Βασικά σημεία ομιλίας προέδρου ΕΣΑΗ και διευθύνοντος συμβούλου ELPEDISON, κ, Ν. Ζαχαριάδη

Βασικά σημεία ομιλίας προέδρου ΕΣΑΗ και διευθύνοντος συμβούλου ELPEDISON, κ, Ν. Ζαχαριάδη

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON και Πρόεδρος του ΕΣΑΗ, κ. Ν. Ζαχαριάδης, συμμετείχε στο Renewable & Storage Forum και συγκεκριμένα στο πάνελ «Δομική ή συγκυριακή η αύξηση του ενεργειακού κόστους; – Ποιες είναι οι λύσεις; – Ποιος θα επωμιστεί το βάρος της ενεργειακής μετάβασης», σχολιάζοντας το ζήτημα του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, τους λόγους της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ενώ τοποθετήθηκε αναφορικά με τις πιθανές λύσεις ώστε να αποφευχθούν η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας και μια σημαντική καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου ΕΣΑΗ και Διευθύνοντος Συμβούλου ELPEDISON, κ, Ν. Ζαχαριάδη:

  • Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από την Marginal Clearing Price, που εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου. Κατ’ επέκταση, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο χαμηλότερο είναι και το κόστος της ενεργειακής μετάβασης.

  • Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια διαδικασία η οποία θα πρέπει να κοστολογείται, λαμβάνοντας υπόψιν την επίπτωσή της στην τιμή του φυσικού αερίου.
  • Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης οδήγησε την παγκόσμια ζήτηση LNG σε επίπεδο που υπερβαίνει τη διαθέσιμη ικανότητα εφοδιασμού, με συνέπεια οι τιμές φυσικού αερίου να αυξηθούν σημαντικά, με πιθανή συνέπεια προβλήματα στον εφοδιασμό και ενεργειακή φτώχεια.

  • Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα υποστηρίζουν τις επενδύσεις Φυσικού Αερίου (Παραγωγή, Μεταφορά και CCGTs) και θα εξορθολογήσουν το χρονοδιάγραμμα ενεργειακής μετάβασης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας καθώς και μια σημαντική καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή