Tα πρόγραμμαtα Διττής εκπαίδευσης που συνδέουν τους νέους με τις επιχειρήσεις

Tα πρόγραμμαtα Διττής εκπαίδευσης που συνδέουν τους νέους με τις επιχειρήσεις

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορούν τις ειδικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τουριστικής αγοράς. 

Με στόχο τη μεγιστοποίηση της συμβολής του στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και στην άρτια σύνδεση των νέων με την αγορά εργασίας, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχει δημιουργήσει προγράμματα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Η εν λόγω εκπαιδευτική πρωτοβουλία απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-24 χρονών, τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απολυτήριο Γυμνασίου) και με βασικές γνώσεις ξένης γλώσσας που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να εργαστούν ως επαγγελματίες σε μεγάλες επιχειρήσεις τεσσάρων και πέντε αστέρων στον ξενοδοχειακό κλάδο. 

Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό κέντρο DUAL Hellas παρέχει τριετή προγράμματα στις ειδικότητες ξενοδοχοϋπαλλήλου, ειδικού/-ης εστιατορίου και μάγειρα-μαγείρισσας με πλήρη απασχόληση, μισθό και ασφάλιση κατά τη διάρκεια της θερινής ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4* και 5*, με έδρες σε περιοχές της χώρας, που παρουσιάζουν υψηλή τουριστική κίνηση. Με στόχο την εύρεση επιχείρησης για την ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση, το Εκπαιδευτικό Κέντρο διοργανώνει Ημέρες Καριέρας κατά τις οποίες οι εκπαιδευόμενοι συναντούν τους υπευθύνους προσωπικού από επιλεγμένους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους με τους οποίους συμφωνούν για να εκπαιδευτούν-εργαστούν σε αυτούς.

Το πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης βασίζεται σε ποιοτικά κριτήρια, συνδυάζοντας τη θεωρία με την ενδοεπιχειρησιακή μάθηση, ακολουθώντας το γερμανικό πρότυπο Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Κάθε εκπαιδευτικό έτος περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος–Μάρτιος), η οποία παρέχεται και εξ αποστάσεως (e-learning). Η θεωρητική κατάρτιση συνοδεύεται από εξάμηνη υποχρεωτική κατ’ έτος ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση (Απρίλιος–Οκτώβριος), κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες εργάζονται σε συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με πλήρεις αποδοχές από τον πρώτο χρόνο συμμετοχής. Όλη η θεωρητική εκπαίδευση γίνεται στα ελληνικά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μαθήματα ορολογίας στα αγγλικά και στα γερμανικά.

Σημειώνεται ότι, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στις γραπτές, προφορικές και πρακτικές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αναγνωρισμένο από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), που χορηγεί το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι κάθε εκπαιδευόμενος έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο περιεχόμενο όπως θα εκπαιδευόταν στη Γερμανία. Αυτό καθιστά το Πιστοποιητικό εγγύηση υψηλού επιπέδου κατάρτισης και επαγγελματικών ικανοτήτων για όλες τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι «απολαμβάνει» την ουσιαστική στήριξη του κοινωφελούς ιδρύματος της TUI Group, TUI Care Foundation. Το ίδρυμα υποστηρίζει το πρόγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα εκπαίδευσης με υψηλά πρότυπα ποιότητας, ενώ χρηματοδοτεί και κάποιες από τις προσφερόμενες θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν από άτομα που ανήκουν σε οικογένειες χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου. 

Tα πρόγραμμαtα Διττής εκπαίδευσης που συνδέουν τους νέους με τις επιχειρήσεις-1

Οι εκπαιδευόμενοι στο πρόγραμμα DUAL Hellas καταβάλλουν δίδακτρα για την κάλυψη του συνολικού κόστους της εκπαίδευσής τους. Οι συνολικές, όμως, καθαρές αμοιβές κατά την περίοδο της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης και εργασίας υπερβαίνουν κατά πολύ το ύψος των διδάκτρων, επιτρέποντας στους εκπαιδευόμενους να καλύψουν το κόστος των σπουδών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, οι εκπαιδευόμενοι του DUAL Hellas απασχολούνται σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τεσσάρων και πέντε αστέρων, σε περιοχές, όπως η Κυλλήνη, η Κως, η Κρήτη και η Ρόδος. 

Στη Γερμανία η ειδικότητα Ειδικός/-ή Εστιατορίου (Restaurantfachfrau/mann) αποτελεί επιλογή που ακολουθούν αρκετοί νέοι, με απώτερο σκοπό την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Στην Ελλάδα, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός χαρακτηρίζεται ως ένας εκ των βασικών πυλώνων στήριξης του ΑΕΠ και οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές, στους νέους η εικόνα που έχει καλλιεργηθεί για τον «Ειδικό/-ή Εστιατορίου» δεν είναι η πρέπουσα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να επιλέγεται ως επάγγελμα ανάγκης. Κι αυτό ενώ η σωστή άσκηση της συγκεκριμένης ειδικότητας προϋποθέτει υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό, οριζόντιες δεξιότητες (soft skills), θεωρητικές γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες, που μόνο μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης μπορεί κανείς να εξασφαλίσει.

Το πρόγραμμα DUAL Hellas αναδεικνύει τις δεξιότητες των συμμετεχόντων σε αυτό, προσφέροντας σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα αναγκαία εφόδια, ώστε να «χτίσει» το επαγγελματικό του προφίλ. Ο απόφοιτος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις διεκδίκησης του στόχου του, κατακτώντας με τα χρόνια σημαντικές θέσεις στη λειτουργία ενός ξενοδοχείου ή εστιατορίου, όπως F&B Manager, Restaurant Manager, Maitre d’ hotel. Επίσης είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών (προμήθειες, αποθήκευση, κουζίνα, μπαρ) προώθησης πωλήσεων και μάρκετινγκ, οικονομικής παρακολούθησης και ελέγχου, καθώς και οργάνωσης τμημάτων.

Μάλιστα, οι ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω του Προγράμματος Διττής Εκπαίδευσης ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας, καθώς ο τουρισμός και η εστίαση προσδιορίζουν τα προφίλ των εργαζομένων μέσα από κοινές «αντιλήψεις» και δεξιότητες για τις περισσότερες εθνικές αγορές.

Οι γνώσεις που αποκτούνται με την παρακολούθηση του προγράμματος για το επάγγελμα του/της Ειδικού/-ής Εστιατορίου περιλαμβάνουν:

● Εξυπηρέτηση πελατών
● Τεχνικές Σερβιρίσματος
● Συμβουλευτική και πώληση υπηρεσιών εστιατορίου
● Γνώσεις Τεμαχισμού Κρεάτων
● Οργάνωση προμηθειών και αποθήκευσης
● Οργάνωση κουζίνας, μπαρ και εστιατορίου
● Κοστολόγηση Υλικών
● Σχεδιασμός Μενού
● Κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας
● Οικονομική Διαχείριση
● Μάρκετινγκ
● Πωλήσεις
● Διοίκηση τμήματος
● Διεθνή Ορολογία Εστίασης (Αγγλικά, Γερμανικά)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή