Iσχυρά μεγέθη για τη MYTILINEOS παρά την πανδημία

Iσχυρά μεγέθη για τη MYTILINEOS παρά την πανδημία

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στηριζόμενη στα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, κατόρθωσε να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

Παρά την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης, η εταιρεία MYTILINEOS εμφάνισε, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ισχυρά μεγέθη, με τον κύκλο εργασιών και τα λειτουργικά αποτελέσματα (Ebitda) να ανέρχονται σε 927 εκατ. και 145 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Παρουσίασαν, δηλαδή, ελάχιστη μείωση συγκριτικά με τις περισσότερες εταιρείες μεταλλουργίας και ενέργειας παγκοσμίως που έπρεπε να ανταπεξέλθουν στη ξαφνική μεγάλη πτώση των τιμών των μετάλλων και πετρελαίου/φυσικού αερίου.

Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 69 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ψηλά (κοντά στο 1) τον δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση, ενώ η συνολική ρευστότητα ξεπερνάει το 1,3 δισ. ευρώ με το δείκτη Μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει σημαντικά κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,69, παρόλο το εκτιμώμενο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Iσχυρά μεγέθη για τη MYTILINEOS παρά την πανδημία.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, η MYTILINEOS στηριζόμενη στα δομικά, στρατηγικά της πλεονεκτήματα, κατορθώνει όχι απλώς να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον.

Στις επιμέρους δραστηριότητες, κατά το α’ εξάμηνο του 2020, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επωφελούμενος από το ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της MYTILINEOS, σημείωσε σημαντική αύξηση μεριδίων αγοράς και κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 443,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 47,9% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 460,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το Α’ Εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 71 εκατ., από 50,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 41,3%.

Η Μεταλλουργία κατέγραψε κύκλο εργασιών 241,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 26% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 295 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τα Ebitda στο πρώτο εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν σε 64,3 εκατ. ευρώ έναντι 91,6 εκατ., την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για ιδιαίτερα ικανοποιητική επίδοση λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική επίδραση που είχε η πανδημία στις τιμές των μετάλλων.

Το 2020 αποτελεί έτος μετάβασης, καθώς ο πρώην τομέας ολοκληρωμένων έργων και υποδομών μετασχηματίζεται, θέτοντας στο επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Νέος Τομέας Ολοκληρωμένων Eργων και Υποδομών Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions – SES), με καινούρια οργανωτική δομή, επεκτείνεται σε νέες υποδομές βιώσιμης ανάπτυξης, διατηρώντας τη θέση του στην κατασκευή θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων. 

Iσχυρά μεγέθη για τη MYTILINEOS παρά την πανδημία-1

Κερδίζοντας το στοίχημα της επόμενης μέρας

Η MYTILINEOS επενδύει στρατηγικά στον εθνικό και παγκόσμιο στόχο της ενεργειακής μετάβασης

Στον εθνικό και παγκόσμιο στόχο της ενεργειακής μετάβασης επενδύει στρατηγικά η Mytilineos, θέτοντας όλες της τις δυνάμεις στην υπηρεσία της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό έχει προχωρήσει σε μία ακόμα κομβική κίνηση με τον μετασχηματισμό του τομέα έργων EPC – METKA σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Business Unit, το Sustainable Engineering Solutions (SES BU), ως αυτόνομη Γενική Διεύθυνση. Κατ’ επέκταση, η εταιρεία ενδυναμώνει το συγκεκριμένο τομέα με μία αναβαθμισμένη κατεύθυνση και πέραν της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων, η δραστηριότητά της ενισχύεται με την δυναμική ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability). Πρόκειται για έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, εργα ενεργειακής αναβάθμισης, και καινοτόμα first-of-kind ενεργειακά projects (π.χ., υδρογόνου). Επίσης, η εταιρεία συνεχίζει να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων και να αναπτυχθεί περαιτέρω στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D). Οπως και για να αναπτυχθεί πολύ στοχευμένα στο χώρο των υποδομών, μέσω έργων ΣΔΙΤ και έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, εν όψει και των μεγάλων έργων που έχουν προαναγγελθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας στην post Covid – 19 εποχή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού της MYTILINEOS που περιλαμβάνει πλέον και πλατφόρμα δραστηριοποίησης στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και μεταπώληση (trade sale) φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες αγορές, η εταιρεία προχωράει στην απόκτηση του 49,9% -που δεν κατείχε ήδη- στην εταιρεία METKA EGN Ltd. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται μοναδική μέτοχος (100%) της METKA EGN Ltd, εξασφαλίζοντας σημαντικές συνέργειες. Στην εξαιρετική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η METKA EGN, έρχεται να προστεθεί η χρηματοοικονομική ευελιξία, η δυνατότητα εξασφάλισης των πιο επωφελών συμφωνιών με προμηθευτές και πελάτες και βέβαια το μέγεθος, ειδικά σε ό,τι αφορά την επενδυτική (BOT) δραστηριότητα της MYTILINEOS. Ο συνολικός συνδυασμός εμπεδώνει τη θέση της METKA EGN ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες, σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως, αυτόν της ηλιακής παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη διοικητική ομάδα καθώς και το στελεχιακό δυναμικό της ΜΕΤΚΑ-EGN ήδη εντάσσονται πλήρως στην οικογένεια της MYTILINEOS και επικεντρώνονται στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου, αξιοποιώντας τις κεντρικές υπηρεσίες και τον Τομέα Ολοκληρωμένων Εργων και Κατασκευών (EPC) της MYTILINEOS.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή