Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός ως κομβικό στοιχείο μελλοντικής ανάπτυξης

Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός ως κομβικό στοιχείο μελλοντικής ανάπτυξης

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία έτη στην Ελλάδα παρατηρείται μία πληθώρα πρότζεκτ ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς η χώρα ελπίζει να βαδίσει προς το μέλλον με γοργά βήματα. Ο μετασχηματισμός αφορά κυρίως στην αναβάθμιση δικτύων, διαδικασιών και δυνατοτήτων, που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, όπως επιτάσσει η νέα ψηφιακή εποχή. 

Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός ως κομβικό στοιχείο μελλοντικής ανάπτυξης-1

Γίνεται σαφές πως η μετεξέλιξη αποτελεί κομβικό στοιχείο για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωση των επιχειρήσεων, οι οποίες βγαίνοντας στον παγκόσμιο στίβο των αγορών συνειδητοποιούν πως ο μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. Άλλωστε, πληθώρα φορέων σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αναγνωρίσει τη σημασία και τις προκλήσεις του μετασχηματισμού και οι μεγάλοι όμιλοι προχωρούν σε σχετικές κινήσεις καθώς τα δεδομένα αλλάζουν με πρωτόγνωρη ταχύτητα.

Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός ως κομβικό στοιχείο μελλοντικής ανάπτυξης-2

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων καλείται να μετασχηματίσει διαδικασίες και οργάνωση, ως προϋπόθεση μετάβασης στην 4η ψηφιακή εποχή και με βασικό στόχο την ψηφιακή σύγκλιση των ελληνικών επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες στην ΕΕ. Ο μετασχηματισμός πρέπει να προσφέρει αντιστοιχία επιλογών με τις εκάστοτε ανάγκες. Συνεπώς, η μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή περνάει από τρία στάδια:

  1. Αναβάθμιση των βασικών ψηφιακών συστημάτων, με νέα εργαλεία διοίκησης, ηλεκτρονικού εμπορίου, ψηφιακής εξυπηρέτησης των πελατών, διασύνδεσης με προμηθευτές, διαχείρισης αποθηκών, ηλεκτρονικών πληρωμών και αξιοποίησης cloud.
  2. Εξελιγμένος και ψηφιακά ελεγχόμενος εξοπλισμός παραγωγής, για την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής με ρομποτικούς αυτοματισμούς, τη ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την προληπτική συντήρηση μηχανημάτων.
  3. Συστήματα αιχμής και υψηλής καινοτομίας, με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, Blockchain, Big data, IoT και εικονικής πραγματικότητας.
Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός ως κομβικό στοιχείο μελλοντικής ανάπτυξης-3

Η ψηφιακή μετάβαση θα επηρεάσει ακόμα και κλάδους που παραδοσιακά έχουν μικρή έκθεση στην τεχνολογία, όπως η εξόρυξη. Ακόμα όμως και εκεί βλέπουμε ξεχωριστά παραδείγματα ενσωματώσης της τεχνολογίας με την εφαρμογή νέων μεθόδων. Πρόσφατο παράδειγμα η Ελληνικός Χρυσός, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα Στρατηγικό Οδικό Χάρτη προς την έναρξη της λειτουργίας του έργου των Σκουριών. Ο οδικός χάρτης αποτελεί μέρος της εφαρμογής της πρόσφατα κυρωμένης Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία έθεσε το πλαίσιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η οποία αναμένεται να αναδείξει τη χώρα σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη.

Στον Οδικό Χάρτη ενσωματώνονται σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις που θα ενισχύσουν την ασφάλεια και της παραγωγικότητα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας:

1. Εγκατάσταση δικτύου 4G/LTE στο Μεταλλείο της Ολυμπιάδας και εφαρμογές βελτίωσης του προγραμματισμού της παραγωγής

Σε συνέχεια των συνεχών επενδύσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ολυμπιάδας, που έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ απο την απόκτησή του, η Ελληνικός Χρυσός ολοκλήρωσε πρόσφατα την εγκατάσταση δικτύου 4G/LTE στις στοές μεταλλείου. Είναι η πρώτη εγκατάσταση του είδους της που γίνεται σε μεταλλειο στην Ελλάδα, και ανοίγει νέες δυνατότητες που θα βελτιστοποιήσουν τον προγραμματισμό της παραγωγής και θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην εργασία.

Παράλληλα, κινητοποιούνται πρόσθετοι πόροι και επενδύσεις που θα ενισχύσουν το μεταλλείο προκειμένου να επιτευχθεί ο κομβικός στόχος της αύξησης της παραγωγής απο τα σημερινά επίπεδα των 400 χιλ τόνων/έτος σε 650χιλ. τόνους/έτος.

2. Εφαρμογή μεθόδων απομακρυσμένης εξόρυξης στο νέο μεταλλείο των Σκουριών

Το νέο μεταλλείο που θα αναπτυχθεί στις Σκουριές θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής και εφαρμογές που θα επιτρέπουν ακόμα και την απομακρυσμένη εξόρυξη, δημιουργώντας νέα επίπεδα ασφάλειας αλλά και βέλτιστης παραγωγικότητας.

Το μεταλλείο των Σκουριών αποτελεί ένα έργο το οποίο παραμένει κατασκευασμένο κατά 50% αλλά σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε η Ελληνικός Χρυσός δρομολογούνται σημαντικές κινήσεις προς την ολοκλήρωσή του.

Ηδη, η εταιρεία ξεκινάει τις προπαρασκευαστικές εργασίες με την κατασκευή 3 νέων κτιρίων με τα οποία θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του μελλοντικού εργοστασίου εμπλουτισμού, σε μια επένδυση ύψους 3 εκατ. που θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την εξέρευση χρηματοδότησης της επένδυσης που θα οδηγήσει και στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για την ολοκλήρωση μιας απο τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

3. Δημιουργία Κέντρου Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης των εργαζομένων

Παράλληλα με την τεχνολογία, η εταιρία δίνει ανάλογη έμφαση και στο ανθρώπινο στοιχείο, δημιουργώντας ένα Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης στο Στρατώνι Χαλκιδικής, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό ενόψει της λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές, στο οποίο θα εφαρμόζονται τεχνολογίες αιχμής.

Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός ως κομβικό στοιχείο μελλοντικής ανάπτυξης-4

Μέσω του Κέντρου, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εκπαιδευόμενοι για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Κέντρο μακροπρόθεσμα θα είναι ανοιχτό και σε μη-εργαζόμενους στην Ελληνικός Χρυσός, παρέχοντας χρήσιμα εφόδια για την ψηφιακή εποχή στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Άλλωστε, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του παρατηρητηρίου ψηφιακού μετασχηματισμού του ΣΕΒ, 4 στα 10 σημερινά επαγγέλματα θα αλλάξουν περιεχόμενο εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας καταστώντας την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένω– και τη σημασία του Κέντρου- ακόμα πιο σημαντική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή