Ατομική έκθεση με τίτλο: RETURN του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη στην The Project Gallery

Ατομική έκθεση με τίτλο: RETURN του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη στην The Project Gallery

Εγκαίνια: Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 19:00 – 22:00

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η The Project Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη με τίτλο: Return, περιλαμβάνει έργα από την ενότητα Αναζητώντας τον Οδυσσέα, μια ενότητα σε εξέλιξη που διαρκώς εμπλουτίζεται με νέες εικόνες.

Κατά την Επιστροφή στην Αθήνα μετά από την παρουσίασή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το 2021 και λίγο πριν παρουσιαστεί στα πλαίσια μιας μεγάλης ομαδικής έκθεσης το έργο του Ο Απόπλους του Οδυσσέα στο Μουσείο της Σανγκάης.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί και το ψηφιακό έργο – video animation – βασισμένο σε έργο του καλλιτέχνη που υλοποίησε ο εικαστικός Μάκης Κυριακόπουλος.

Η ενότητα Αναζητώντας τον Οδυσσέα αποτελεί μια ολότελα προσωπική, ερμηνευτική προσέγγιση του ομηρικού έπους σε μια γόνιμη διαλεκτική σχέση μ’ αυτό, στην προέκταση του ποιητικού λόγου, των δοκιμασιών, των αντοχών, των αντιστάσεων και των προκλήσεων του αρχετυπικού ήρωα-ταξιδευτή. Η περιγραφή, λιτή και ακέραιη, στοχεύει στον πυρήνα του αφηγηματικού υλικού, αποκρυσταλλώνει τις έννοιες της περιπλάνησης και του κινδύνου πέρα από τους γνωστούς ορίζοντες, της ανθρώπινης θέλησης που ξεπερνά τα όρια, της γνώσης και της απώλειας, του νόστου, του ακατανίκητου πόθου του γυρισμού στην προγονική εστία.

Το ταξίδι της αναζήτησης του Οδυσσέα ξεκινάει για ακόμη μία φορά, ο μύθος επανέρχεται μέσα από μια σύγχρονη οπτική, διαχρονικός, καθολικός και πάντοτε γοητευτικός.

Κείμενα και επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τεχνης
Εγκαίνια: Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, 19.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 28.6.2022 – 10.9.2022
Τρίτη – Σάββατο 12.00 – 20.00
The Project Gallery, Νορμανού 3, Μοναστηράκι

Ατομική έκθεση με τίτλο: RETURN του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη στην The Project Gallery-1

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Architectural Design στην “The Bartlett” του Πανεπιστημίου U.C.L. στο Λονδίνο.

Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει το έργο του σε επτά ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. 

Συμμετείχε στα Rooms 2014 που οργανώνει η γκαλερί Καππάτος. Το 2015 πραγματοποιήθηκε η έκθεση του “Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη. 

Το 2019 παρουσίασε την έκθεση “Where are the Lotus Eaters?” στην Blender Gallery. 

Η «Αλφάβητος» του επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 7η Μπιενάλε του Πεκίνου στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας το 2017.

Το 2021 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΦΑ Αχαΐας η ατομική του έκθεση με θέμα: Αναζητώντας τον Οδυσσέα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αυστρία, Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ιαπωνία, Κύπρο, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α. 

Έργα του βρίσκονται στις συλλογές του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος – ACG, του Freud’s Dream Museum στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, του Μουσείου Λευκάδιου Χερν στην Ιαπωνία, του Luciano Benetton στην Ιταλία, της Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού, του Copelouzos Family Art Museum, του FKP Collection, καθώς και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή