1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τοπικής Ιστορίας

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τοπικής Ιστορίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τοπικής Ιστορίας “Μαθητές -Πρεσβευτές πολιτισμού: Οι μαθητές μάς ξεναγούν στα μνημεία του τόπου τους”, που διοργάνωσε η Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία! Στον Διαγωνισμό έλαβαν μέρος μαθήτριες και μαθητές από τα Δωδεκάνησα έως την Ήπειρο και από τη Μακεδονία ως την Πελοπόννησο. Η τελική φάση του Διαγωνισμού έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακροπόλεως, στις 6 Μαΐου 2022. Μέσα από τις μαθητικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε ένα ταξίδι Ιστορίας με ξεναγούς μαθήτριες και μαθητές από πολλές περιοχές της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία δυο σχολείων της Ομογένειας, των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» Αργυροκάστρου, οι μαθητές των οποίων ξενάγησαν τους συμμετέχοντες στην αρχαία Αντιγόνεια, καθώς και της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, οι μαθήτριες της οποίας παρουσίασαν στο κοινό τον ναό της Παναγίας της Μουχλιώτισσας.

Η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, στον χαιρετισμό της προς τους παρευρισκόμενους, ανακοίνωσε ότι, σύντομα, το Υπουργείο θα παρουσιάσει πρόταση σχετικά με την ένταξη της θεματικής της «ελληνικής φιλοξενίας» στα εργαστήρια δεξιοτήτων των μαθητών, ενώ ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος, τόνισε τη σημασία της βιωματικής προσέγγισης των μνημείων.

Τέλος, βραβεύοντας τους τρεις πρώτους νικητές η Επιστημονική Επιτροπή του Διαγωνισμού εξήρε τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν και παρουσίασαν την εισήγησή τους οι μαθήτριες και οι μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Τα βραβεία απέσπασαν:

1ο βραβείο: Εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης», Αργυρόκαστρο

2ο βραβείο: Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Κωνσταντινούπολη

3ο βραβείο: Ημερήσιο Γυμνάσιο Τεγέας και Γυμνάσιο Μεθώνης

Επιστημονική Επιτροπή: Βερέμης Θάνος, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ, Μιχαηλίδης Ιάκωβος, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΑΠΘ, Χατζηβασιλείου Ευάνθης, Καθηγητής Ιστορίας Μεταπολεμικού Κόσμου ΕΚΠΑ, Ψαλλίδας Γρηγόριος, Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κούμας Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων, ΕΚΠΑ, Αλεξανδρή Ιωάννα, Ιστορικός Τέχνης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Πόλκας Λάμπρος, Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Ανατολικής Αττικής, Αλεξοπούλου Χρυσούλα, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Επίτιμη Σύμβουλος Φιλολόγων Ανατολικής Αττικής.

Διοργάνωση: Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή