Τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε αναζήτηση μιας Βιώσιμης Λύσης

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε αναζήτηση μιας Βιώσιμης Λύσης

Διεθνής Δημόσιος Διάλογος και Πάνελ Ειδικών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου ECOWEEK 2021 στην Αίγινα.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας και υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021», η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ECOWEEK – Eβδομάδα Οικολογίας και ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ προσκαλούν τη διεθνή κοινότητα σε παγκόσμιο προβληματισμό στην αναζήτηση λύσεων για το μέλλον των γλυπτών του Παρθενώνα, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις.

Πρόκειται για μια διαδραστική πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2021 με διεθνή δημόσια διαβούλευση και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του ιδίου έτους στην Αίγινα. Με την πραγματοποίηση διεθνούς πάνελ ειδικών και συζήτησης, θα συζητηθούν οι προτάσεις που θα συγκεντρωθούν. Στόχος αυτής της διεθνούς κινητοποίησης είναι η αναζήτηση μιας βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. (https://parthenonmarbles2021.org)

«Η διεθνής κοινότητα ήδη ανταποκρίνεται και καταθέτει προτάσεις» αναφέρει ο Πρόεδρος της ECOWEEK Δρ. Ηλίας Μεσσίνας. «Βλέπουμε πολύ θετικά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, που δείχοντας ενδιαφέρον για την πολιτιστική μας κληρονομιά, προσφέρει εναλλακτικές λύσεις out-of-the-box, κάποιες εκ των οποίων ίσως αποτελέσουν λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Η διεθνής εξειδίκευση της ECOWEEK στη δημόσια διαβούλευση και το συμμετοχικό σχεδιασμό βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων, ελπίζουμε ότι θα συμβάλει και στην επίλυση ενός τόσο σημαντικού θέματος για τη χώρα μας, λειτουργώντας, φυσικά, παράλληλα με όλες τις άλλες σημαντικές προσπάθειες που γίνονται τη στιγμή αυτή από κρατικούς ή άλλους φορείς.»

Τον Αύγουστο 2021 θα πραγματοποιηθεί πάνελ ειδικώνμε τίτλο «ΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Προς μία Αειφορική Λύση μέσα από το Διάλογο και Προτάσεις από τη Διεθνή Κοινότητα».

Το πάνελ θα φιλοξενηθεί στο διεθνές συνέδριο«ECOWEEK 2021: ΙΣΤΟΡΙΑ + ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ + ΑΕΙΦΟΡΙΑ: Προς ένα Αειφόρο Όραμα στην Πράξη» που διοργανώνει η ECOWEEK από τις 29 Αυγούστου έως τις4 Σεπτεμβρίου στην Αίγινα.

«Το ThinkTank Παρέμβαση ήδη από το 2020 έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις μεεπιφανείς προσωπικότητες του Ελλαδικού και Ομογενειακού χώρου για έναν διεθνή διάλογο για το μέλλον των γλυπτών του Παρθενώνα» αναφέρει ο Πρόεδρος του PAREMVASI Κωνσταντίνος Γεροντής. «Θεωρούμε ότι υφίσταται η συγκυρία καιωριμότητα να λάβει χώρα μία τέτοια πρωτοβουλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 200 χρόνων παλιγγενεσίας, γεγονός που θα συνδράμει και σε διεθνές ενδιαφέρον για την πολιτιστική μαςκληρονομιά καθώς και σε τουριστική προσέλκυση ομογενών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι προτάσεις που θα λάβουμε, θα συμβάλουν ουσιαστικά στο διάλογο ανεύρεσης λύσης στο σημαντικό αυτό θέμα.»

Το διεθνές συνέδριο «ECOWEEK 2021: ΙΣΤΟΡΙΑ + ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ + ΑΕΙΦΟΡΙΑ: Προς ένα Αειφόρο Όραμα στην Πράξη» που θα φιλοξενήσει το πάνελ ειδικών που θα αξιολογήσει και θα συζητήσει τις προτάσεις που θα συγκεντρωθούν από το διεθνή δημόσιο διάλογο, θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου στην Αίγινα. Το συνέδριο θα προβληθεί και στο ευρωπαϊκό GreenWeek 2021 με ημερίδα στις 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος). Το διεθνές συνέδριο ECOWEEK 2021 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Αίγινας και περιλαμβάνει διαλέξεις, πάνελ ειδικών και εργαστήρια για φοιτητές πάνω σε θέματα αειφορικού σχεδιασμού, αειφόρου τουρισμού, καινοτομία στις μετακινήσεις, αξιοποίηση φυσικών πόρων, πρακτικές κυκλικής οικονομίας στο σχεδιασμό και άλλα. (https://ecoweek2021.org).

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία των Γλυπτών του Παρθενώνα στην ιστοσελίδα

Κατάθεση προτάσεων στη φόρμα

Περισσότερες πληροφορίες για το διεθνές συνέδριο ECOWEEK 2021 στην ιστοσελίδα

Επικοινωνία: [email protected]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή