Πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε ετησίως μέσω της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών;

Πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε ετησίως μέσω της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών;

Όσο περισσότερο εντείνεται η ενεργειακή κρίση τόσο περισσότερο αυξάνεται και το άγχος ενός νοικοκυριού για τα ποσά που θα αναγράφονται στους λογαριασμούς του. Υπάρχει όμως ένας απλός τρόπος για να εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό χρημάτων σε ετήσια βάση.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών το οποίο έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, ο τρόπος αυτός έχει έρθει στο προσκήνιο.

Αυτός δεν είναι άλλος από την ανακύκλωση της παλιάς σας ηλεκτρικής συσκευής και την αντικατάστασή της από μια καινούργια.

Σε τι διαφέρει για παράδειγμα το παλιό σας κλιματιστικό από ένα κλιματιστικό νέας τεχνολογίας; Σε πάρα πολλά. Αν και οι απαντήσεις είναι πολλές, ας μείνουμε στην πιο προφανή. Αυτή δεν είναι άλλη πέρα από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ας εξετάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή προκειμένου να φτάσουμε στο ζητούμενο. Το πόσα δηλαδή χρήματα δύναται ένα νοικοκυριό να εξοικονομήσει σε ετήσια βάση εάν αποφασίσει να αλλάξει τις παλιές ηλεκτρικές του συσκευές.

Πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε ετησίως μέσω της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών;-1

Ενεργειακές κλάσεις

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, αν δεν το ξέρετε ήδη, είναι ότι εδώ και χρόνια έχουν θεσμοθετηθεί, τόσο ευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια, ενεργειακές κλάσεις. Όσο πιο ψηλά στην ενεργειακή κλίμακα ανήκει ένα προϊόν, τόσο λιγότερη κατανάλωση ενέργειας απαιτείται για την λειτουργία του.

Τι κερδίζει ένα νοικοκυριό; Το όφελος είναι διπλό.

1ον) Μικρότερη κατανάλωση σημαίνει και λιγότερα έξοδα. Με απλά λόγια, θα «καίτε» λιγότερο ρεύμα, άρα στο τέλος του χρόνου θα πληρώσετε και λιγότερα χρήματα.

2ον) Η μείωση της κατανάλωσης σε ετήσια βάση συμβάλλει παράλληλα και στη μείωση εκπομπών ουσιών, βλαβερών για το περιβάλλον.

Στις αρχές του 2021 οι κλάσεις ενεργειακής απόδοσης στις ετικέτες ορισμένων προϊόντων άλλαξαν, προσφέροντας περισσότερη διαφάνεια και πολυεπίπεδη πληροφορία στον καταναλωτή. Ταυτόχρονα, έγινε αυστηρότερος και ο έλεγχος τους.

Η αυξημένη προσφορά και ζήτηση για προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας συνέδραμε στην ραγδαία ανάπτυξη αμέτρητων καινοτόμων προϊόντων.

Επομένως, όσο και να μην το πιστεύει ένα νοικοκυριό, το δεκαετίας ψυγείο του καταναλώνει περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με ένα νέας τεχνολογίας. Άρα θα πληρώσει σε ετήσια βάση περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με τα όσα θα έδινε εάν είχε αγοράσει ένα καινούργιο ψυγείο.

Κόστος αγοράς VS εξοικονόμησης

Είναι λογικό μια νέα ηλεκτρική συσκευή να κοστίζει χρήματα. Αποτελεί άλλωστε μια επένδυση για τα νοικοκυριά. Μέσω της κρατικής επιδότησης ανακύκλωσης συσκευών το κόστος αγοράς μπορεί να μειωθεί έως και 50%. Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό ποσό προς εξοικονόμηση.

Το πιο δύσκολο βήμα στην αντικατάσταση μιας παλιάς συσκευής είναι η συγκομιδή των χρημάτων που απαιτεί η αγορά της νέας. Αν τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν μειωθούν στο μισό, τότε όπως είναι λογικό, η αλλαγή συσκευής καθίσταται πιο εύκολη για το μέσο νοικοκυριό.

Πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε ετησίως μέσω της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών;-2

Τελικά, πόσα χρήματα θα μείνουν στον κουμπαρά;

Η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη. Σύμφωνα με έρευνα του αρμόδιου υπουργείου, ένα νοικοκυριό αναμένεται μέσω του προγράμματος επιδότησης να πετύχει ετησίως έως και 30% εξοικονόμηση. Αν πάλι πραγματοποιείται μεγαλύτερη χρήση τότε το ποσό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

Ένα μέσο ποσό μείωσης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, θα κυμανθεί από 150 έως 300 ευρώ το χρόνο. Αυτό, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες θα έχουν ανακυκλωθεί τρεις ενεργοβόρες συσκευές, δύναται να αυξηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή