1o Φεστιβάλ Παμβώτιδας: Ένα Ζωντανό Μουσείο Μύθων, Θρύλων & Παραδόσεων

1o Φεστιβάλ Παμβώτιδας: Ένα Ζωντανό Μουσείο Μύθων, Θρύλων & Παραδόσεων

Διοργάνωση: Kalliergon - Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) & του Δήμου Ιωαννιτών.

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποστηρικτές φορείς: Κοινότητα Νήσου Δήμου Ιωαννιτών, Μουσείο Αλή Πασά & Επαναστατικής Περιόδου, Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, Paguristas (Ομάδα Εθελοντών Ιωαννίνων)

 1-3 Σεπτεμβρίου | Ιωάννινα 2023

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

  • Παιχνίδι Ρόλων Ζωντανής Δράσης (LARP)
  • Γαστρονομική Βιωματική Εμπειρία
  • Διαδραστική Μυθοπλασία
  • Συζήτηση
  • Δρώμενα
  • Υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφικών Πορτρέτων
  • Εργαστήριο Foley Art

Το 1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ είναι ένα καινοτόμο, πολυαισθητηριακό φεστιβάλ που διοργανώνει η επιχείρηση πολιτισμού με τον διακριτικό τίτλο «Καλλίεργον» τις τρεις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη (1-3) στην πόλη των Ιωαννίνων. Αποτελεί μέρος του Pamvotis Lake Project με δράσεις που πρόκειται να εκτυλίσσονται σε όλη τη διάρκεια του έτους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η λέξη «Παμβώτις» είναι ομηρική και προέρχεται από τα ουσιαστικά «παμβώτωρ» ή «παμβώτηρ» και σημαίνει «η τα πάντα τρέφουσα». Το φεστιβάλ, τιμά τη «μήτρα» των Ιωαννίνων, τη Λίμνη Παμβώτιδα -μία από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως και δεύτερη  αρχαιότερη ευρωπαϊκή λίμνη- καθώς και την προσφορά της θηλυκής διάστασής της ως ζωοδόχου πηγής. Έτσι, συνειρμικά, αφιερώνεται στη γυναίκα. Αυτό που χωρίζει το σήμερα από το χθες είναι μόνο η επιφάνεια του γλυκού νερού της λίμνης. Το νερό της αποτελεί συνδετικό κρίκο αιώνων. Οι βάρκες, χαράζοντας μια πορεία στα νερά της, στη νοητή γραμμή των βημάτων τους, γράφουν ταυτόχρονα τόσες ιστορίες αιώνων! Ιστορίες, που οι άγραφοι κανόνες του νερού και η προφορική παράδοση τους έδωσαν διαστάσεις «ιστορικών μύθων».

Όλες οι δράσεις βασίζονται στο περιεχόμενο του 4ου κατά σειρά, συγγραφικού έργου της Χριστίνας Τζιάλλα με τίτλο «ούι» και υπότιτλο «Τρόπαια – ΑποΤρόπαια». (Ο τίτλος «ούι» αναφέρεται σε ένα χαρακτηριστικό επιφώνημα της περιοχής της Ηπείρου και χρησιμοποιείται συχνά δηλώνοντας σπαραγμό, έκπληξη και, μερικές φορές, θαυμασμό. Ο υπότιτλος αποτελεί ένα λογοπαίγνιο διττής σημασίας.)

Το 1ο Φεστιβάλ Παμβώτιδας αποσκοπεί στο να παρουσιάσει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης και επικεντρώνεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ταυτοτικά στοιχεία των Ιωαννίνων, τη “Λίμνη της Κυρά Φροσύνης”. Λειτουργεί ως ένα σημαντικό εργαλείο εναλλακτικού τουρισμού για την τοπική επιχειρηματικότητα, προσφέροντας ένα νέο και ανταγωνιστικό πολιτιστικό προϊόν με έμφαση στην παράδοση της προφορικής λογοτεχνίας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στόχος, να γίνει θεσμός.

Φέτος, το φεστιβάλ επικεντρώνεται στη Μεταβυζαντινή περίοδο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της εποχής του Αλή Πασά. Όλες οι δράσεις του περιστρέφονται γύρω από τη λογοτεχνία και την προφορική παράδοση που έχουν κληροδοτηθεί από γενιά σε γενιά, ακολουθώντας τη ροή του χρόνου, με σεβασμό πάντα στις αναφορές του παρελθόντος. Οι επισκέπτες μπορούν παντού να συμμετέχουν ενεργά. Κάποιες από τις δράσεις του φεστιβάλ είναι συμπεριληπτικές, θέτοντας σε λειτουργία και την παραμικρή αίσθηση, ώστε να μπορούν όλο και περισσότεροι να νοιώσουν αυτές τις μοναδικές εμπειρίες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, επίσης, σε δράσεις του φεστιβάλ με επίκεντρο τη γαστρονομία.

Παρακάτω γίνεται αναφορά σε επιμέρους ενότητες του φεστιβάλ που αφορούν στη γαστρονομία:

  • Τα ολοήμερα γεύματα του Αλή Πασά μέσα από ένα Παιχνίδι Ρόλων Ζωντανής Δράσης (LARP), με ιδιαίτερη σημειολογική αναφορά, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια μεγάλη βόλτα, εκεί όπου σεργιανούσε ο Αλή Πασάς –πότε ως πασάς και πότε ως ζητιάνος- αναζητώντας μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του. Το φαγητό.

  • Ο Δείπνος της Παρηγοριάς του Αλή χαρίζει τους συμμετέχοντες μια γαστρονομική βιωματική εμπειρία και αποτελεί μια υποθετική αναβίωση των τελευταίων δείπνων της παρηγοριάς» του Αλή Πασά.
  • Φεστιβαλικό Μενού (παράλληλη δράση φεστιβάλ)

Το Φεστιβαλικό Μενού είναι ένα μενού που σε όλη την εβδομάδα που εμπεριέχει της ημέρες του φεστιβάλ -δηλαδή, από 28 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου- θα μπορεί ο καθένας να το απολαύσει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις εστίασης της πόλης των Ιωαννίνων και των γύρω από τη λίμνη περιοχών. Πρόκειται για ένα μενού της εποχής μας, με εμπνεύσεις από το μακρινό παρελθόν, αλλά και το παρόν του τόπου.

Όλες οι επιχειρήσεις, που θα αναλάβουν να παρασκευάσουν το μενού αυτό, θα πρέπει να κινούνται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με τους εξής όρους:

– Όλες οι πρώτες ύλες θα προέρχονται, αποκλειστικά, από τη λίμνη και τη γύρω, ευρύτερη, περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών.

– Ο κάθε σεφ θα δημιουργεί για σας, με μεράκι και έμπνευση, το δικό του φεστιβαλικό μενού. Το μενού αυτό θα παρασκευάζεται, αποκλειστικά, για τις ημέρες του φεστιβάλ και θα βασίζεται σε πρωτότυπες συνταγές, που δεν έχουν παρουσιαστεί έως τώρα στην επιχείρησή του ή οπουδήποτε αλλού.

Ανάλογα με την έμπνευση του κάθε σεφ, κάποια από τα πιάτα θα φέρουν χαρακτηριστικές ονομασίες που σχετίζονται με την περιοχή, τη λίμνη και το οικοσύστημά της, την ιστορία, τους θρύλους της και γενικά, σε ό,τι αναφέρεται η φιλοσοφία του Φεστιβάλ Παμβώτιδας.

  • Ποτό «Ούι»

Σε συνεργαζόμενα, επίσης, café bar θα μπορεί κανείς να γευτεί το ούι cocktail, βασισμένο σε μια πρωτότυπη συνταγή του Αντώνη Κωνσταντή στο πλαίσιο του Pamvotis Lake Project, με εμφανή σημειολογική νότα στα συστατικά παρασκευής του. Ο Αντώνης εμπνεύστηκε αυτό το κοκτέιλ στις 11 Ιανουαρίου 2023 -ανήμερα του πνιγμού των “Καλλιμαρτύρων”- και το έθεσε στη διάθεση της Kalliergon. Του δόθηκε η ονομασία «ούι», όπως ο ομώνυμος τίτλος στο  συγγραφικό έργο της Χριστίνας Τζιάλλα. Η επίσημη παρουσίαση του κοκτέιλ θα γίνει στο πλαίσιο φεστιβάλ. Το ποτό αυτό θα μπορεί κάποιος να το γευτεί μόνο στα Γιάννενα και τις γύρω από τη λίμνη περιοχές. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην ενότητα της ιστοσελίδας

https://el.kalliergon.com/pamvotis-lake-project

  • Γλυκό «Φροσύνες»

Όπως και το ούι cocktail, έτσι και το γλυκό «Φροσύνες» είναι ένα ανερχόμενο brand που προκύπτει μέσα από το συγγραφικό έργο «Ούι, Τρόπαια – ΑποΤρόπαια», βάσει ενός κεφαλαίου του που κάνει λόγο για το πώς προέκυψε ένα τέτοιο γλυκό, καθώς και η ονομασία του (μυθοπλασία).

Το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί από την Καλλίεργον διαγωνισμός παρασκευής αυτού του γλυκού, όπου οι συμμετέχοντες ζαχαροπλάστες θα εμπνευστούν από τη συγκεκριμένη ιστορία του έργου. Η εκδοχή που θα πάρει τις καλύτερες κριτικές  της επιτροπής θα καθιερώσει τον τρόπο παρασκευής και της εμφάνισης αυτού του γλυκού. Το γλυκό θα μπορεί να το γευτεί κάποιος μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων και τις γύρω από τη λίμνη περιοχές. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024. Δηλαδή, τον επετειακό μήνα από τον πνιγμό των Καλλιμαρτύρων (11 Ιανουαρίου 1801).

Στόχος, και το ποτό «ούι» και το γλυκό «Φροσύνες» να χαρακτηριστούν, στο μέλλον, ως προϊόντα  Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

♦ «Κοσμήματα» από ασημοκούφετα

Καραμελένια κοσμήματα από ασημοκούφετα, φιλοτεχνημένα από την εικαστικό -και CEO της Καλλίεργον- Βασιλική Κατέρη. Τα «κοσμήματα» εμπνεύστηκαν μέσα από τις περιγραφές ενός σχετικού κεφαλαίου στο έργο της Χριστίνας, που κάνει λόγο για το πώς προέκυψαν αυτού του είδους τα κοσμήματα (μυθοπλασία). Το ασημένιο χρώμα στο κόσμημα παραπέμπει στην περίφημη αργυροτεχνία των Ιωαννίνων. Τα ασημοκούφετα τα χρησιμοποιούν για να στολίζουν τα κόλλυβα στα μνημόσυνα. Ο παραλληλισμός, προφανής. Το επόμενο μάλιστα διάστημα, η Καλλίεργον θα ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια ευαισθητοποίησης κατά των γυναικοκτονιών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εικόνα του φόντου της αφίσας, σε σκηνοθεσία και εκτέλεση του Στέφανου Παπαζαπραΐδη, δημιουργήθηκε πριν από αρκετό διάστημα και προορίζεται για το οπισθόφυλλο του έργου «Ούι, Τρόπαια-Αποτρόπαια» της Χριστίνας Τζιάλλα. Το εξώφυλλο χρησιμοποιήθηκε ως αφίσα στην πρώτη δράση του Pamvotis Lake Project, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

6946096502 | [email protected] | [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή