ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Κονσέρτο με μουσική Γκουρτζίεφ από τον Τάκη Πατερέλη

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, στις 9:00 μ.μ. στο Αίθριο του ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ.

Κονσέρτο με μουσική Γκουρτζίεφ από τον Τάκη Πατερέλη

Η μουσική του Gurdjieff είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, δυναμικά λιτή και πλούσια εκφραστική. Οι ρίζες της πρέπει να αναζητηθούν σε παραδοσιακές μελωδίες, στη δερβίσικη μουσική, σε χορούς και θρησκευτικούς ύμνους από μακρινά μοναστήρια και ιερούς τόπους της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Επιστρέφοντας στη Μόσχα και αργότερα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας φιλόσοφος του Πόντου Γεώργιος Γεωργιάδης που έμεινε γνωστός ως G.I. Gurdjieff [1866-1949], κατέγραψε και ενορχήστρωσε τις μελωδίες αυτές σε συνεργασία με το μαθητή του, ThomasdeHartmann [1885-1956], συνθέτη της Αυτοκρατορικής Όπερας της Πετρούπολης.

Ο Τάκης Πατερέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Στα έξι του χρόνια ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου στο Ωδείο Αθηνών, και με την καθοδήγηση της Αλίκης Βατικιώτη αποφοίτησε με άριστα, παμψηφεί. Στη συνέχεια έκανε σπουδές Jazz, αυτοσχεδιασμού και ενορχήστρωσης στο Berklee College of Music της Βοστώνης. Σαν σαξοφωνίστας έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής και διεθνούς σκηνής της Jazz, και έχει πλούσιο διδακτικό έργο. Από το 2005 είναι μέλος της Θεατρικής Ομάδας ΡΟΔΑ, όπου μελετώνται οι ιδέες του Gurdjieff μέσα από τη θεατρική και τη μουσική εμπειρία, με την επιμέλεια και την καθοδήγηση της Μαρίας Περετζή. Ο Πατερέλης ασχολείται από καιρό  με τη μουσική Gurdjieff / De Ηartmann, έχει εκδώσει τα δύο C.D. “CosmicRhythm” και “Seekers”, και έχει συμμετάσχει σε σειρά από δημόσιες συναυλίες με μουσική Gurdjieff, παραγωγής της ΡΟΔΑ.

Το VIDEO ART / OΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ TOY ΗΧΟΥ είναι μια λιτή εικονογράφηση της μουσικής του Έλληνα φιλόσοφου Γκουρτζίεφ. Τα μουσικά κομμάτια συνοδεύονται από μονοπλάνα μέσα στο φυσικό και αστικό τοπίο.

Ο Ορφέας Περετζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ψυχολογία, Σκηνοθεσία Film και Video και Σενάριο στη Βρετανία. Σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους. Έχει παρουσιάσει διάφορα VideoInstallation σε ομαδικές εκθέσεις και το VIDEOART “SEEKERS” με την Ομάδα ΡΟΔΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η δουλειά του με το VIDEO ART στο COSMIC RHYTHM έχει παρουσιαστεί σε παγκόσμια ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση LIVE STREAMING τον Φεβρουάριο του 2021.

Τάκης Πατερέλης πιάνο και φλάουτο

Ορφέας Περετζής σκηνοθεσία VideoArt Μαρία Περετζή/ TRIA ALPHA επιμέλεια και παραγωγή

Πληροφορίες για κρατήσεις: τηλ. 6937422456

Εισιτήριο 10€

Προπώληση εισιτηρίων

Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς (Μυρσίνης 2 και Διονύσου Κηφισιά) Περιορισμένες θέσεις – https://www.viva.gr/tickets/music/kifisia-cultural-center/cosmic-rhythm/

Ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση – Livestreaming Εισιτήρια https://www.viva.gr/tickets/music/streaming/cosmic-rhythm/

ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

1. Hymn from a Great Temple, No 9

11. Afghan melody

2. Reading from a Sacred Book

12. 22/3/1927

3. Cosmic Rhythm

13. First Obligatory

4. Hymn for Christmas Day, No 1

14. Hymn for Easter Thursday

5. Sayyid Chant and Dance, No 34

15. Tibetan Dance

6. The Circles

16. Hymn from a Great Temple, No 2

7. Greek Melody

17. DervishMelody

8. Easter Hymn and Procession in the Holy Night

18. PersianSong

9. No 24

19. OrientalSong

10. Dervish Dance, No 27

 

Ιστοσελίδες

ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ www.gurdjieff.org.gr

ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΑ www.rodatheater.gr