιθανώς είναι αυτό που ψάχνεις, δηλαδή δύο ηχεία συν ένα woofer, το οποίο είτε είναι ξεχωριστό είτε ενσωματωμένο στην ηχομπάρα.

Όλα τα συστήματα ήχου… Ποιο να διαλέξω;-2

Ακόμη πιο εξελιγμένα μοντέλα προσφέρουν πολυκαναλικό ήχο, δηλαδή 5.1 ή 7.1 κι όχι μόνο. Πρακτικά, θα μπορείς να έχεις πεντακάθαρη απόδοση ήχου μιας και το κάθε κανάλι είναι υπεύθυνο για διαφορετικά κομμάτια του ήχου κι έτσι παιχνίδια και ταινίες φτάνουν σε νέα ύψη. Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν premium soundars που ενσωματώνουν κάθε ηχείο σε ένα ενιαίο, μακρόστενο σώμα για εξοικονόμηση χώρου όπως υπάρχουν επίσης soundbars που μοιράζουν τις αρμοδιότητες σε διαφορετικά σώματα τα οποία πρέπει να μοιράσεις στον χώρο σου ώστε να αποκομίσεις τα μέγιστα από αυτά.

Αν έχεις περιορισμό χώρου, τότε η ηχόμπαρα είναι άριστη επιλογή μιας και η λογική του σχεδιασμού τους είναι να τοποθετούνται κάτω από τις περισσότερες τηλεοράσεις και να αντικαθιστούν τα ηχεία της. Μήπως τα καλώδια σε ενοχλούν ή εμποδίζουν; Τότε έχεις αρκετές επιλογές σε ασύρματα soundbars, μερικά εκ των οποίων συνοδεύονται από ασύρματα περιφερειακά ηχεία, οπότε γλιτώνεις σημαντικό αριθμό καλωδίων με ένα τέτοιο σετ. Κι αν επιλέξεις ένα σετ με δυνατότητες όπως Bluetooth ή Wi-Fi, θα μπορείς να συνδέεις το κινητό σου για να αναπαράγεις μουσική ή ακόμη και συσκευές όπως το laptop σου, ενώ δεν είναι λίγα τα μοντέλα με υποστήριξη της υπηρεσίας Spotify.

Ο κινηματογράφος έρχεται σπίτι σου

Από το όνομα και μόνο, τα συστήματα Home Cinema δεν αφήνουν πολλά στη φαντασία. Είναι κατασκευασμένα για να μετατρέψουν το σαλόνι σου σε σινεμά και την πολυθρόνα απέναντι από την τηλεόραση στο πιο… πολυπόθητο κάθισμα του σπιτιού. Ο λόγος είναι απλός: ένα καλό home cinema μπορεί να δώσει ολοκαίνουρια πνοή σε οτιδήποτε έχεις ακούσει και ξανακούσει, παράλληλα αποτελώντας ανεκτίμητο κομμάτι της οπτικοακουστικής εμπειρίας που είναι μια ταινία ή ένα βιντεοπαιχνίδι.

Όλα τα συστήματα ήχου… Ποιο να διαλέξω;-3

Η εικόνα που πολλοί έχουν στο μυαλό τους όταν ακούνε τις λέξεις “home cinema” είναι, συνήθως, μια κεντρική μονάδα, ένα subwoofer και πέντε ηχεία-κολώνες. Αυτό αποτελεί πράγματι μια πολύ συνηθισμένη μορφή των σετ home cinema, με μικρές παραλλαγές, όπως κάποια συστήματα που διαθέτουν δύο κολώνες και τρεις μικρούς δορυφόρους που τοποθετούνται ευκολότερα στον χώρο, ακόμη και ψηλά στον τοίχο. Το σημαντικό πλεονέκτημα ενός home cinema είναι η ποιότητα ήχου, καθώς τόσο η κεντρική μονάδα όσο και τα ηχεία δεν… κάνουν εκπτώσεις. Εξίσου σημαντική είναι και η ευελιξία τους, καθώς η κεντρική μονάδα συνήθως δέχεται Blu-Ray, DVD, CD και USB από τα οποία μπορεί να αναπαράγει είτε μουσική είτε ταινίες, οπότε παρότι σαν σετ θα συνοδεύει αναπόφευκτα μια τηλεόραση, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα ως βασικό σύστημα ήχου – κάποια μοντέλα διαθέτουν ακόμη και FM radio.

Ακόμη, κάποια μοντέλα διαθέτουν ενσύρματα βασικά κομμάτια (κεντρική μονάδα, ηχεία-κολώνες) και ασύρματα τα υπόλοιπα (subwoofer, δορυφόροι), ώστε να γεμίσεις τον χώρο σου και να ορίσεις ακριβώς τη θέση που θα έχουν σε αυτόν χωρίς απαραίτητα να γεμίσεις το σαλόνι σου καλώδια. Με την υποστήριξη ασύρματης σύνδεσης με smartphone να είναι σχεδόν δεδομένη, έχεις άλλη μια επιλογή χρήσης του home cinema σου με το κινητό σου τηλέφωνο ως πηγή μουσικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή