«Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια»

«Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια»

Η νέα μουσειοσκευή του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρεται δωρεάν στα σχολεία ως δανειστικό υλικό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θες να μάθεις σκάκι; Γνωρίζεις την ιστορία του;

Παίζουμε μια παρτίδα σκάκι με κυκλαδικά ειδώλια;

Ένα σκάκι με πιόνια κυκλαδικά ειδώλια είναι η νέα μουσειοσκευή με τίτλο «Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια», του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η νέα μουσειοσκευή απευθύνεται στους μαθητές της Α’βάθμιας και της Β’θμιας Εκπαίδευσης  και προσφέρεται δωρεάν ως δανειστικό υλικό στα σχολεία. Παράλληλα, οι μικροί μας φίλοι 9-12 ετών, μπορούν να παίξουν μια πρώτη παρτίδα σκακιού στον χώρο του Μουσείου, στο ομώνυμο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 11:00-13:00   και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 11:30-13:30.

Το «Σκάκι» περιέχει σκακιέρες, κλασικά πιόνια σκακιού και πιόνια του Κυκλαδικού Πολιτισμού, οδηγίες για τον εκπαιδευτικό, πληροφορίες για την ιστορία του σκακιού, πληροφορίες για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες και έναν παγκόσμιο χάρτη.  Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην τάξη σε συνδυασμό με την σχολική ύλη για να διδάξουν την ιστορία του σκακιού, για να μάθουν τα παιδιά  σκάκι αλλά και για να υλοποιήσουν ποικίλες άλλες δράσεις που αφορούν στο σκάκι και στον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Εκτός από το παιχνίδι και τους κανόνες του, τα παιδιά θα διδαχθούν συνοπτικά την ιστορία του σκακιού  και θα συνειδητοποιήσουν το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε. Παράλληλα θα αντιληφθούν ότι τα προβλήματα και οι διενέξεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς μπορούν να λυθούν και με ειρηνικό τρόπο ενώ θα προβληματιστούν για τα κοινωνικά στερεότυπα για τα φύλα, μέσα από παραλληλισμούς με τους διαφορετικούς ρόλους των πιονιών. Θα κατανοήσουν  επίσης ότι το σκάκι αγγίζει πολλά θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, την τέχνη και την κοινωνική ανθρωπολογία και θα έρθουν έτσι σε επαφή με τις αντιλήψεις και τις καθημερινές συνήθειες διαφορετικών λαών σε διαφορετικές εποχές. Τέλος, θα γνωρίσουν τον πολιτισμό των Κυκλάδων και θα δημιουργήσουν τα δικά τους πιόνια-ειδώλια.

Για τη χρήση της μουσειοσκευής από τα παιδιά, η γνώση των κανόνων του παιχνιδιού δεν είναι απαραίτητη.

Η Ιστορία του σκακιού

Το σκάκι είναι ένα πανάρχαιο πολεμικό παιχνίδι στρατηγικής. Αναπτύσσει τη μνήμη αλλά και τη συνδυαστική ικανότητα, απαιτεί υγιή ανταγωνισμό, ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και δεν χρειάζεται ούτε τύχη ούτε δύναμη. Το σκάκι, σύμφωνα και με την πρόσφατη έρευνα, επινοήθηκε στην Ινδία τον 7ο αιώνα. Γρήγορα διαδόθηκε σε πολλούς λαούς που το αγάπησαν και πρόσθεσαν δικά τους στοιχεία στο δημοφιλές αυτό παιχνίδι. Στο πέρασμα των χρόνων το σκάκι άλλαξε μορφή, τα πιόνια προσαρμόστηκαν ανάλογα με τις αισθητικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις των διαφορετικών πολιτισμών.
Η διαπολιτισμικότητα του σκακιού και η διάχυσή του σε όλο σχεδόν τον κόσμο είναι τα στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητό. Το σκάκι μπορεί πολύ εύκολα να συνδεθεί με τη σχολική ύλη και να προσαρμοστεί στις ανάγκες πολλών μαθημάτων.

Η μουσειοσκευή «Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Raycap. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββατοκύριακου υλοποιούνται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, Στρατηγικού Συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Raycap, Υποστηρικτή των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ»

Πληροφορίες για τον δανεισμό/κρατήσεις:  210 7239438, www.cycladic.gr  

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ»

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 11:00-13:00   και Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 11:30-13:30

Για παιδιά 9-12 ετών
Με τη Φιλόλογο-Μουσειολόγο Χριστίνα Δεσαλέρμου και τη Θεατρολόγο-Χορεύτρια-Μουσειολόγο Κατερίνα Σπυροπούλου

Εισιτήριο: €15

Μόνο για ελληνόφωνα παιδιά
Mέγιστος αριθμός παιδιών: 20

Αγορά εισιτηρίων:

https://cycladic.gr/oikogeneies-paidia/

Πληροφορίες:  Τ. 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4,  106 74, Αθήνα

Τηλ.: (+30) 210 7228321-3

W: www.cycladic.gr

Facebook: CycladicArtMuseum

Instagram: Cycladic_museum

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT