Οδηγός αγοράς laptop: τι να προσέξω και τι να αποφύγω

Οδηγός αγοράς laptop: τι να προσέξω και τι να αποφύγω

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά είναι γεμάτη από προτάσεις laptops για κάθε ανάγκη: μεγάλα, μικρά, φθηνά, ακριβά, με οθόνη αφής, έξτρα ψύξη, RGB φωτισμό και ό,τι μπορεί να βάλεις με τον νου σου. Η ποικιλία που θα βρεις στα ράφια των καταστημάτων ωστόσο, εκτός από δέος δημιουργεί και αναποφασιστικότητα. Ποιο φορητό σύστημα να επιλέξει κανείς και βάσει ποιων κριτηρίων να κάνει την έρευνά του; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή εξετάζοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Μέγεθος και βάρος

Οδηγός αγοράς laptop: τι να προσέξω και τι να αποφύγω-1

Laptop λοιπόν, ένα φορητό σύστημα που μπορείς να παίρνεις μαζί σου όπου πας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις πριν καν ξεκινήσεις να ψάχνεις τον φορητό υπολογιστή της αρεσκείας σου, είναι πόσο συχνά θα τον μεταφέρεις μαζί σου. Πρόκειται π.χ. να τον παίρνεις σε καθημερινή βάση από το σπίτι στο γραφείο ή τη σχολή και πάλι πίσω; Ταξιδεύεις συχνά έχοντας μαζί σου backpack; Το πρόγραμμά σου περιλαμβάνει ραντεβού κάθε μέρα στα οποία πρέπει να έχεις μαζί το laptop; Αν απάντησες «ναι» σε κάτι από τα παραπάνω, τότε καλό θα ήταν να βρεις ένα μοντέλο σχετικά συμπαγές -στις 13 ή το πολύ τις 14 ίντσες- και με βάρος όχι περισσότερο από 1,5 κιλό προκειμένου να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείς να κοιτάξεις για κάτι πιο βαρύ στις 15 ίντσες αφού έτσι κι αλλιώς οι μετακινήσεις σου θα είναι πιο περιορισμένες.

Αυτονομία

Οδηγός αγοράς laptop: τι να προσέξω και τι να αποφύγω-2

Αν κυκλοφορείς με το laptop σου λοιπόν, το τελευταίο που θες είναι να πρέπει να παίρνεις μαζί και τον φορτιστή του -έξτρα βάρος, έξτρα όγκος και σε τελική ανάλυση ποιος θέλει να μπλέκει με καλώδια; Δεύτερο σημείο που πρέπει να εστιάσεις λοιπόν: η μπαταρία ή ορθότερα η αυτονομία. Το σύστημα στο οποίο θα καταλήξεις καλό θα ήταν να αντέχει όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά από πρίζα. Οι οκτώ ώρες τυπικής χρήσης θα πρέπει να είναι η βάση σου, αν και προφανώς όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο. Σημείωσε αυτό το «τυπικής χρήσης» αφού μιλάμε για χρήση με Wi-Fi ενεργοποιημένο και σε μία λογική επιλογή φωτεινότητας οθόνης (σαν να δούλευες κανονικά). Έτσι θα είσαι σίγουρος ότι ακόμα και μία ολόκληρη μέρα να χρειαστεί να βρεθείς στον δρόμο, το laptop σου δε θα έχει κανένα πρόβλημα να σε υποστηρίξει.

Χαρακτηριστικά και δυνατότητα αναβάθμισης

Οδηγός αγοράς laptop: τι να προσέξω και τι να αποφύγω-3

Κάτι χρήσιμο που θα πρέπει να χωνέψεις όσον αφορά στο laptop σου, είναι πως οι δυνατότητες αναβάθμισης είναι ξεκάθαρα πιο περιορισμένες σε σχέση με ένα desktop. Ως εκ τούτου όταν επιλέγεις σύστημα, να έχεις υπ’ όψιν σου πως ουσιαστικά «παντρεύεσαι» ένα σημαντικό τμήμα του το οποίο είτε αναβαθμίζεται δύσκολα, είτε δεν αναβαθμίζεται καθόλου -motherboard, επεξεργαστής, κάρτα γραφικών. Ναι μεν αν χρειαστεί να κάνεις ορισμένες αλλαγές (βλ. RAM ή δίσκος) θα είσαι σε θέση να τις πραγματοποιήσεις, ωστόσο βεβαιώσου δις ότι ο «σκελετός» του υπολογιστή θα καλύπτει τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τα «θέλω» σου σε βάθος χρόνου. Μη σε προβληματίζει τόσο η οθόνη: αν και δεν μπορείς να την αλλάξεις -προφανώς- θα έχεις τη δυνατότητα να προσαρμόσεις σχετικά την εμπειρία θέασης που θα απολαμβάνεις, όπως θα δούμε λίγο πιο κάτω.

Ρόλος

Οδηγός αγοράς laptop: τι να προσέξω και τι να αποφύγω-4

Θέλεις gaming laptop; Μήπως υπερφορητό; Προτιμάς καλύτερα ένα 2-σε-1 και αν ναι, με περιστρεφόμενη ή αποσπώμενη οθόνη; Ακόμα κάτι στο οποίο θα πρέπει να καταλήξεις πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς σου λοιπόν, είναι το είδος του συστήματος που χρειάζεσαι. Με λίγα λόγια, πώς πρόκειται να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου, για τι ακριβώς τον θες; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα καθορίσει και το είδος του συστήματος που ψάχνεις. Αν για παράδειγμα σκοπεύεις να «ζορίζεις» το σύστημά σου με απαιτητικές εφαρμογές (π.χ. rendering) ή video games, τότε καλό θα ήταν αυτό να συνοδεύεται από ισχυρό σύστημα ψύξης. Αν πάλι κάνεις δουλειά γραφείου, τότε λίγη έμφαση στη RAM θα σου εξασφάλιζε άνετο multitasking. Όσο πιο πολλά ή εξεζητημένα είναι αυτά που θες βέβαια, τόσο πιο ψηλή θα είναι η τιμή του συστήματος.

Περιφερειακά & συνδεσιμότητα

Οδηγός αγοράς laptop: τι να προσέξω και τι να αποφύγω-5

Για το τέλος αφήσαμε τον τομέα της συνδεσιμότητας. Να ξέρεις πως ένα ήδη καλό laptop μπορεί να «απογειωθεί» με τα κατάλληλα περιφερειακά. Για να τα συνδέσεις βέβαια επάνω του, θα πρέπει αυτό να μπορεί να τα υποστηρίξει. Οι θύρες USB-C είναι πλέον απαραίτητες αφού δεν υποστηρίζουν μόνο κορυφαίες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων αλλά ακόμα και φόρτιση σε ορισμένα μοντέλα! Μία HDMI θα σου επιτρέψει να συνδέσεις μια μεγαλύτερη οθόνη προκειμένου να κάνεις ακόμα πιο άνετα τη δουλειά σου ενώ ακόμα κι αν δεις ότι οι USB-A δεν επαρκούν (για σύνδεση πληκτρολογίου, ποντικιού, δίσκων) μπορείς να τις αυξήσεις με ένα dongle. Σε ό,τι αφορά την ασύρματη συνδεσιμότητα, όλα τα συστήματα έρχονται πλέον με Bluetooth ενώ καλό θα ήταν να κυνηγήσεις το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο δικτύωσης (Wi-Fi 6 ή 802.11ax) για όσο το δυνατόν υψηλότερες ταχύτητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή