Η Elbit Systems παρουσίασε ικανότητες ετερογενούς σμήνους στο ολλανδικό πρόγραμμα Ανάπτυξης και Πειραματισμού RAS

Η Elbit Systems παρουσίασε ικανότητες ετερογενούς σμήνους στο ολλανδικό πρόγραμμα Ανάπτυξης και Πειραματισμού RAS

Τροφοδοτούμενα από το TORCH-X RAS, μίνι UAS και UGV εκτέλεσαν αυτόνομες αποστολές αναγνώρισης.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Elbit Systems παρουσίασε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης & Πειραματισμού RAS του Βασιλικού Ολλανδικού Στρατού τις δυνατότητες των Ρομποτικών Αυτόνομων Συστημάτων (RAS) της εταιρείας για αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης πληροφοριών (ISR – Intelligence Surveillance and Reconnaissance), χρησιμοποιώντας ετερογενή αυτόνομα σμήνη. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο βόρειο Ισραήλ, κατά την επίδειξη αναπτύχθηκαν σμήνη που αποτελούνταν από το μη-επανδρωμένο όχημα εδάφους PROBOT (UGV – Unmanned Ground Vehicle) και δύο τύπους συστήματος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης μικρών μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (VTOL mini-UAS), συμπεριλαμβανομένου του THOR, όλα τροφοδοτούμενα από τη σουίτα λογισμικού TORCH-X RAS (Έλεγχος και εφαρμογή ελέγχου, πακέτο αυτονομίας, εργαλεία προγραμματισμού).

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, διαφορετικά ρομποτικά ζεύγη λειτούργησαν ως σμήνη που εκτελούσαν αυτόνομα τρεις τύπους επιχειρησιακών αποστολών. Οι αποστολές περιλάμβαναν σχεδιασμό, πλοήγηση σε προκαθορισμένα σημεία, κατανομή σε τομείς και εκτέλεση διαφόρων εργασιών ISR. «Εστιάσαμε στην επίδειξη της ικανότητας των αυτόνομων σμηνών που αξιοποιούν ώριμη πλέον, ολοκληρωμένη τεχνητή νοημοσύνη και αλγόριθμους, καθώς η εμπειρία πεδίου με τις δυνατότητες λειτουργίας MUM-T δείχνει ότι αυτές αποτελούν το κλειδί για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των δυνατοτήτων RAS», σχολίασε ο Gil Maoz, Αντιπρόεδρος της Elbit Systems C4I και Cyber. Εξοπλισμένο με κιτ αυτονομίας και ηλεκτρο-οπτικά ωφέλιμα φορτία, ένα σμήνος από τρία μίνι UAS THOR VTOL και PROBOT UGV εκτέλεσαν αποστολή αναγνώρισης «σημείου ενδιαφέροντος». Η εφαρμογή Command and Control TORCH-X RAS χρησιμοποίησε το σμήνος THOR VTOL mini-UAS για να καταλάβει την περιοχή ενδιαφέροντος και στη συνέχεια με τη χρήση του PROBOT UGV ολοκλήρωσε την συγκέντρωση των πληροφοριών. Με συνεχόμενη ροή βίντεο σε πραγματικό χρόνο που μεταδίδονταν και από τις τέσσερις πλατφόρμες, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) παράλληλα τροφοδοτούσε την Αυτόματη Αναγνώριση Στόχου (ATR) και τέλος οι δυνατότητες προσδιορισμού επέτρεψαν την αποτελεσματική ανάκτηση του στόχου. Σε ένα δεύτερο σενάριο της δοκιμής, δύο mini-UAS VTOL στάλθηκαν για να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής. Απογειώθηκαν από διαφορετικά σημεία, πλοηγήθηκαν σε προκαθορισμένες τοποθεσίες, πραγματοποίησαν ακριβή προσγείωση και επέστρεψαν αυτόνομα στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση της αποστολής. Η τρίτη αποστολή περιλάμβανε μια αερομεταφερόμενη ανάπτυξη Αισθητήρων εδάφους χωρίς επίβλεψη (UGS – Unattended Ground Sensors) χρησιμοποιώντας δύο mini-UAS THOR VTOL, εξοπλισμένα με αισθητήρες. Λειτουργώντας ως σμήνος, τα δύο THOR έφτασαν στα προκαθορισμένα σημεία, ξεφορτώνοντας με ακρίβεια τη μινιατούρα Lonely Rider UGS, επιτρέποντας τη συλλογή δεδομένων από αισθητήρες εδάφους σχεδιασμένους να βελτιώνουν την εικόνα πεδίου ISR. Η επίδειξη ανέδειξε την ικανότητα της τροφοδοτούμενης με το TORCH-X RAS λύσης, να επιτρέπει σε ετερογενείς σχηματισμούς από μη-επανδρωμένες πλατφόρμες, διαφορετικών κατασκευαστών, εξοπλισμένων τόσο με πρωτότυπα, όσο και με ωφέλιμα φορτία τρίτων, να λειτουργούν ως συνολική μονάδα που εκτελεί συγχρονισμένες αυτόνομες λειτουργίες πολλαπλών πεδίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή