«Ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι»

«Ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα το πρωί ο ουρανός ήταν καθαρός και μπορούσαμε να δούμε το βουνό σε όλο του το μεγαλείο. Φάγαμε πρωινό και ξεκινήσαμε για ένα περίπατο, με σκοπό να εγκλιματιστούμε», μας μεταφέρει από τη βάση του Εβερεστ, ο Γιώργος Τσιάνος.

Η αποστολή των 30 Βρετανών αθλητών που έχει σκοπό την κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες για την διεξαγωγή αγώνα ράγκμπι σε υψόμετρο 6.400 μέτρων έχει φτάσει από χθες στον πρώτο μεγάλο σταθμό της, το πρώτο camp του βουνού.

«Ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι»-1

«Αν δεν ήταν αυτά τα απίθανα ζώα (σ.σ.: γιακ) δεν ξέρω αν αυτό το ταξίδι θα ήταν δυνατό», αναφέρει στo kathimerini.gr ο Γιώργος Τσιάνος.

Κάποιες από τις αποστολές βρίσκονται περισσότερες μέρες στο camp και έχουν ξεκινήσει ήδη προς την επόμενη βάση. Σε υψόμετρο 5.700 μέτρα, η «δεύτερη βάση» είναι η τελευταία στάση πριν την «προχωρημένη βάση» (advance base camp – ABC), το τελευταίο καταφύγιο στον δρόμο προς την κορυφή του Εβερεστ.

Τα Γιακ αποτελούν είδος βοοειδών και ζουν στα βουνά των Ιμαλαΐων. Οι ντόπιοι πληθυσμοί τα χρησιμοποιούν εδώ χιλιάδες χρόνια ως μεταφορικό μέσο, αλλά και για το γάλα τους. Ο Ελληνας γιατρός χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «αν δεν υπήρχαν αυτά τα απίστευτα ζώα δεν θα είχαμε καταφέρει να φτάσουμε μέχρι εδώ».

«Ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι»-2

Η απόλυτη αρμονία στο βουνό.

«Μόλις ξεκινήσαμε τον περίπατο ο καιρός άλλαξε ξαφνικά, ο ουρανός σκοτείνιασε και ξεκίνησε να χιονίζει», μας λέει ο Γιώργος. «Ευτυχώς δεν είχε πολύ αέρα και μπορέσαμε να συνεχίσουμε τον περίπατο».

«Ο στόχος ήταν να περπατήσουμε για πέντε ώρες, δυστυχώς όμως, μία ώρα αφού ξεκινήσαμε, δύο μέλη της αποστολής ένιωσαν αδιαθεσία λόγω του υψομέτρου και έπρεπε να τους συνοδεύσω πίσω στη βάση και να τους εξετάσω», αναφέρει ο Ελληνας γιατρός. «Το μεσημέρι και οι δύο ένιωθαν καλύτερα».

«Ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι»-3

Ο Ελληνας γιατρός και αθλητής στη πρώτη βάση του Εβερεστ.

«Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας συνέχισαν τον περίπατο τους και εγώ αποφάσισα να ανέβω σε ένα μικρό λόφο κοντά στη βάση, καθώς έπρεπε να προπονηθώ και εγώ για το νέο υψόμετρο», δηλώνει στο kathimerini.gr ο Γιώργος Τσιάνος. «Το τοπίο που αντίκρισα ήταν μαγευτικό. Οι κορυφές του βουνού ήταν καλυμμένες με χιόνι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι»-4

«Το τοπίο που αντίκρισα ήταν μαγευτικό», αναφέρει ο Γιώργος για τις χιονισμένες κορυφές του βουνού.

«Μόλις έφθασα πίσω στη βάση, επέστρεψε και η ομάδα από το περίπατο της. Το υψόμετρο ενόχλησε μερικά ακόμη μέλη της ομάδας και έπρεπε τους εξετάσω, αν και μέχρι το μεσημέρι είχαν αναρρώσει», μας μεταφέρει ο Γιώργος Τσιάνος. «Σήμερα ήταν μία δύσκολη μέρα για όλους, καθώς δεν είχαμε χρειαστεί να κάνουμε κάτι τόσο απαιτητικό για τουλάχιστον δέκα μέρες», προσθέτει.

«Ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι»-5

Στον ορίζοντα διαφαίνεται ο απόλυτος στόχος του Γιώργου Τσιάνου… η κόρυφη του Εβερεστ.

«Αύριο θα κάνουμε ακόμη ένα περίπατο για να εγκλιματιστούμε και αναμένω να δω πως θα αντιδράσουν οι αθλητές που αντιμετώπισαν πρόβλημα», τονίζει ο Ελληνας γιατρός.

«Είναι οι πρώτες μας μέρες στο βουνό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παν είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και για να πάρουμε το χρόνο μας. Είναι ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε», μας λέει ο Γιώργος Τσιάνος.

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά, Νίκος Ροτζιώκος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT