Περίπατος στα 5.735 μέτρα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι του Γιώργου Τσιάνου και των 30 Βρετανών αθλητών αρχίζει να δυσκολεύει πραγματικά. Η ομάδα βρίσκεται ακόμα στην πρώτη κατασκήνωση του Εβερεστ και οι προπονήσεις δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως θα έπρεπε, καθώς η ξαφνική αλλαγή του καιρού τις τελευταίες μέρες δεν το επιτρέπει, όπως μας ενημερώνει ο Ελληνας γιατρός.

«Χιονίζει ασταμάτητα από χθες το απόγευμα και το τοπίο έχει αλλάξει δραστικά», αναφέρει. «Η θερμοκρασία έχει πέσει σημαντικά».

Περίπατος στα 5.735 μέτρα-1

Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν δραστικά. Χιονίζει ασταμάτητα από χθες το απόγευμα και το τοπίο έχει αλλάξει.

Η αποστολή έχει μόλις δύο μέρες για να εγκλιματιστεί και να συνηθίσει το υψόμετρο «στα πνευμόνια και τα πόδια της», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος, προτού αναχωρήσει για το επόμενο camp σε υψόμετρο 5.700 μέτρων.

Στον σημερινό περίπατο κατάφεραν να «πιάσουν» τα 5.735 μέτρα για πρώτη φορά. «Όταν ξεκινήσαμε ο καιρός ήταν καλός, αλλά καθώς επιστρέφαμε η θερμοκρασία έπεσε αρκετά», λέει ο Γιώργος.

Περίπατος στα 5.735 μέτρα-2

Η ομάδα κατάφερε να «πιάσει» τα 5.7375 μέτρα για πρώτη φορά στον σημερινό περίπατο της.

«Οι προπονήσεις είναι δύσκολες σωματικά και αρκετά απαιτητικές», τονίζει ο Γιώργος. Μετά τις προπονήσεις οι περισσότεροι αθλητές ξεκουράζονται, ενώ ο ίδιος πρέπει να τους εξετάζει τόσο για πιθανή αδιαθεσία που προκαλεί η αλλαγή του υψομέτρου και όσο για καθημερινά μικροπροβλήματα.

Αν και η ομάδα είναι καλά σε γενικές γραμμές η αλλαγή του υψομέτρου έχει αρχίσει να επηρεάζει αρκετά μέλη. Συγκεκριμένα οκτώ αθλητές έχουν αρρωστήσει από την αλλαγή του υψομέτρου ή παρουσιάζουν μολύνσεις.

Περίπατος στα 5.735 μέτρα-3

Ο Γιώργος Τσιάνος εξετάζει μέλος της ομάδας. «Οι προπονήσεις είναι δύσκολες σωματικά και αρκετά απαιτητικές», τονίζει

«Με βάση την εξέταση μου και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αύριο αναχωρούμε προς μεγαλύτερο υψόμετρο, το οποίο θα κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα και ίσως επιβαρύνει σημαντικά την υγεία ορισμένων αθλητών, θα είμαι στη δυσάρεστη θέση να επιλέξω ποιος θα πρέπει να συνεχίσει και ποιος όχι», τονίζει ο Ελληνας γιατρός.

«Βέβαια, γι’ αυτό είμαι εδώ, να προστατεύω τους αθλητές και να κάνω τα πάντα για να τους κρατήσω υγιείς και ασφαλείς», προσθέτει.

Περίπατος στα 5.735 μέτρα-4

Το μαγευτικό τοπίο του Εβερεστ.

Αύριο είναι μεγάλη μέρα για ακόμη ένα λόγο. Θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας ράγκμπι με σκοπό να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες για την διεξαγωγή μικτού αγώνα touch rugby στο ψηλότερο υψόμετρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT