Νέα πνοή στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις

Νέα πνοή στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Ελλάδα και τη Γερμανία συνδέουν καλές οικονομικές σχέσεις. Ο διμερής όγκος των εμπορικών συναλλαγών μας ανήλθε το 2019 στα 8,2 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα. Συμμετέχουν στο Αττικό Μετρό, στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάρχουν πολλά κοινά επιχειρηματικά προγράμματα, όπως η κατασκευή ενός εκ των μεγαλύτερων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα ή η υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη και στη Δυτική Μακεδονία. Ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στη Γερμανία, π.χ. στον κατασκευαστικό κλάδο, στη διαχείριση αποβλήτων ή στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών. 

Αλλά και η επαφή σε πολιτικό επίπεδο είναι στενή. Συνομιλώ τους τελευταίους μήνες τακτικά με τους Έλληνες συναδέλφους μου, είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται εδώ και χρόνια στενά, π.χ. στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προωθούμε, επίσης, μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. μελλοντικά σχέδια καίριας σημασίας, όπως το πρόγραμμα για τους ηλεκτρικούς συσσωρευτές στο πλαίσιο των λεγόμενων «Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ)». 

Το ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ στις 9 Μαΐου 2020 στο Βερολίνο έδωσε το έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτικοοικονομικών μας σχέσεων. Η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης τον φετινό Σεπτέμβριο επρόκειτο να αποτελέσει ένα ακόμη ορόσημο. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν εμπόδισε μόνο την επίτευξη των προσπαθειών μας, αλλά οδήγησε και σε σημαντική απώλεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της. Ως Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουμε, λοιπόν, να καταβάλουμε όλοι μαζί και σε πνεύμα αλληλεγγύης κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξέλθουμε ισχυρότεροι από την κρίση και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας μας. Μόνο μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση! 

Ένα σημαντικό εργαλείο για μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση αποτελεί το Ταμείο Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία, με πόρους ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει ακόμα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με αυτά τα μέσα θέλουμε να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα τις αναπτυξιακές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε., καθώς και την οικονομική συνοχή. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην ψηφιοποίηση, ώστε να ενισχύσουμε την καινοτομία και να δώσουμε ώθηση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Παρά την κρίση του κορωνοϊού, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η σημασία της διαμόρφωσης του μέλλοντός μας. Μόνο με μια καινοτόμα ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη! 

Η ανασυγκρότηση, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αντοχής της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω του κορωνοϊού αποτελούν ως εκ τούτου και κεντρικά ζητήματα της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την κρίση ως μια ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με «καθαρή» ανάπτυξη μέσω φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, όπως το υδρογόνο ή τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, και μέσω της ενίσχυσης της ψηφιακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Επιπλέον, χρειαζόμαστε έναν επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με γνώμονα το μέλλον, καθώς και μια λειτουργική εσωτερική αγορά, έτοιμη να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις. 

Ακόμα κι αν η πανδημία στάθηκε εμπόδιο σε πολλά, θα συνεχίσουμε να προωθούμε δυναμικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει αμείωτο. Επιπλέον, διανοίγονται νέες προοπτικές, όπως π.χ. στην αυτόνομη οδήγηση. Στον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής πολιτικής η Ελλάδα ακολουθεί φιλόδοξα σχέδια, τα οποία διευρύνουν το πεδίο για περισσότερες συνεργασίες. Για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε τις επενδυτικές συνθήκες στην Ευρώπη συνολικά. Σε αυτό συγκαταλέγεται, π.χ., η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας ή η βελτίωση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης. 

Ως λίκνο της δημοκρατίας, η Ελλάδα συμβολίζει τις βασικές αρχές της Ε.Ε. Αυτές αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της συνύπαρξης και της πολιτισμικής πολυμορφίας που χαρακτηρίζουν την Ε.Ε. και τις οποίες υπερασπιζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλοι μαζί ως εταίροι.

– Του ΠΕΤΕΡ ΑΛΤΜΑΪΕΡ*

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή