Από το brain drain στο brain retain

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μείνω στην Ελλάδα ή να φύγω στο εξωτερικό;

To γνώριμο δίλημμα δεν απασχολεί μόνο νεαρούς αποφοίτους διαφόρων ειδικοτήτων. Απασχολεί και επαγγελματίες σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους –πολλές φορές και στην ακμή της–, που επιζητούν ανάπτυξη και ανέλιξη.

Πώς μπορεί να παρέμβει θετικά η εκπαίδευση σε ένα τόσο περίπλοκο φαινόμενο;

Οι μεταπτυχιακές σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, ειδικότερα, καλούνται να προσφέρουν στους σπουδαστές τους σύγχρονες γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους προετοιμάσουν για κάθε πιθανό σενάριο: για μια καριέρα στο εξωτερικό, αλλά και για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στην Ελλάδα.

Από τη μεριά του, το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, προετοιμάζει υποψηφίους… παντός καιρού, που θα ξεχωρίσουν σε όποιον δρόμο και αν ακολουθήσουν. Σε μια εποχή όμως που η φυγή στο εξωτερικό πολλές φορές μοιάζει μονόδρομος, το Alba δίνει στους σπουδαστές του και μία επιπλέον, ασυνήθιστη επιλογή: να μείνουν στην Ελλάδα, να ξεχωρίσουν στον τομέα τους και ταυτόχρονα να αποτελέσουν καταλύτες αλλαγής για την κοινωνία. Σε αυτό, εξάλλου, βασίζεται και το μότο του: Business Unusual. Η διεύρυνση των οριζόντων, η ώσμωση με διαφορετικές κουλτούρες και επαγγελματικά υπόβαθρα, η απόκτηση μιας νοοτροπίας ευελιξίας και συνεχούς μάθησης, το λεγόμενο learning agility, είναι βασικοί άξονες που έχει ενσωματώσει το Alba στην εκπαίδευση που προσφέρει στους σπουδαστές του και στελέχη τού αύριο. Τα προγράμματα του Alba θέτουν στο επίκεντρο των σπουδών τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καινοτομούν τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη διδακτική μέθοδο και δίνουν έμφαση στην ισορροπία θεωρίας και δράσης, ατομικής και ομαδικής μάθησης. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον μάθησης εμπνευσμένο από κορυφαίες σχολές επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Έξω από την τάξη, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μαθητείας έχει οδηγήσει πολλούς αποφοίτους σε επιτυχημένες συνεργασίες με μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Στην αποτροπή της φυγής των λαμπρών μυαλών από την Ελλάδα, το Alba απαντά με ίσες ευκαιρίες για σπουδές σε όλους. Ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών του ωφελείται από το ευρύ πρόγραμμα υποτροφιών του, οι οποίες χορηγούνται με κριτήριο την ακαδημαϊκή επίδοση και την οικονομική ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή