Η φάση είναι smart συσκευές στο σπίτι

Η φάση είναι smart συσκευές στο σπίτι

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε εξοπλίζεις τώρα για πρώτη φορά το σπίτι σου, είτε αποφάσισες πως ήρθε επιτέλους η ώρα να αντικαταστήσεις τις… αρχαίες συσκευές του νοικοκυριού σου με πιο σύγχρονες, ένα είναι το βέβαιο: έχεις την τέλεια ευκαιρία για να κάνεις το σπίτι σου smart! Το έξυπνο σπίτι ή smart home έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι το sci-fi κόνσεπτ που βλέπαμε μόνο σε εκθέσεις τεχνολογίας.

Τουναντίον, αποτελεί τη νέα τάξη πραγμάτων με τις κάθε λογής έξυπνες συσκευές κάθε κατηγορίας να είναι πια οικονομικά προσιτές. Και το σημαντικότερο όλων; Δεν μιλάμε απλώς για gimmicks αλλά για λύσεις που θα σου λύσουν τα χέρια αυτοματοποιώντας εργασίες και διαδικασίες στο σπίτι σου έτσι ώστε να έχεις περισσότερο χρόνο να ασχοληθείς με ό,τι πραγματικά σε γεμίζει, μεγιστοποιώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα τους -κάτι που θα το διαπιστώσεις με μια ματιά στους λογαριασμούς σου στο τέλος του μήνα.

Από ποιες συσκευές όμως θα κάνεις την αρχή στήνοντας βήμα-βήμα το δικό σου smart home;

Σκούπες ρομπότ

Η φάση είναι smart συσκευές στο σπίτι-1

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά αλλά σε ποιον αρέσει να σκουπίζει; Επειδή η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι «σε κανέναν», η σκούπα ρομπότ θα πρέπει να είναι η πρώτη έξυπνη συσκευή που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού σου. Θα τη χειρίζεσαι από το smartphone σου, προγραμματίζοντάς τη να καθαρίζει τακτικά τον χώρο σου, είτε ολόκληρο, είτε ένα δωμάτιο τη φορά, ακόμα κι όταν εσύ απουσιάζεις (μάλλον, ιδανικά όταν εσύ απουσιάζεις ώστε να μη σε ενοχλεί ο θόρυβος). Θα πλοηγηθεί αποτελεσματικά χαρτογραφώντας το σπίτι σου, ούσα εντελώς αυτόνομη και χωρίς να χρειάζεται καμία ενέργεια από πλευράς σου. Αν μάλιστα πας για high-end μοντέλο, τότε εκτός από σκούπισμα θα σου προσφέρει και σφουγγάρισμα.

Έξυπνα φώτα

Η φάση είναι smart συσκευές στο σπίτι-2

Ίσως να το περνάς στα ψιλά, όμως τα φώτα επιβαρύνουν σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σε ένα σπίτι. Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις φύγει από κάποιο δωμάτιο, αφήνοντας το φως αναμμένο, για παράδειγμα; Με τα έξυπνα φώτα όμως δεν θα έχεις τέτοια προβλήματα. Θα τα χειρίζεσαι κεντρικά από το smartphone, φροντίζοντας να λειτουργούν μόνο όσα πραγματικά χρειάζεσαι και στην ένταση που πρέπει, χάρη στη δυνατότητα dimming. Κάποια μάλιστα υποστηρίζουν και διαφορετικά χρώματα, για να μετατρέψεις το σαλόνι ή το δωμάτιό σου σε… ντίσκο! Σε συνδυασμό με αισθητήρες κίνησης μάλιστα θα αυτοματοποιήσεις πλήρως τη λειτουργία τους.

Έξυπνοι θερμοστάτες

Η ιδανική θερμοκρασία είναι must σε ένα σπίτι, όμως δεν θα πρέπει να επιτυγχάνεται εις βάρος της τσέπης σου. Ένας έξυπνος θερμοστάτης είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τις ανάγκες του νοικοκυριού σου, αφού θα σου επιτρέψει να προσαρμόσεις τη θερμοκρασία του κάθε δωματίου καταλλήλως. Ρύθμισε τις συνθήκες στον εκάστοτε χώρο σου από το smartphone σου ή απλά με τη δύναμη της φωνής σου, ανάλογα με τον καιρό ή το πού βρίσκεσαι, έτσι ώστε να εξασφαλίσεις μεν άριστη ποιότητα ζωής, αποφεύγοντας ωστόσο την υπερβολική -και αχρείαστη- κατανάλωση ενέργειας.

Έξυπνα πλυντήρια

Η φάση είναι smart συσκευές στο σπίτι-3

Η αγορά ενός έξυπνου πλυντηρίου μπορεί να μοιάζει -και να είναι- «σεβαστή» επένδυση, όμως να είσαι σίγουρος πως σε βάθος χρόνου θα εξοικονομήσει νερό, ενέργεια και κατ’ επέκταση χρήμα, ωφελώντας τόσο εσένα, όσο και το περιβάλλον. Ένα έξυπνο πλυντήριο είναι σε θέση να ζυγίζει το φορτίο της κάθε πλύσης, ώστε σε συνδυασμό με τον τύπο των υφασμάτων, να επιλέγει εκείνο το κατάλληλο πρόγραμμα, καταναλώνοντας όσο νερό και ενέργεια χρειάζονται πραγματικά. Με δυνατότητες προγραμματισμού, ελέγχου από το smartphone και ειδοποιήσεων για τυχόν επικείμενες βλάβες, θα κάνει απόσβεση του κόστους του σε χρόνο μηδέν.

Κάμερες ασφαλείας

Η φάση είναι smart συσκευές στο σπίτι-4

Καλές όλες οι παραπάνω συσκευές, όμως θα σου προτείναμε να μην αμελήσεις τον τομέα της ασφάλειας. Ως προς αυτόν λοιπόν, μπορείς να επενδύσεις σε έξυπνες κάμερες παρακολούθησης. Εγκατάστησέ τις στα κατάλληλα σημεία και εκείνες θα μετατραπούν σε άγρυπνους φρουρούς του χώρου σου, ενημερώνοντάς σε για τυχόν κινήσεις που εντοπίζουν. Καταγράφουν βίντεο το οποίο αποθηκεύουν τοπικά ή στο cloud, λειτουργούν άψογα ακόμα και στο σκοτάδι, αναγνωρίζουν πρόσωπα, προσφέρουν δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας και μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, κρατώντας τον χώρο σου ασφαλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή