Οι επενδύσεις θα επαναφέρουν τη χώρα στην ανάπτυξη

Οι επενδύσεις θα επαναφέρουν τη χώρα στην ανάπτυξη

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίοδος που διανύουμε λογίζεται κρίσιμη. Οι προκλήσεις πολλές και με διάρκεια στον χρόνο. Η ελληνική οικονομία, όπως και πολλές άλλες παγκοσμίως, κλείνει φέτος μια χρονιά βαθιάς ύφεσης λόγω της πανδημίας. Έχει ωστόσο μπροστά της, συγκρινόμενη ακόμη και με ισχυρότερες οικονομικά χώρες, ένα νέο –πολλά υποσχόμενο– δωδεκάμηνο, με προοπτικές υψηλής ανάπτυξης, χάρη στα άμεσα αντανακλαστικά και στις σωστές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ισχυρότερος μοχλός ανοδικής πίεσης της οικονομίας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τις επενδύσεις. Η «τοποθέτηση» κεφαλαίων στην αγορά αποδίδει τόσο βραχυπρόθεσμα, με την τόνωση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση του οικογενειακού εισοδήματος και την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, όσο και μακροπρόθεσμα, με την ανάταξη και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Παράλληλα οι στοχευμένες κινήσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, μέσω της ψηφιοποίησης του Δημοσίου με στόχο τον πλήρη μετασχηματισμό των υπηρεσιών του, σε συνδυασμό με μια σειρά από διατάξεις προς επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, καθώς και όσων αφορούν την ίδρυση και τον έλεγχο της λειτουργίας εταιρειών, είναι ενέργειες καταλυτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.  

Η εξασφάλιση ισχυρών επενδυτικών εταίρων, η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης κεφαλαιακής «εφεδρείας», η δημιουργία νέων «γραμμών» χρηματοδότησης, αλλά και η ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων για την οικονομία και την κοινωνία μεταρρυθμίσεων είναι που θα επαναφέρουν και κυρίως θα διατηρήσουν τη χώρα σε ένα σταθερά αναπτυσσόμενο «μοτίβο».

Ελλάδα και Γερμανία εργάζονται μεθοδικά στον «στίβο» των επενδύσεων, έχοντας κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης, με διάρκεια στον χρόνο και υψηλή απόδοση. Στη δύσκολη αυτή φάση, την οποία βιώνει όχι μόνο η ευρωπαϊκή, αλλά και η παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημικής κρίσης, η Γερμανία ως στρατηγικός εταίρος της Ελλάδα εστιάζει στην εγχώρια αγορά, διαβλέποντας ευκαιρίες σε τομείς όπως η «πράσινη» ενέργεια, η ανακύκλωση απορριμμάτων, η φαρμακοβιομηχανία, οι υποδομές και το real estate, η αγροδιατροφή και οι νεο-τεχνολογικές υπηρεσίες.

Το θετικό κλίμα στις οικονομικές σχέσεις των δύο χώρων αποτυπώθηκε, εκ νέου, στις 13 Οκτωβρίου, κατά τις εργασίες της «Ελληνογερμανικής Ημέρας για την Οικονομία και τις Επενδύσεις», μιας εκδήλωσης που ήλθε σε συνέχεια του πολύ επιτυχημένου Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ του περασμένου Μαρτίου, στο Βερολίνο. Τη διοργάνωση αυτή είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 600 συμμετέχοντες και στο πλαίσιο των εργασιών της υπογράφηκε το πράσινο μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας της ΔΕΗ με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον κλάδο των ΑΠΕ, την RWE, ενώ διενεργήθηκαν έξι G2G και 47 B2B συναντήσεις υψηλότατου επιπέδου.

Ακολούθησε το Hellenic-German Virtual Business Forum της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο και του Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβαν χώρα πάνω από 300 B2B ψηφιακές συναντήσεις.

«Η Ελληνογερμανική Ημέρα για την Οικονομία και τις Επενδύσεις» έδειξε το πόσο στενές και αποδοτικές παραμένουν οι σχέσεις των δύο χωρών και, το κυριότερο, ανέδειξε τις προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα των επενδύσεων.

Το Επιμελητήριο θα διατηρήσει σταθερή την πολιτική του, ενισχύοντας κάθε πρωτοβουλία προερχόμενη από τις δύο εθνικές οικονομίες και θέτοντας στον ορίζοντά του την εξασφάλιση νέων υπεραξιών για όσους επιχειρούν επενδυτικά. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα πολυετές επενδυτικό σχέδιο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα χρηματοδοτηθεί και από κονδύλια του κοινοτικού πακέτου στήριξης της Ελλάδας έναντι της Covid-19, συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ για το διάστημα 2021-2027. Πρόκειται για πρόγραμμα που θα οδηγήσει στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, θα εκτελεστεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα 10ετίας και προβλεπόμενους πόρους 43,8 δισ. ευρώ, που επίσης θα προκαλέσουν τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, η κυβέρνηση θα προκηρύξει έργα υποδομών συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα διαθέσουν περί τα 367 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία για τα δίκτυα νέας γενιάς 5G.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, λειτουργώντας ως μηχανισμός πρώτης «υποδοχής» γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, θα σταθεί αρωγός κάθε νέας επενδυτικής προσπάθειας, μένοντας προσανατολισμένο στον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της χώρας, μέσω της αξιοποίησης των ευκαιριών σημαντικών ελληνογερμανικών συνεργασιών. Πρόκειται για στοίχημα που, παρά τις αντιξοότητες, είναι βέβαιο ότι θα κερδηθεί.

– Του Κωνσταντίνου Μαραγκού *

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή