Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021

Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο ανοίγει τις πύλες του για 18η συνεχή χρονιά από 21 έως και 28 Σεπτεμβρίου 2021 με ένα πλούσιο πρόγραμμα γύρω από τη γραφή, το θέατρο, τα γράμματα και τις τέχνες, έχοντας ως φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον αθηναϊκό ουρανό από το Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κινείται γύρω από τον άξονα της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».

Το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ φέτος περιλαμβάνει την πρώτη παρουσίαση έντεκα νέων θεατρικών έργων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ως works in progress, τα οποία προκρίθηκαν στον παγκόσμιo διαγωνισμό συγγραφής που διοργάνωσε το Φεστιβάλ. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε χρόνο με τίτλο «Libraries as Gardens» εντάσσονται διαδικτυακές συναντήσεις, καταγραφή των έργων και δημιουργία podcasts, εκπαιδευτικές και περιπατητικές δράσεις με νέα μέσα στο δημόσιο χώρο, με στόχο το κοινό να ανακαλύψει τον  πλούτο και τη διαφορετικότητα της σύγχρονης γραφής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, διοργάνωσε παγκόσμιo διαγωνισμό συγγραφής θεατρικών έργων μικρής φόρμας με τίτλο “200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα”. Συνολικά κατατέθηκαν εκατόν ογδόντα έργα από δώδεκα χώρες: Ελλάδα, Βολιβία, Γερμανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ελβετία, Η.Π.Α., Ινδία, Ιράν Μεξικό, Μογγολία, Σλοβενία, Τσεχία.

Όλα τα έργα που έλαβε ο οργανισμός ξεδιπλώνουν τον γλωσσικό πλούτο, τη διαφορετικότητα και τη φαντασία των συγγραφέων – εκπροσώπων της σύγχρονης θεατρικής γραφής.

Μέσα από τα κείμενα που λάβαμε, σκιαγραφείται η Επανάσταση όχι μόνον ως πράξη που στοχεύει σε μια πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Η Επανάσταση αναδεικνύεται ως έννοια και υλικό που υπάρχει πίσω από κάθε πρωτοπορία, στις νέες επιτεύξεις, τις νέες τεχνολογίες, τη διερεύνηση των πνευματικών οριζόντων, την καλλιέργεια ιδεολογιών και πεποιθήσεων, τη διάδοση κοινωνικοπολιτικών μηνυμάτων, την επαναδιαπραγμάτευση της γραφής, της αισθητικής και των καλλιτεχνικών ρευμάτων, τη δημιουργία νέων μύθων και την ανατροπή των παλαιών, καθώς και τη μεταγραφή τους στο σήμερα.

Η Επανάσταση λοιπόν, ως κανάλι που αρδεύει από το παρελθόν, τροφοδοτεί και γονιμοποιεί το παρόν και εκβάλλει στο μέλλον την ελπίδα. Αυτή είναι η εικόνα που μας δίδεται από τα έργα του διαγωνισμού.

Δέκα έργα, εκ των οποίων τρία προέρχονται από το εξωτερικό (Βολιβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Τσεχία) και επτά από την Ελλάδα, επιλέχθηκαν να βραβευθούν και να παρουσιαστούν με τη μορφή work in progress. Το σκεπτικό της βράβευσής τους βασίζεται στο ότι εμπεριέχουν «εν σπέρματι» όλες τις προαναφερθείσες «ποιότητες» μιας επανάστασης, που οδηγεί στην εξέλιξη.

Στο πρόγραμμα της διοργάνωσης συμπεριλαμβάνεται επίσης, το έργο «Ασύρματη Σύνδεση» της Ναταλίας Κατσού, το οποίο γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας του Φεστιβάλ και μια πρώτη μορφή του παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2019. Φέτος θα παρουσιαστεί στην οριστική μορφή του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξωστρέφειας και διεθνών συνεργασιών του, το Φεστιβάλ φιλοξενεί την παράσταση «August» σε σκηνοθεσία Zoltán Balázs, μία παραγωγή του Maladype Theatre (Ουγγαρία).

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από πρόγραμμα παραλλήλων εκδηλώσεων με τίτλο «Libraries as gardens», που περιλαμβάνει αφιερώματα, εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις και δράσεις με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Στα φετινά αφιερώματα αναφέρουμε το Αφιέρωμα στον Γάλλο πανεπιστημιακό, θεωρητικό, κριτικό Robert Abirached (που πρόσφατα απεβίωσε) σε επιμέλεια του Νεκτάριου Κωνσταντινίδη, καθώς και το αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σε επιμέλεια Παναγιώτη Ανδριόπουλου με το καλλιτεχνικό σύνολο «Πολύτροπον».

Οι δράσεις με τη χρήση των νέων τεχνολογιών που οργανώνονται σε επιμέλεια Geert Vermeire και σε συνεργασία με τον οργανισμό THE MILENA PRINCIPLE, το portal walk · listen · create, το SUPERCLUSTER Locative Media και το RASURAS – MARGINAL GEOGRAPHIES (language, poetics, movement) RESEARCH GROUP, θα επεκταθούν σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης αναδεικνύοντας κείμενα, ήχους και τόπους. Θα δημιουργηθούν δε εφαρμογές που θα ενώνουν ανθρώπους από διαφορετικές πόλεις του κόσμου στις οποίες θα πραγματοποιούνται την ίδια ώρα αντίστοιχες δράσεις .

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα, του Εθνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τρίτη 21/9/2021

20:00 Σάκης Σερέφας «Χέρια», σκηνοθεσία Δημήτρης Πιατάς
21:00 Ναταλία Κατσού «Ασύρματη σύνδεση», σκηνοθεσία Σοφία Δερμιτζάκη

Τετάρτη 22/9/2021

20:00 Eva Kamcevska (Σκόπια) «Ένας αξέχαστος γάμος», σκηνοθεσία Γιάννης Λασπιάς
21:00 Στέλλα Ράπτη, «Ώρα Ελλάδος», σκηνοθεσία Άσπα Τομπούλη

Πέμπτη 23/9/2021

20:00 Παναγιώτης Μέντης «Ένδοξη ένδεια», σκηνοθεσία Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
21:00 Λέανδρος Πολενάκης «Η τιμή του Αλή Πασά», σκηνοθεσία Νίκος Χατζηπαπάς

Παρασκευή 24/9/2021

20:00 Laura Ivana Derpic Burgos (Βολιβία) «Εγώ η Πηνελόπη», σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης

Χώρος διεξαγωγής: Εθνικό Θέατρο, αίθουσα εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίου Δράματος «Η Έννοια του Ηθικού Χρέους στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο».

Σάββατο 25/9/2021

20:00 Σοφία Καλογεράκη «Πυξίδα», σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
21:00 Γιάννης Σολδάτος «Καμπαρέ 1825», σκηνοθεσία Βίκυ Φίλιππα

Κυριακή 26/9/2021

19:00 Απονομή τιμητικών επαίνων Διεθνούς Διαγωνισμού

           Αφιέρωμα στον Ρομπέρ Αμπιρασέ, επιμέλεια Νεκτάριος Γεώργιος Κωνσταντινίδης

           Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, 

Καλλιτεχνικό σύνολο «Πολύτροπον», Υπεύθυνος Παναγιώτης Ανδριόπουλος

20:00 David Zábranský (Τσεχία) «Οι Κυρίαρχοι», σκηνοθεσία Ευάγγελος Βογιατζής
21:00 Μάνος Καρατζογιάννης «Φύλακας μιας Επανάστασης», σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης

Τρίτη 28/9/2021

21:00 Bruno Schultz «August», σκηνοθεσία Zoltan Balàzs – Maladype Theatre (Ουγγαρία)
Χώρος διεξαγωγής Θέατρο Σταθμός

Παράλληλες δράσεις

14 – 28 Σεπτεμβρίου: «Sound Walk September 2021», περιπατητικές δράσεις με τη χρήση των νέων τεχνολογιών σε συνεργασία με τον οργανισμό «The Milena Principle», το portal «walk · listen · create», το «SUPERCLUSTER Locative Media» και το «Rasuras – Marginal Geographies (language, poetics, movement) Research Group». Καλλιτεχνικός επιμελητής: Geert Vermeire

Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021

Διοργάνωση: Όμιλος «Φίλοι του Αναλογίου»
Εκτελεστική Διευθύντρια: Σμαρώ Κώτσια
Διεύθυνση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου
Επιμέλεια κειμένων: Θανάσης Βασιλείου, Ηλίας Καφάογλου

Μεταφράσεις έργων στα ελληνικά: Σμαρώ Κώτσια, Λέανδρος Πολενάκης, Σόνια Στάμου Ντορνιάκοβα

Μετάφραση προγράμματος στα αγγλικά και στα γαλλικά: Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο  και Θεοδώρα Λούκας

Οργανωτική υποστήριξη: Κυβέλη Δραγούμη

Ηχογραφήσεις έργων: Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αναστασία Γεωργάκη.
Ηχολήπτης: Βίκτωρ Μαστέλα

Υπεύθυνη πρακτικής άσκησης φοιτητών: Δέσποινα Κοσμοπούλου
Ψηφιακές τεχνολογίες, περιπατητικές δράσεις: Geert Vermeire
Γραφιστική επιμέλεια: Μαρία Στέφωση, Α4Αrt design
Σχεδιασμός φωτισμού – σκηνική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοχώρου: Δημήτρης Βαλλιανάτος
Γραφείο τύπου: Culture Press

ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Παλαιό Πανεπιστήμιο Θόλου 5, Πλάκα 105 56

Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα εκδηλώσεων
Αγίου Κωνσταντίνου 22, Αθήνα 104 37

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα 104 37

Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας. Απαραίτητη προκράτηση θέσεων: ticketsanalogio@gmail.com – τηλ. 6945959739

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT