Έκθεση «Ο Μπάιρον και η Ελλάδα»

Έκθεση «Ο Μπάιρον και η Ελλάδα»

Στο Βυρώνειο Κτήριο, Πλώσταινα, Μεσολόγγι - Εγκαίνια 19 Απριλίου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όμως έζησα. Και δεν έζησα μάταια. Ίσως χαθεί η δύναμη απ’ το μυαλό μου, η φωτιά από το αίμα μου, και πανίσχυρος πόνος μπορεί να καταβάλει τη φύση μου.

Κάτι όμως μέσα μου θα νικήσει το μαρτύριο και τον χρόνο, και θα αναπνέει ακόμα και μετά τον θάνατο μου.

– Λόρδος Μπάιρον, «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ»

Την Παρασκευή 19.4.2024 στις 11:30 π.μ., στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή στο Μεσολόγγι, εγκαινιάζεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, με θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου φιλέλληνα. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου του Δήμου Μεσολογγίου για το έτος 2024.  

Αφιερωμένη εξολοκλήρου στην προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα και στη σχέση του με την Ελλάδα, η ανάπτυξη της έκθεσης χωρίζεται σε τέσσερεις ενότητες.

Ένα χρονολόγιο με τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Βύρωνα υποδέχεται τον επισκέπτη κατά την είσοδό του στο Μουσείο. Η πρώτη ενότητα εστιάζει στα νεανικά χρόνια του ποιητή, στη ζωή του στην Αγγλία και στο πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα, σε πρόσωπα που συνάντησε και τόπους που επισκέφθηκε.

Έκθεση «Ο Μπάιρον και η Ελλάδα»-1
Ο Δον Ζουάν στην αγκαλιά της Χαϊντέ. Επιτραπέζιο ρολόι με εκκρεμές, διακοσμημένο με ολόγλυφη παράσταση που απεικονίζει τον Δον Ζουάν στην αγκαλιά της Χαϊντέ, σκηνή από το δεύτερο Άσμα του ποιήματος του Μπάιρον «Δον Ζουάν». Η σύνθεση βασίζεται σε ζωγραφικό έργο του  Oscar Guet (1801-1871). Έχει επικρατήσει η ταύτιση της σκηνής ως αλληγορική σύνθεση που απεικονίζει τον Μπάιρον στην αγκαλιά της Ελλάδας. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στη μετέπειτα σύνδεσή του με το ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα, τις σχέσεις του με την Ελληνική Επιτροπή του Λονδίνου, την έλευση και παραμονή του στην επαναστατημένη Ελλάδα μέχρι τον θάνατό του. Επιπλέον, στην ενότητα αυτή γίνονται εκτενείς αναφορές στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού φιλελληνικού κινήματος και σε κομβικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου.  

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην επιρροή της ποίησής του στο ευρύτερο κίνημα του Ρομαντισμού και στους φανταστικούς ήρωες που δημιούργησε και με τους οποίους ταυτίστηκε. Παρουσιάζονται τα έργα του που έχουν αναφορές στη σύγχρονή του Ελλάδα και επέδρασαν στην ενίσχυση του φιλελληνικού αισθήματος στην Ευρώπη, αλλά και ο εξοπλισμός που ο ίδιος έφερε μαζί του στην Ελλάδα με την πρόθεση να πολεμήσει και να δοξαστεί στο πεδίο της μάχης.  

Τέλος, η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ποιητή και στην επιρροή που άσκησε στην Τέχνη, καθώς και σε ποικίλες μορφές διακοσμητικών τεχνών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Μεσολόγγι κατά την εκατονταετηρίδα από τον θάνατό του.  

Στην έκθεση παρουσιάζονται ποικίλα κειμήλια από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, όπως ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, όπλα, αντικείμενα φιλελληνικής παραγωγής, έγγραφα, φωτογραφίες κ.ά, Υλικό παραχώρησαν επίσης τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, η Συλλογή του John Murray, η Βιβλιοθήκη Τοπικής Ιστορίας του Νότιγχαμ, καθώς και ιδιώτες.  

Έκθεση «Ο Μπάιρον και η Ελλάδα»-2
Ο λόρδος Μπάιρον με την περικεφαλαία του. Λιθογραφία του Adam Friedel. Φέρει την αναφορά ότι η σύνθεση βασίζεται σε σχέδιο εκ του φυσικού, του κόμη Δημητρίου Δελλαδέτσιμα (Κεφαλονιά, 1823). Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Δωρεά Βασιλείου Βλαχόπουλου

Τη μουσειολογική μελέτη και επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι Επιμελήτριες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική Υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και με τη στήριξη του Δήμου Ιεράς  Πόλεως Μεσολογγίου.  

Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στις 11:30

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή