«Απογειώθηκαν» τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

«Απογειώθηκαν» τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς προχωρούν οι εργασίες στα ΕΡΓΑ που «τρέχει» η Fraport Greece.

Ηταν μόλις πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2018, που έλαβε χώρα η τελετή θεμελίωσης του «Μακεδονία», όπου παρουσιάστηκαν τα σχέδια επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου της χώρας. Βίντεο 3D, φωτορεαλιστικά σχέδια και ιλιγγιώδεις αριθμοί προοικονομούσαν ένα έργο-τομή για την Κεντρική Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, για τα Βαλκάνια συνολικά.  

Κάτι λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μετά, το νέο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» είναι γεγονός. Τα σχέδια έγιναν πραγματικότητα και κλέβουν τις εντυπώσεις, όπως αναφέρουν όσοι το έχουν επισκεφθεί. Ο νέος τερματικός σταθμός 34.033 τ.μ. συνδέεται με τον προϋπάρχοντα (ο οποίος αυτή τη στιγμή ανακαινίζεται) με αερογέφυρα, νέοι χώροι check-in, διπλάσιες πύλες αναχώρησης, μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών, νέα καταστήματα εστίασης και αγορών συνθέτουν ένα αεροδρομικό περιβάλλον που θυμίζει τα κομβικά αεροδρόμια της Ευρώπης.

«Απογειώθηκαν» τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια-1

Επενδύθηκαν 222.900 ανθρωποημέρες και περί τα 100 εκατ. ευρώ από τα 440 εκατ. ευρώ του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 14 αεροδρομίων που «τρέχει» η Fraport Greece και το «Μακεδονία» είναι σχεδόν πλήρως έτοιμο να υποδεχτεί το επιβατικό κοινό.

Σταδιακά από τον Απρίλιο του 2017 πραγματοποιήθηκαν εντατικές εργασίες στα αεροδρόμια Μυτιλήνης, Ρόδου, Καβάλας, Χανίων, Ζακύνθου, Σάμου, Ακτίου, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Σκιάθου και Μυκόνου. Εν συνόλω, απομένουν οι τελευταίες πινελιές στο «Μακεδονία» και στα αεροδρόμια Σαντορίνης και Κω για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της εταιρείας, η οποία, ενάντια στην «καταιγίδα» που προκάλεσε η πανδημία, όχι μόνο δεν διέκοψε τις εργασίες, αλλά μάλιστα τις συνέχισε απρόσκοπτα. Η «βουτιά» που σημείωσε η τουριστική κίνηση στη χώρα μας για το 2020 άφησε πίσω της ζημίες εκατομμυρίων, αλλά οι παράγοντες της αγοράς ευελπιστούν ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει και τα νησιά θα γεμίσουν και πάλι με επισκέπτες.

«Απογειώθηκαν» τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια-2

Τα οφέλη δεν περιλαμβάνουν μόνο την ανακαίνιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, δεδομένου ότι το Δημόσιο εκτός από το τίμημαύψους 1,234 δισ. ευρώ που έχει εισπράξει, λαμβάνει, σε ετήσια βάση, μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ και ποσό που αντιστοιχεί στο 28,6% των κερδών προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda). Υπολογίζεται ακόμη ότι το συνολικό καταβλητέο ποσό στο Δημόσιο για το διάστημα των 40 ετών παραχώρησης ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Μέτρα προστασίας των επιβατών από την COVID-19

⇒ Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία και την υγεία των ταξιδιωτών, οι εργαζόμενοι των αεροδρομίων ακολουθούν πιστά όλες τις συστάσεις των ειδικών και των αρχών για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

⇒ Διαμορφώνεται μια νέα εμπειρία εντός του αερολιμένα, η οποία τοποθετεί στο επίκεντρο τον επιβάτη, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία, ως δίχτυ προστασίας, παρέχουν την αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή