«Ψηφιακή» επιβεβαίωση των κοινών στόχων

«Ψηφιακή» επιβεβαίωση των κοινών στόχων

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 140 εταιρικές συναντήσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελληνογερμανική Ημέρα για την Οικονομία και τις Επενδύσεις», που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Ελληνογερμανική Ημέρα για την Οικονομία και τις Επενδύσεις», που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά πριν από μερικές εβδομάδες υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK).

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων από Ελλάδα και Γερμανία ξεπέρασε τους 800, ενώ διοργανώθηκε ψηφιακά και μεγάλος αριθμός συναντήσεων B2B. 

Κατά τη διοργάνωση, την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα εξέφρασαν ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Ernst Reichel, και ο επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), Dr. Volker Treier. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επεσήμανε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χώρων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά.

Ανοίγοντας τις εργασίες της «Ελληνογερμανικής Ημέρας», ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, αφού υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο συνδράμει ιστορικά και με όλα τα μέσα που διαθέτει στην υλοποίηση κάθε επένδυσης προερχόμενης από τη Γερμανία, τόνισε ότι «διαχρονικά, υπήρξαν πολλές, σημαντικές και το κυριότερο μακρόπνοες γερμανικές επενδυτικές δράσεις στην Ελλάδα».

Περιγράφοντας τη «θέση» της Γερμανίας στην ελληνική οικονομία επεσήμανε ότι κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως χώρα προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα, με μερίδιο 23% επί του συνολικού αποθεματικού επενδεδυμένου κεφαλαίου, και πρόσθεσε πως κατά τη χρονική περίοδο 2007-2018 οι καθαρές άμεσες γερμανικές επενδύσεις ανήλθαν σε 6,3 δισ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ Αθανάσιος Κελέμης, ο οποίος συντόνισε το πάνελ «Ελκυστικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας για ξένες επενδύσεις – Μελέτη του ΙΟΒΕ», τόνισε πως η ελληνική οικονομία, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, έχει σήμερα ανάγκη τις επενδύσεις και ιδιαίτερα τις ξένες, ώστε εξερχόμενη της πανδημικής κρίσης να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερες νέες ξένες επενδύσεις, ενώ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία προσφέρει τεράστιες επενδυτικές δυνατότητες και την περίοδο αυτή.

Σε έτερο πάνελ, εκπρόσωποι πέντε διμερών γερμανικών φορέων ανέδειξαν τις δυνατότητες εξωστρέφειας που προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ως μέλος του παγκόσμιου Δικτύου των 140 Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων.

O Dr. Lucas Witoslawski, διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Γερμανικής Βιομηχανίας και Εμπορίου στην Ιαπωνία, αναφέρθηκε στις λειτουργίες του Επιμελητηρίου και στις υπηρεσίες δικτύωσης που προσφέρει.

Ο Jan Jovy, γενικός διευθυντής του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για την περιοχή της Σαγκάης στην Κίνα, τόνισε ότι το 72% των 5.200 γερμανικών επιχειρήσεων με 1,1 εκατ. απασχολουμένους επανακάμπτει σταδιακά στην επιχειρηματική δράση.

Ο Bernhard Steinrücke, γενικός διευθυντής του Ινδο-Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι, μετά το πρώτο δραματικό τετράμηνο του 2020 στην Ινδία, η επιχειρηματικότητα καταγράφει αξιόλογη ανάκαμψη και οι γερμανικές επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό διατηρούν την έντονη δραστηριότητά τους.

Ο Frank Aletter, αναπληρωτής CEO του Νοτιοαφρικανικού-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο φορέας για την επέκτασή του σε μεγάλες εθνικές αγορές της αφρικανικής ηπείρου. 

Ο Ricardo Castanho, διευθυντής Market Entry and Business Development Services του Βραζιλιάνικου-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας και η Βραζιλία ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ευρώπης προερχόμενος από τη Νότιο Αμερική.

Στο πλαίσιο των εργασιών για την «Ελληνογερμανική Ημέρα για την Οικονομία και τις Επενδύσεις», παρουσιάστηκαν τέσσερις μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, των υποδομών, της «πράσινης» ενέργειας και των εκτυπώσεων ασφαλείας.

Ο διευθύνων δύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ellas, Δημήτρης Αναγνωστάκης, σημείωσε ότι την προηγούμενη δεκαετία επενδύθηκαν 80 εκατ. ευρώ μόνο για την επέκταση του εργοστασίου παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων της εταιρείας στο Κορωπί, προκειμένου να μετατραπεί σε hub. 

Ο διευθύνων δύμβουλος της Juwi Hellas, Παναγιώτης Σαρρής, ανέφερε πως η εταιρεία ανταποκρίνεται εμπράκτως στο κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης για νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, αναπτύσσοντας για πρώτη φορά στη χώρα μεγάλης κλίμακας Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Veridos Matsoukis, Δημήτρης Ματσούκης, ανέφερε πως το «μυστικό της επιτυχίας μας είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο συνδυασμός της ελληνικής και γερμανικής μακροχρόνιας εμπειρίας, η αξιοποίηση της γερμανικής τεχνολογίας και η υψηλή τεχνική κατάρτιση και απόδοση του ελληνικού προσωπικού».

Ο γενικός διευθυντής της Aegean Motorway, Δημήτρης Γκατσώνης, σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου για το τμήμα του αυτοκινητόδρομου της ΠΑΘΕ από τις Ράχες του νομού Φθιώτιδας έως το Κλειδί Ημαθίας και το τμήμα της Π.Ε.Ο. από τον Ι/Κ Ευαγγελισμό έως τον Ι/Κ Λεπτοκαρυάς, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην οδική ασφάλεια και στις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με τη βοήθεια της τεχνολογίας.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή